Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kanan viikossa voi olla kahdeksan päivää 

REIJO:  ”Tiesitkö, että monissa munituskanaloissa kanoja huijataan uskomaan, että viikossa on kahdeksan päivää? Niissä ei ole ikkunoita. Tietokone sytyttelee ja sammuttelee valoja siinä tahdissa, että viikkoon syntyy seitsemän sijasta kahdeksan vuorokautta. Kanat saadaan tällä tempulla pusertamaan viikossa yhden munan enemmän kuin normaalisti”, kertoi eräs ystäväni kesäkanalastamme jutellessamme.

 

Kun kanoille ollaan tuomassa ruokaa, mainio kukkomme Aleksanteri kokoaa heti rouvansa  tarhan portille.Olin aiemmin luullut, että kanoja kohdellaan kaltoin vain pitämällä niitä ahtaissa kopeissa ilman mahdollisuutta liikuntaan ja ulkoiluun. Tai että suurin osa kanoista joutuu elämään lyhyeksi jäävän elämänsä tapaamatta koskaan kukkoa. Teurastamojen automatisoidusta tavasta muuttaa kana broileriksi en tässä viitsi kertoa, ettei keneltäkään menisi ruokahalu.

 

Pihlavan kesäkanalassa kanoille löytyy tilaa ja virikkeitä kiekukivistä, turvekylpyihin sekä erilaisista orsista ja laululavoista hemmottelijoihin.Tuollaisia asioita nousee usein mieleeni, kun katselen Pihlavan kesäkanalan Aleksanteria rouvineen tai seuraan kolmeviikkoisten poikasten ilakointia auringonpaisteessa. Meidän kanalastamme taitaa olla tuotantokanaloihin yhtä valtava harppaus kuin Espoon kultahammasrannikolta Intian suurkaupunkien täyteen ahdettuihin slummeihin. Kaksi aivan eri maailmaa, joissa kuitenkin elää samanlaisia Luojan luomia.

 

Ennen kuin ryhdyn luonnostelemaan YK:lle Kanojen oikeuksien julistusta, jaan kanssasi vielä yhden kummajaisen:

 

Suomessa suurin osa munintakanoista elää niin sanotuissa varustelluissa häkkikanaloissa tai lattiakanaloissa. Viimeksi mainituissa kanoja on samassa tilassa tuhansista jopa kahteenkymmeneen tuhanteen. Yhdelle neliömetrille niissä saa sijoittaa enintään 9 kanaa.Monissa kaupoissa myydään 30 kananmunan pakkauksia 2,50 eurolla. Yhtä munaa kohti siitä tulee niin vähän, etten kehtaa sitä tähän edes kirjoittaa. Todella mitätön summa, kun sitä vertaa niihin kaakatuksiin, rituaaleihin ja pinnistyksiin, joilla jokainen kesäkanalamme muna on pesään tupsahtanut. Munan pullauttaminen aamiaispöytäämme ei ole mikään ohi mennen hoidettu pikku juttu.

 

Kauppojen munien hinnoilla riistetään varmasti koko tuotantoketjua marketin hyllystä kanankasvattajiin ja kanoihin, joita ilman meidän olisi turha haikailla munakkaitamme tai munavoileipiämme. Niinpä edes pieni häveliäisyys ja kunnioitus niitä kohtaan olisi enemmän kuin paikallaan.

 

Joku varmaankin jo kyselee meidän kanalamme munien hintaa. Moni on ihan oikeasti ottanut asian puheeksi kanalaamme katsellessaan. Olen tavannut vastata, että ottaen huomioon kanalan perustamis- ja rakennuskustannukset, varusteet ja rehut, niin nykyisillä munien hinnoilla investointi tulee takaisin jo noin 1300 vuodessa. Täytyy vain jaksaa olla kärsivällinen ja odotellessa nauttia kanojen kanssa puuhaamisesta.





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin