Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Munahanat kiinni?

Kaija: Kymmenen kanan laumassa munatuotannon romahtaminen viidestä kahteen on merkittävä muutos. Kun tätä oli jatkunut viikon verran, arvelimme syyksi neljän vanhan kanan korkeaa ikää. Ehkä muninta oli jäänyt vain nuorikkojen varaan ja elpyisi taas joskus?

 

Missä vika, kun kymmenen kanaa saa entisen viiden sijasta aikaiseksi van kaksi munaa? Vastaus ei löytynyt munintapesästä vaan aivan muualta...Eräänä päivänä kanalassa käydessäni laskin kanojen lukumäärän. Kanoja ei ollut riittävästi ulkotarhassa eikä sisällä kanalassa. Kaksi kanaa oli kadoksissa. Minne ne olivat joutuneet!

 

Tutkiessani tarkemmin sisätiloja huomasin kanan pyrstön pilkistävän munintalaatikon ja seinän välistä. Joku oli onnistunut tunkemaan itsensä ahtaaseen rakoon, mutta ei ollut päässyt kokonaan piiloon. Se oli muninta-aikeissa, mutta joutui jonottamassa vuoroaan, koska toinen kana oli jo piilopaikassa munimassa.

 

Jätin kanat jonotus- ja munintapuuhiin. Myöhemmin kävin siirtämässä munintapesää kauemmaksi seinästä nähdäkseni, mitä piilopaikasta löytyisi. Vastassa oli ihana näky. Ahtaasta kolosta paljastui oikea munavuori, yhteensä 22 munaa!

 

Viistopohjaisen munintapesän tukijalan taakse jää pesän ja seinän väliin pieni kolo. Se oli toiminut pitkään kanojen salaisena munintapesänä.Löytö synnytti monenlaisia kysymyksiä: Moniko kymmenestä kanastamme oli osallistunut  munavuoren tuottamiseen? Olivatko varsinaisiin munintapesiin munitut muutamat munat vain ovela yritys harhauttaa meitä niin, ettemme osaisi epäillä jossain piiloteltavan porukan yhteistä pesää? Miksi moista munamäärää oli ryhdytty keräämään? Oliko kanoilla kenties suunnitelma ryhtyä hautomaan ja kasvattaa siten kanalamme asukkien määrä yli kaksinkertaiseksi? Ja kellä kanoistamme olisi ollut riittävästi kokoa hautoa tuollaista munamäärää?

 

Paljon kiinnostavia kysymyksiä, joihin kanamme itsepintaisesti kieltäytyvät vastaamasta.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin