Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ulla ulkoilee

KAIJA: Reijo sai valmiiksi ulkotarhan verkkoseinän, joka erotti isosta tarhasta poikasille oman osaston. Portaat laitettiin myös ulkopuolelle ja siihen vähän murusia houkuttimeksi. Verkko poistettiin luukusta ja poikaset pinkaisivat toinen toisensa perästä ulkomaailmaan. Ne kokeilivat siipiäänkin ja pystyivät huimiin lentoihin. Melkein alkaa uskoa, että ne ovatkin variksenpoikia.

 

Ulla lähdössä päättäväisin askelin pikkuisten untuvikkojen osaston halki kohti luukkua ja ulkotarhaa. Poikasosaston punertava väri johtuu lämpölampusta, joka toimii pikkuisten keinoemona.Aurinkoinen sää inspiroi Reijon rakentamaan vielä aurinkoterassin ja kiipeilytelineen. Ne myös osasivat nauttia terassista ja loikoilivat autuaallisen näköisinä koipiaan venytellen auringossa seinän vieressä.

 

Monellako kanan- ja kukonpojalla on tällainen inspiroiva huvipuisto kiipeilytelineineen ja tähystyslavoineen? Hävetkää, kaikki koppi- ja häkkikanalat!Myös Ulla huomasi auringon houkutuksen ja tuli ulkoilemaan. Ensin se oli varuillaan ja palasi välillä sisään ja hyppäsi takaisin omalle puolelleen orrelle istumaan ja kävi lepäilemässä laatikkomökissään ja pyöräytti jopa munan.

 

Myöhemmin se viihtyi ulkona kuopimassa niin tottuneesti, että alkoi nokallaan hätistellä pikkutipuja kauemmas multakasastaan. Tiput säikähtivät kamalasti, se oli niitten elämän ensimmäinen nokkasauna. Yksi eksyi porukasta ja huusi ihan hädissään ja onnettomana apua.

 

Onneksi meillä on näitä tarhoja ja tarhojen välissä luukkuja. Hätistin isot kanat ensimmäiseen tarhaan ja Ullan seuraavaan tarhaan yksikseen, jolloin pikkuisille jäi oma osasto.

 

Ratkaisu sopi kaikille. Aurinko auttoi viihtymisessä. Koko päivä oli turvekylpypäivä. Jokainen kana kaivautui vuorollaan syvälle turvemuruihin, jopa kukko otti kokovartalokylvyn.

 

- Voi, että on mukavaa, kun saa ottaa aurinkoa ja kylpeä turvekuopassa....... ja osaan minä sukeltaakin! Jos en muutoin, niin ainakin tehdäkseni vaikutuksen vireisessä kuopassa kylpevään Tiltuun!Eilen illalla oli varpushaukka pihamännyssä oksalla istumassa. Reijolle tuli motivaatio kiinnittää kanatarhan kattoverkko ihan umpinaiseksi. Nyt on ulkoiset vaarat torjuttu. Toivottavasti ne oppivat elämään myös sopuisasti yhdessä. Meillä alkaa olla sellainen eläintarhan meininki, kun on koppeja ja luukkuja moniin tarkoituksiin.

 

Tarhan yläpuolella on harmaasiepon pesä saunan päädyssä olevan pöntön katolla. Reijon kanssa yhdessä ne tekivät samaan aikaan omia rakennusprojektejaan. Nyt pesässä on poikaset ja jännitämme, osaavatko ne lentää pois pesästä tarpeeksi kauas, etteivät putoa kanaverkkoon. Lintutarhaa sentään emme meinaa perustaa.

 

Sitä paitsi ensi sunnuntaina eli huomenna on seuraavien kananpoikien kuoriutumisaika ja yhdessä kuoressa on jo särö ja sisältä kuuluu piipitystä.

 

Eläintarhan meininkiä Pihlavassa. Monenmoista häkkiä, koppia, tarhaa ulko- ja sisäluukkuineen. Kaiken lisäksi päädyssä räystään alla hoitelee lujahermoinen harmaasieppo poikasiaan. Sitä eivät ole karkottaneet aitojen rakentamiset, porakoneet ja vasarat enempää kuin kukon äänekkäät kiekaisutkaan.© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin