Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kalusteita kesäkanalaan

REIJO: Munintapesien jälkeen nikkaroin seuraavaksi orret, ruokinta-automaatin ja telineen vesiautomaatin ripustamiseksi. Tällaisia välineitä syntyi:

 

ORRET

Orsiksi eivät kelpaa mitkä tahansa risut tai karahkat. Orrella on kanalle yhtä tärkeä merkitys kuin sängyllä ihmiselle. Kanat viettävät orrella vähintään saman verran aikaa kuin ihmiset sängyissään.

 

Orsien kiinnittäminen päätykolmioihin on päässyt loppusuoralle.Orsi ei saa olla liian ohut. Kana ei joidenkin lintujen tavoin koukista nukkuessaan varpaitaan koko nukkumaorren ympärille. Siksi orren on oltava riittävän paksu. Ylimmäksi orreksi valitsin lähes 5 cm halkaisijaltaan olevan pyöreän rungon. Kaksi alempaa ovat hieman ohuempia. Ylemmän orren on oltava seinästä 30 cm päässä, että kana voi olla orrella pyrstön tai nokan osumatta seinään. Alin orsi on 70 cm korkeudella lattiasta ja 60 cm päässä seinästä. Orsien välit ovat 30 cm.

Ruokinta-automaatin alla on astia, josta kanojen on helppo nokkia syöttötason reunan yli huiskimansa rehut 

Orret paikoillaan. Myöhemmin lisäsin vielä ylimääräisen orren, jota kanojen on helppo orsilta pesiin.Orsien kiinnittäminen seinään helpottaa lattian siivoamista ja kanojen liikkumista. Kuvan mukainen kolmiopääty tarjoaa samalla sopivan alustan kakkalaudalle. Levyn päälle ripotellaan sahajauhoja, jonka päältä öiset tuotokset on helppo aina siivota.

 

Vesiautomaatti vieressään vanha saunankiulu, josta tuli näppärä astian kanankalkille.RUOKINTA-AUTOMAATTI

Kanamme ja kukkomme (4+1) syövät vuorokaudessa pienen vesikauhallisen verran ruokintarehua. Aterioiden annostelijoiksi tein kuvan mukaisen yksinkertaisen automaatin, johon mahtuu kerralla usean päivän ruuat.

 

Rehu kaadetaan alaspäin suippenevaan säiliöön, jonka pohjassa on 1,5 cm rako. Siitä rehu valuu ruokintatasolle, jossa on 2,5 cm reunat. Lisäksi siihen kannattaa laittaa ”lokerointi” eli jakaa alusta kolmeen osaan, jolloin kanat eivät ruokaillessaan roiski lattialle tolkuttoman paljon rehua. Säiliön päädyt tein laudasta ja sivut kovalevystä.

 

Säiliön kantena on irrallinen lauta. Saranatkin voi toki laittaa, mutta itse tein kanteen vain reiän ja säiliön yläreunaan tapin. Niillä kansi pysyy runkorakenteen välissä paikoillaan. Runkoa ja ruokinta-alustaa varten tein samanlaiset kolmiot kuin ruokasäilötäkin varten. Ruokinta-alustan pohjan tein laudasta, joka yhdistää päädyt. Säiliön kiinnitin päätyjen väliin ruuveilla. Etureunan jätin kannen paksuuden verran säiliön yläreunaa pidemmäksi. Takareunaan jätin pituutta 5 cm enemmän seinään ripustamista varten.

 

TELINE VESIAUTOMAATILLE

Netin kautta voi tilata monenlaisia vesiautomaatteja. Kun sopiva oli tilattu, sille piti tehdä seinäteline. Kuvan rakenne on erittäin helppo tehdä ja silti tukeva. Parin litran vesisäiliön kannattelemiseen riittää teline, joka on tehty 1,5 cm x 2,2 cm rimasta. Jos paino tulee olemaan suurempi, kannattaa mittakaavaa ja puumateriaalin mittoja suurentaa. Samalla rakenteella saa helposti syntymään vaikka hyllynkannattimet tai telineet lapioille, talikoille ja muille vastaaville välineille.

 

-------------- 

 

Laitan tähän valokuvien lisäksi myös piirrokset availemaan edellä olevaa tekstiä.

 

Kotinikkarilkle kesäkanala tarjoaa runsaasti mukavia haasteita mielenkiintoiseen yhteiseen harrastukseen osallistumiseksi.  

 

Onnekkaita ja iloisia nikkarointihetkiä!





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin