Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kesäkanala antoi vanhalle puuvajalle uuden elämän

REIJO: Yli satavuotiaan savusaunamme jatkeeksi oli joskus vuosikymmeniä sitten rakennettu puuliiteri. Käytännössä siitä oli tullut kaikenlaisen ”joskus ehkä vielä tarvitaan” tavaran turhanpäiväinen säilytyspaikka.

 

Ylempänä rinteessä seisovalle savusaunalle ja sen takana olevalle liiterille johti vain pieni polku, jota oli puunjuurien ja kivien takia hankala kulkea. Aiemmin se ei haitannut, sillä tuolle tonttimme alueelle kellään oli perin harvoin asiaa.

 

Uusi sisälaudoitus kiinnitettiin vanhoihin ja jo hieman hauraisiin lautoihin ruuveilla.Kanalan paikka valittiin vanhan torpan pihapiiriä kunnioittaen

 

Kun kanalalle ryhdyttiin ideoimaan paikkaa, hylkäsimme ajatuksen rakentaa tontillemme kevytrakenteinen kanala. Vanhan torpan pihapiiri ulkorakennuksineen on herkkä kokonaisuus, jota ei sovi kaikenlaisilla kanakopeilla tärvellä. Niinpä valitsimme kesäkanalamme paikaksi tuon tarpeettomaksi jääneen puuvajan. Sen harmaiden seinien sisälle uusi kanala piiloutuisi mukavasti, ja ympäristöstä löytyisi myös hyvää tilaa ulkotarhalle.   

 

Kun kaikki vuosikymmenien aikana liiteriin kannettu tavara oli viimein saatu ulos,  oli jäljellä harvaan laudoitetut seinät, peltikatto ja maalattia.  Siitä oli hyvä aloittaa.

 

Ikkuna-aukko ja luukkujen paikat ovat jo valmiina.Pieni kanala vanhan liiterin kätköihin

 

Ensin rakensin alempien runkohirsien varaan lattian. Päärakennuksen peruskorjauksesta jääneet vanhat tukevat ja pontatut lattialaudat pääsivät hyvään käyttöön. Lattian alle jätin reilun tuuletustila.

Ikkuna ja luukut sulautettiin mahdollisimman hyvin liiterin ajan harmaannuttamaan seinään. 

Kun koko liiteri oli saanut lattian, rakensin sen yhteen nurkkaan varsinaisen kanakopin. Laudoitin harvan seinälaudoituksen sisäpuolelta umpeen 150 mm sahalaudalla. Yhden 2 m korkean umpiseinän tein rakennuksen harjan alle sen suuntaisesti. Neljännelle seinälle rakensin paikat ovelle sekä verkkoseinälle. Myös sille seinälle tein alas 40 cm korkuisen umpilaudoituksen, etteivät purut ja oljet lentäisi kanojen ruopsutellessa ulos kanakopista.

 

Luukut avautuvat ulospäin muodostaen avonaisina pienen katoksen, jonka alta on turvallista pujahtaa ulkotarhaan. Luukun korkeus on 40 cm ja leveys 30 cm.Kanakoppi tarvitsi myös tiiviin katon, etteivät pedot pääsisi sitä kautta kanoja tappamaan. Sisäkatto oli helppo tehdä liiterin seinien ylempien kannatushirsien ja itse rakentamieni sisäseinien päälle.

 

Kanala puuliiterin sisältä nähtynä.Tarvittiin myös ikkuna, kanojen ulkotarhan luukut sekä ovi puuliiteriin.

 

Jo edellä mainittujen työvaiheiden yhteydessä olin tehnyt liiteriin ikkunan. sekä kanoille ulkotarhaan pääsyä varten kaksi luukkua.  Yhdelläkin pärjää, mutta kahden kautta käy kesähelteillä tuuletus tehokkaammin, ja samalla kanoilla on vaihtoehtoisia väyliä käytettävissään.

 

Joskus kukko voi kuulemma intoutua pomottamaan jotain kanaa estämällä sen pääsyn ulos tai sisään. Kahden luukun kanalassa tällainen perheväkivalta ei onnistu.

 

Kanalan ulko-oveksi löytyi tukeva ovi, joka oli jäänyt joltain rakennustyömaalta ylimääräiseksi. Kun nikkaroin se isoon ukkunaan valeristikon ja maalasin kaiken kelonharmnaaksi, ovi sopi hyvin yksiin rakennuksen muun tyylin kanssa.

 

Kulkuväylääkin oli parannettava. Aiemmin hyvin harvoin käytetylle kuoppaiselle polulla oli nyt odotettavissa paljon liikennettä. Kun olin kärrännyt polulle kymmenkunta kottikärryllistä hienoa mursketta ja hiekkaa, kaikki oli valmiina kanalan sisärakenteiden nikkarointia varten.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin