Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Sääristä omansa tuntee

Kanamme ovat saaneet ruopsutella ja tepastella sinivuokkojen keskellä.

Kaija: Muutama vuosikymmen sitten, ennen facebookia ja youtubea, ja ennen kuin partainen nainen voitti euroviisut, vietettiin usein kyläläisten kesken iltamia. Oli hauskaa valmistella yhdessä ohjelmia, ja nauraa niille yhdessä. Eräs naurut irrottava kilpailu oli se, jossa vaimot yrittivät tunnistaa miehensä pelkästään säärien perusteella. Niiden karvaisuutta tunnustelemalla ja muistikuviin vertaamalla yritettiin löytää oma kulta muiden joukosta.

 

Meillä on neljä vanhaa kanaa, joitten ikävuosista ei ole tietoa. Kolmella on jaloissa melko yleinen vaiva, jonka nimi on kalkkijalka. Siinä jalan suomut, jotka normaalisti ovat sileästi ja tiiviisti jalkaa myöten painautuneet, avautuvat kuin kesäinen kuusenkäpy. Vaivan aiheuttaa punkki, joka on pesiytynyt suomujen alle. Jos se on saanut mellastaa kanan säären suomuissa kauan, suomujen pinnalle alkaa kertyä valkoista möhnää. Siitä tulee vaivan nimi kalkkijalka.

 

Pimeän kanakopin orrelta napattu Iitin Tiltu suhtautuu asiaan ihailtavan tyynesti. Ehkäpä se on jo odottanut kutiavien sääriensä rasvausta!Tautiin on aika helppo hoito. Punkki pitää tukahduttaa hengiltä. Tosin lääkäriltäkin voi hankkia jotain myrkkyä, jota annetaan kanalle. Tarkoituksena on tappaa punkit, mutta jättää kana henkiin.

 

Meillä on hankittuna purkillinen yrteistä ja jostain vaseliinintapaisesta tehtyä voidetta. Sillä oli tarkoitus sivellä kanojen sääret. Kanat on paras pyydystää illalla orrelta kun ne illan pimennyttyä ovat menneet nukkumaan. Vaikeutena oli löytää oikeat kanat yhdentoista kanan laumasta, kun kolmesta harmaasta piti löytää Tyrvään Manta ja kolmesta ruskeasta Tiltu ja Ruustinna.

 

Ensimmäinen kaappaus meni ihan pieleen. Lampun valossa huomattiin, että saaliiksi oli saatu musta kana. Seuraava harmaa todettiin silosääriseksi ja palautettiin orrelle. Loput löytyivätkin jo helpommin.

 

Kuvasta näkyy hyvin, miten punkit ovat saaneet jalkojen suomut avautumaan samalla tavalla kuin kuivalla kesäkävyllä.Maatiaiskanat ovat ihailtavan hyvähermoisia ja luottavaisia. Kuvassa oleva Iitin Tiltu näytti suorastaa nauttivan rasvauksesta. Saattaahan olla, että punkit aiheuttavat myös kiusallista kutinaa kaivellessaan suomujen alla. Ei osaa kanaparka vastata vaikka kysyisi.

 

Tällainen illan hämyssä suoritettu kananrasvaustuokio hoitaa parisuhdetta mainiolla tavalla. Naisethan tapaavat aina valittaa, kun koskaan ei harrasteta mitään yhdessä! Viikon päästä saamme taas toistaa tämän yhteyttä vahvistavan hoitotoimenpiteen.

 

Palaan vielä näihin entisaikojen muisteloihin. Jo ennen kuin tunsimme sanaa Drag Show, täällä Pihlavan suulissa vietettiin kesäjuhlia. Erään juhlan tähti oli isäni, joka hameeseen ja esiliinaan pukeutuneena sekä huivi päässä keinutti kehtoa ja lauloi Kipakan emännän kehtolaulua: ”Mikset sä jo nuku, pium paum, samanlainen oot kuin koko isäs suku, pium paum!” Oltiin reippaasti edellä muita!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin