Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Sinkkuelämää ja uusia sulkia

KAIJA: Ulla on nyt ollut kaksi viikkoa meillä. Se oli vanhassa kotikanalassaan elänyt aika rajun kukon kanssa. Ilmeisesti suhteessa oli enemmän kiihkoa kuin romantiikkaa, sillä siltä puuttui selästä sulkia isolta alueelta ja pyrstösulatkin olivat kuluneet kuin vanhassa inkkaripäähineessä. Lisäksi kukon muut kolme kanaa syrjivät sitä, joten se oli kaikin tavoin kaltoin kohdeltu.

 

Pakolaisena kanalaamme surkeassa kunnossa saapunut Ulla on komistunut ja innostunut myös munimaan.Tämä tiimin ulkopuolelle jääminen oli kuitenkin Ullan pelastus, sillä kettu huomasi vain lauman joka kulki kimpassa. Ulla ehti paeta ketun näköpiiristä kanalaan turvaan.

 

Pihlavan kesäkanalassa riittää kanoille virikkeitä. On kokonainen leikkipuisto, missä nuoret kanat voivat temmeltää tai loikoilla auringossa.Ulla sopeutui hienosti uuteen elämäänsä meillä. Se on muninut joka toinen päivä pahvilaatikkopesäänsä. Eleettömän elegantisti se kulkee pikkupoikasten osaston läpi ulkoilemaan ja takaisin sisään omalle orrelleen. Se ei hätistele poikasia enää, kun ne yhdestä nokan koputuksesta oppivat väistämään ja antamaan tilaa isommalleen.

 

Mikä siivekäs tässä on kyseessä? Harva taitaisi vastata, että kanahan se siinä on päivälevolla. Moni ehkä veikkaisi varista tai naakkaa tai jopa korppikotkaa.Olin Munanetin keskustelupalstalta tutkinut kanojen sulattomien selkälaikkujen syytä. Sieltä selvisi, että syynä on liian kovakourainen ja aktiivinen kukko. Joku oli tehnyt kanalleen pienen suojatakin fleecestä, siipien kohdassa vain pienet aukot, johon siipi pujotetaan. Kuvassa se näytti aika hauskalta.

 

Harmaasiepon pesästä on ollut hyvä seurata alapuolella olevan kanatarhan elämää.Ulla on katsellut vain aidan takaa muitten kanojen touhua. Se on komistunut ja kasvattanut valtavan hienoja uusia sulkia ja höyheniä. Lähipäivinä täytyy kokeilla, mitä tapahtuu, kun Ulla pääsee toisten kanojen kanssa samaan tarhaan.

 

Myöskin pikkutiput ovat kasvaneet. Ne ovat nyt kuukauden ikäisiä kananuorikoita ja näyttävät variksilta. Ne ovat myös hyviä lentämään. Varmaankin suuret siivet ja teini-ikäisen keveys ovat niiden huimien lentojen salaisuutena. Reijon tekemät erilaiset kiipeily- ja lentoalustat ovat kovin suosittuja. Korkeammalla on myös kiva ottaa aurinkokylpyjä.

 

Vielä muutamaa metriä korkeammalla on harmaasieppo kasvattanut perhettään. Tänään tuo rakennuksen räystään alla aivan harjahirren alla sijaitsevan pesäpöntön katolle rakennettu pesä jäi tyhjäksi. Pitkään pesän reunalla kanoja katsellen istuskellut poikanen uskaltautui viimein siivilleen. Ensimmäinen lento päätyi kanatarhan kattoverkkoon, mutta hieman avustettuna poikasen matka jatkui onnellisesti läheisen kuusen oksalle.

 

Harmaasiepon poikasen ensimmäinen lento päätyi pakkolaskuna kanatarhan kattoverkkoon. 

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin