Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pop-Up synnytysasema ja pikkuinen krokotiili

Kaija: Kaunis Veera, musta kanakaunotar päätti perustaa perheen. Kesän loppumisesta välittämättä se ryhtyi hautomaan koko tumman luontonsa vimmalla. Pesänsä se perusti kaikkien ohjeitten vastaisesti korkealle ja valoisaan paikkaan pesäkennoston ylimpään pesään. Monena yönä mietin, miten pesä saadaan siirrettyä maahan turvaan ilman, että Veera lopettaa hautomisen.

 

- Ota tuosta, että kasvat isoksi, neuvoo Veera lapsukaisiaan nostellen kaurahiutaleita ja muita herkkuja niiden ulottuville.Tässäkin asiassa kävi niin, että kaikki minun murehtimiseni oli turhaa, sillä kaikki meni toisin kuin oli suunniteltu. Kesän kolme koneessa haudottua satsia kuoriutuivat jämptisti 21. haudontapäivänä. Tällä valtavalla kokemuksella luotin, että nytkin tuo laskettu päivien määrä pitää paikkansa.

 

Simpsakan sutjakasta Veerasta kehkeytyi kolmen viikon hautomisen myötä tomera kanaemo.Meidän oli mentävä kaupunkiin Järvenpäähän loppuviikoksi, ja kuoriutumispäiväksi olin laskenut sunnuntain. Laitoimme Veeralle kanalan toiseen osastoon lattialle poikaskarsinan valmiiksi. Luotettava

kananhoitaja-pehtorimme soitti torstai-iltana: " Täällä Veeran siiven alta kurkkii kaksi päätä, mitäs minä nyt teen?"

 

Hetken mietin kiihkeästi kuin Nalle Puh ja sitten muistin. Kesän alussa olin saanut lahjaksi ystävältäni hienon kankaisen pussukan, joka oli kanankuvin koristeltu. Se oli keittiössä kaapin päällä eikä sille ollut löytynyt vielä varsinaista tehtävää.

 

Montako kanaa ja montako kukkoa, se paljastuu vasta parin viikon päästä.Ohjeet saatuaan kananhoitajamme ryhtyi kätilöksi ja perusti kanakangaspussista Pop-Up synnytysaseman. Hän laittoi syntyneet tiput sinne. Samoin vielä syntymättöminä munissa uinuvat. Sitten hän otti Veeran kainaloon ja siirsi onnistuneesti koko pesueen lattialle pesäpehkuihin.

 

Seuraavana aamuna tipuja oli viisi ja iltapäivällä putkahti kuudes. Kaksi mustaa pikku-veeraa ja neljä ruskeaa raitapaitaa kipittelee nyt syömässä. Välillä ne lämmittelevät emon höyhenissä. On hienoa katsoa, kuinka emo syöttää niille nokastaan raejuustoa ja kauranryynejä. Tai paremminkin näyttää nokallaan, otapa tuosta, niin kasvat isoksi!

 

Pop-Up synnytyssairaalaa tarvittiin myös Pihlavan kesäkanalassa. Onneksi sellainen oli valmiina odottamassa!

 

Reijo kävi poimimassa ämpärillisen suppilovahveroita. Sieniä puhdistaessaan hän huomasi, että pieni "krokotiilinpoikanen" lymysi ämpärissä suppilovahveroitten joukossa. Jotenkin se oli joutunut sienien mukana sammaleista pois outoon maailmaan. Ihanan pieni ja täydellinen otus. Oikeasti se oli tietenkin pieni sisilisko, jonka Reijo vei kiviaitaan asustelemaan toisten sisiliskojen joukkoon.

 

Saatiin uutta verta pihamme runsaaseen sisiliskokantaamme.

 

Suppilovahveroiden mukana tuli ämpäriin todella pieni krokotiilinpoikanen. Miten lie sammalikosta sienien mukaan joutunut! Mittakaavaksi kuvaan mukaan parin ämpärissä olleen kuusenneulasen seuraksi otettu tulitikku paljastaa, miten pienestä otuksesta on kyse.Pari viikkoa kanat ovat vielä kesäkanalassa, sitten on muuton aika. Se varmaan tuntuu enemmän meissä kuin kanoissa, jotka pääsevät hyvään talvikotiin. Olemme nyt olleet täällä viisi kuukautta ja vain pistäytyneet muutaman kerran kaupungissa. Uuteen kevääseen on ainakin puoli vuotta. Kunpa kesä pian tulisi!

 

Pop-Up synnytysasemalle ideoitiin hetkessä myös oma tunnus, jonka voi kiinnittää auton perään, maantien levähdyspaikalle, huoltoasemalle, ojan piantareelle tai muuhun synnyttämiseen sopivaan paikkaan.

 ---------

Pop-Up synnytyssairaaloita pystytetään viikonvaihteen aikana kaikkiin mahdollisiin synnytyspaikkoihin, bussipysäkeille, huoltoasemille ym. Tempaus on kätilöliiton vastalause synnytyssairaaloitten sulkemisille.

Pitkien matkojen uskotaan aiheuttavan synnytyksiä autoissa ja muissa epämukavissa paikoissa.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin