Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pikku Kananen

KAIJA: Tällä viikolla kuoriutuivat hautomakoneessa olleet neljä munaa. Haudonta kestää 21 vrk ja kuoriutuminen tapahtuu laskettuna päivänä. Ihmeellistä, kuinka niin nopeasti voi kehittyä ihan oikea pieni kana. Sillä on varpaissakin kauniit kynnet. Toisena päivänä se jo osaa nokkia ruokaa ja juoda vettä.

 

Pihlavan kesäkanalan suloinen Pikku KananenMeillä oli erityisen jännittävä haudonta, sillä nyt yritettiin hautoa ilman kukkoseuraa olevan Ullan munia. Ulla oli muuttanut meille juhannuksena pelastuttuaan Vihdissä ainoana kanana ketun kynsistä. Olin netistä lukenut, että munat saattavat hedelmöittyä vielä kolmen tai neljän viikon ajan, vaikka kukkoa ei olekaan.

 

Pikku Kananen ja hänen ruskea siskonsa (tai veljensä)...Hautomakoneessa oli viisi Ullan munaa ja kolme Iittiläisten ruskeitten kanojen munaa. Viikon haudonnan jälkeen munia voi tarkastella lampulla läpivalaisten ja silloin voi nähdä, onko munassa alkanut poikanen kehittyä. Ainoastaan yksi Ullan muna oli alkanut kehittyä. Samoin kaikki kolme omien kanojemme munaa.

 

Ulla on sorea kana ja kova munimaan.Munia pitää käännellä kolmesti päivässä haudonnan aikana ja koko ajan pelkäsin, että pudotan vahingossa Ullan arvokkaan jälkikasvun. Kuoriutumispäivänä kaikki muut olivat jo tulleet ulos kuoresta mutta Ullan poikanen viivytteli. En uskaltanut jättää sitä yöksi kuoreen piipittämään, vaan autoin sen ulos.

 

Walt Disneyn elokuvan Pikku Kananen on valloittanut monet sydämet.Esille kuorittu pikkuinen oli aika surkea ja märkä niin kuin vasta munasta tullut tipu aina on. Muutaman tunnin kuivattelun jälkeen siitä oli tullut maailman sievin Pikku Kananen. Väriltään se on vaaleankeltainen, mutta silmät ovat kirkkaat ja mustat kuin pippuri. Kolme muuta tipua ovat erotuomaripaitaisia ruskeita viiruselkiä.

 

On kiinnostavaa seurata, millainen tyyppi kehittyy Ullan lapsukaisesta, kun isäkukko oli hurja ja kiukkuinen ja Ulla emo on laumaan sopimaton. Isot kanat kiusaavat sitä ja itse se kiusaa kaikkia itseään pienempiä.

 

Tällä hetkellä Ulla asustelee yöt yksin sisällä kanalassa mutta käytävässä kanakoppien ulkopuolella. Sillä on oma yksityinen orsi. Päivisin se saa kulkea ulos ja sisään isosta ovesta ja olla vapaana. Kovasti se touhuaa ja kuopsuttaa ja vaikuttaa tyytyväiseltä. Munintapäivänä se menee sisälle ja munii pahvilaatikkoon. Se on nyt ulkona ollessaan vaarassa joutua kaapatuksi jonkin metsäneläimen saaliiksi. Pitäisikö sille laittaa luotiliivit tai asentaa vilkkuvalo?

 

Haluaisiko joku kotiinsa kiltin ja kauniin ja hiljaisen kanan joka munii joka toinen päivä ja osaa kulkea itsekseen ulos ja sisään?

 

 

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin