Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Hautomisvillistä ja hautomakuumeesta.

KAIJA: Maatiaiskanat ovat vielä vaistojensa varassa toimivia lintuja ja alkavat helposti hautoa munia. Iittiläisen kannan hautomisinto on huippua. Joka toisen kanan pitäisi innostua hautomaan. Nykyisin hautomisvietin valtaaman kanan sanotaan potevan hautomakuumetta.

 

Entisaikaan, kun olin lapsi, mummu sanoi, että kana on tullut hautomisvilliin. Semmoinen kana haluaa olla pesässä munien päällä, pörhistelee höyheniä ja pitää pahaa ”protkotusta”. Hautomisvilliin tullut kana pistettiin isoon kantokoppaan olemaan yksikseen. Vielä laitettiin hevosloimi peitoksi ja siellä pimennossa kana sai olla, kunnes parani villityksestään.

 

Kohta se tapahtuu! Munissa näkyy jo pieniä halkeamia ja reikiä. Odottavan aika on pitkä, vaikka munien sisältä kuuluu jopa hentoa piipitystä.Hautomakuume iskikin kanalan emäntään

 

Meidän iittiläiset kanamme eivät ole saaneet kuumetta eikä villiä toistaiseksi. Ymmärrän kyllä, että paljon hauskempaa on kuopsutella ulkona ja nauttia kesästä kuin istua kolme viikkoa munien päällä yöt ja päivät ja vain nopeasti välillä pistäytyä pika-aterialla.

 

Hautomakone käynnissäHautomiskuume iski kuitenkin minuun internetistä ja muutamassa päivässä saapui postipaketti, joka sisälsi aloittelijalle tarpeelliset tavarat ja haudonnan opasteet. Koneeseen piti sopia 10 munaa, mutta sain mahtumaan 9 kpl. Munan toiselle puolelle merkittiin x ja toiselle o. Munia piti ohjeen mukaan käännellä kolme kertaa vuorokauden aikana, vuoron perään x ja o ylöspäin ja kääntösuuntaakin piti vuorotella, ettei munan sisällä oleva naru kierry sykkyrälle.

 

Munat siististi hautomakoneessaOdottavan aika on pitkää ja kolmen viikon aikana tulee 60 munankääntöä. Siinä munia hoivatessa tapahtui myös hauska ilmiö. Kananmuna alkoi tuntua enemmän kuin munalta. Se oli jo tuleva tipu.

 

Neuvolakäyntejä läpivalaisuineen ja punnituksineen

 

Toisella viikolla meillä oli ”neuvolakäynti”. Pimeässä huoneessa lampun läpivalaisussa tiirailimme näkyykö uudesta tipusta verisuonia. Yksi muna oli aivan kirkas, isättömäksi jäänyt tuhkamuna ja se poistettiin joukosta.

 

Munien kääntäminen kolmesti päivässä vuoroin oikealle ja vasemmalle on tarkkaa puuhaa.Laskettu aika on enää päivän päässä

 

Tänään on 20.haudontapäivä ja iltapäivällä on monessa munassa näkyvissä pieni reikä, jonka pikkutipu on saanut aikaan nokassaan olevalla munahampaalla. Munista kuuluu myös hentoa piipitystä!

 

Kova homma on pikkuisilla nakertaa koko munan ympärille ura, jotta kansi poksahtaa pois. Laatikko ja lämpölamppu on jo valmiiksi viritetty. Aleksanteri Tuppille on kerrottu, että hänestä on tulossa isukki ja kaikista rouvista äitejä.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin