Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kanan palkka

Kaija Tänään oli päivä, jolloin maanviljelijät tarjosivat 20 paikkakunnalla pyttipannua 30 sentin hinnalla. Siihen kuului 30 sentin edestä aineksia, mm. paistettu kananmuna. Paikalla ollut radiotoimittaja kertoi, että munantuottaja saa munakilosta, joka on n. 15 kananmunaa, vajaa 0,99 euroa. Toimittaja kysyi myös, mitä kana mahtaa saada?

 

Kaurahiutaleet maistuvat kukolleKanalla on iso homma rakentaa kokonainen kuorellinen muna ja sen maailmaan saattaminenkin on pitkän ponnistelun tulos. Ei sitä paljon arvosteta. Useimmat meistä maksavat kananmunista kaupassa vain hieman yli kolme euroa kilolta eli noin alle 0,25 euroa kappaleelta. Onneksi kanat eivät tiedä tätä.

 

Menin puolen päivän aikoihin katsomaan kanalaan, olisiko jo tullut munia. Yhdessä pesässä oli yksi muna ja toisessa oli Ruustinna vielä munimassa. Kun avasin kanalan oven, Veeran musta lapsi Vermutti tuli heti pyytämään ruokaa. Kanan nokkiessa kauranryynejä purkista, kukko kuuli nokkimisen ja tuli mukaan pitoihin. Pian joukkoon liittyi vielä pari muutakin kanaa.

 

Joskus kaurahiutaleet voivat maistua niin vastustamattomilta, että kukon elämään kuuluvat velvollisuudetkin unohtuvat.Yhtäkkiä, kesken rauhallisen herkutteluhetken, alkoi ulkoa tarhasta kuulua hirveä kaakatus. Ihan kuin joku olisi vähintään repinyt kanaa pyrstöstä. Kukolle tuli kova hätä, ryynien syönti jäi siihen paikkaan ja se ryntäsi luukusta ulos tarhaan. Kun se pääsi ulos asti, se huomasi, että Ruustinna oli muninut munansa ja kotkotti närkästyneenä yksin munalaulua.

 

Kukko liittyi mukaan heti seuraavaan säkeistöön, samoin myös muut kanat. Välillä kukon piti kiekaista myös kukkokiekuuta.

 

Jotenkin herkkutarjoilu oli saanut Aleksanterin unohtamaan kukon velvollisuudet. Yleensä se on valppaana siihen asti, että muninta on tehty ja kiittelee sitten hyvästä suorituksesta rouvansa. Suuren kanalan tehomunija ei saa edes tällaista kiitosta palkakseen.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin