Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Onhan meillä kymmenen kanaa?

Kaija: Keväällä meillä oli yksi kukko ja yhdeksän kanaa. Ne pystyi laskemaan yhdellä silmäyksellä, kolme mustaa, kolme ruskeaa ja kolme harmaata. Illalla oli helppo tarkistaa, että kaikki ovat tallella. Kun nyt syyskuussa katsoo ulos pirtin ikkunasta, voi laskemattakin hahmottaa, että pihamaalla vilistää kaksijalkaisia jonkun verran enemmän. Niitä tulee esiin syreenipensaista ja marjapuskien alta heti kun Reijo menee ulos. Ne mieltävät hänet käveleväksi ruokinta-automaatiksi.

 

- Onko meillä kymmenen kanaa? pohtii Kaija pirtin rappusilla istuessaan.- Paljonko kanoja mahtaa olla, Reijo kysyi kerran, kun puheeksi tuli kanojen määrä.

 

- Ehkä parikymmentä, vastasin. - Mutta ne ovat pieniä ja kukkojakin niistä varmaan suuri osa.

 

Kanalan rakentajana Reijo vaati hiukan tarkempaa väestönlaskentaa. Hänellä oli huolena, onko talvikanalaan rakennettu riittävästi tilaa. Niinpä sitten laskimme yhdessä tarkan pääluvun. Siinä tarvittiin sormet ja varpaat, eikä sekään vielä riittänyt.

 

- Onko minulla kymmenen kanaa? kyselee ihmeissään Aleksanteri, jonka mielestä nokkaluku vaikuttaa paljoin suuremmalta.- Kyllä ne mahtuvat, minä rauhoittelin. - Rakennat sinne orsia ja tasoja ja kiipeilyterasseja, teet useita kerroksia, selitin Reijolle.

 

Muutama päivä kului ja kanalaa piti viimeistellä laittamalla rakennukseen lattia- ja kattolistat paikoilleen. Pirtistä huomasin, että kanalaan päin kannettiin isoja vesivanerilevyjä. - Ahaa, niistä tulee varmaan kakkalautoja orsien alle, arvelin.

 

- Että onko täällä kymmenen kanaa? Muista en tiedä, mutta minulla ainakin on viisi ihanaa lapsukaista, toteaa asiaan Iitin Tiltu.Illalla menin mäelle katsomaan, mitä uudessa rakennuksessa oli saatu aikaan. Hämmästykseni oli valtava, kun huomasin, että Reijo oli siirtänyt kanaosaston seinää ja sillä tavalla suurentanut kanojen huoneen kokoa. Askartelu- ja varastotila oli vastaavasti pienentynyt.

 

- Tämä ruuvirakentaminen on niin helppoa. Kokonaisia väliseiniä voi nopeasti purkaa ja pystyttää uudelleen toiseen paikkaan, Reijo hymyili. Ruuvirakentaminen ja rakkaus siirtävät vaikka seiniä!

 

- Kysyikö joku, että montako kanaa meitä täällä on? Meidän äitilapsikerhossa on neljä äitiä ja tiu poikasia. Pitemmälle en osaa laskea, vastaa kysymykseen Voivoi kana.Olen nyt löytänyt aukottoman täydellisen laskutavan kanojen laskemiseksi. Se on lainattu koirien kasvattajalta mutta soveltuu muihinkin eläimiin. Näin se tapahtuu:

 

On sovittu, että perheessä voi olla vain jokin tietty määrä koiria, esimerkiksi enintään kymmenen. Niiden lisäksi on sellaisia koiria, joita ei tuohon kymmenen joukkoon lasketa.  Sellaisia ovat pennut, vierailevat koirat ja hoidossa olevat koirat. Pennuille ei myöskään ole mitään ikärajaa. Pentu voi olla useammankin vuoden ikäinen, jos vielä arvioidaan, tuleeko siitä liian hyvä pois myytäväksi tai jos sille ei ole vielä löytynyt riittävän täydellistä kotia.

 

- Kyllä minäkin sen verran osaan laskea, että voin vakuuttaa täällä olevan ainakin kymmenen kanaa, vastaa Wilma.Tällä laskutavalla meilläkin on yhdeksän kanaa, joista viidellä on poikaset. Poikasia ei voi laskea mukaan, koska vielä tuntematon määrä niistä on kukkoja, joilla ei ole tulevaisuutta. Monen ikäisiä kanalapsukaisiakaan ei voida laskea sovittuun lukumäärän mukaan siksi, että ennalta on mahdotonta tietää, saako joku niistä joskus jostain uuden kodin, tai nappaako haukka jonkun uskalikon. Poikasia ei voida laskea mukaan myöskään siksi, että - kuten me äiti-ihmiset hyvin tiedämme - lapsi on äidin mielestä aina lapsi, vaikka ikää olisi karttunut kuinka paljon!

 

Jos kuitenkin on pakko palata tähän arkitodellisuuteen, niin positiivisesti ajateltuna meillä on alkutalvesta monta munivaa kanaa ja siten on pääsiäismunien saatavuus varmistettu!

 

 

 

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin