Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Martti Ojares ja Matti Vuolanne Pihlavan pihaseuroissa

Porin rovasti Matti Vuolanne puhui Pihlavan pihaseuroissa

Seurapuheissa keskityttiin uskon ytimeen

 

Porin rovasti Matti Vuolanne ja TV7 kanavan perustajat Martti ja Mirja Ojares sekä Reijo Telaranta puhuivat pihaseuroissa uskomme perusteista sekä Jeesuksesta ainoana tienä, totuutena ja pelastajana. Seurojen musiikista huolehtivat Elmer ja Eve Vuokko.

 

Sunnuntaina 9.8.2009 vietettiin Sastamalassa Pihlavan aurinkoisella ja Elmer Vuokon tuomilla auringonkukilla koristellulla pihamaalla seuroja. Ohjelma alkoi kesäisillä kahveilla, jonka jälkeen tarjolla oli puheita, yhteislaulua ja kodikasta yhdessäoloa.

 

Tekstin lopussa kerrotaan pihaseuroista myös muutamalla kuvalla.

 

Veteraanin iltahuuto

 

Seuroissa laulettiin virsikirjasta ja Siionin Kanteleesta tuttuja lauluja. Urkurina ja kanttorina oli Elmer Vuokko mukanaan tyttärensä Eveliina. Ohjelmassa oli myös molempien lauluesitykset.

 

Elmer lauloi "Veteraanin iltahuudon". Tämä kaunis ja arvokas laulu on ollut viime aikoina Vammalassa runsaasti keskusteluissa esillä kirkkoherran kiellettyä sen esittämisen erään veteraani siunaustilaisuudessa. Laulu kosketti. Monen seuravieraan silmäkulmassa kimalteli Elmerin laulaman ja Even säestämän laulun aikana liikutuksen kyynel.

 

Eve puolestaan tulkitsi hienosti ja väkevästi laulua "Rakkaus on lahja Jumalan". Se  puhutteli kuulijoita sekä erinomaisena esityksenä että syvällisen sisältönsä takia.

 

Jumalan seitsemäs ihme

 

Taivas TV7 perustaja ja päätoimittaja viestintäneuvos Martti Ojares kertoi kanavan syntyvaiheista. Sanoma Osakeyhtiön eläkkeelle jääneelle varatoimitusjohtajalle vastaus Jumalan kutsuun ei ollut syntynyt helposti.

 

"Koko olemukseni harasi vastaan. Olin juuri päässyt eläkkeelle enkä missään nimessä halunnut saman tien panna päätäni pölkylle", Martti kertoi. "Edessä olivat mukavat ja leppoisat eläkevuodet. Golf-kentät ja ulkomaanmatkat kutsuivat."

 

"Olin työvuosinani vastannut talousasioista ja tehnyt paljon yrityskauppoja. Sen asiantuntemuksen pohjalta arvioiden minulta ei kestänyt edes nanosekuntia sanoa, että ajatus kristillisestä televisiokanavasta oli tuhoon tuomittu juttu. Se kaatuisi ja jättäisi jäljelle vain epäonnistumisen häpeän. Ja se häpeä tulisi minun osakseni", Martti Ojares muisteli.

 

"JUmalan kutsu oli kuitenkin ollut selkeä. Lisäksi sen kävivät vahvistamassa monet aiemmin aivan tuntemattomat ihmiset, jotka tulivat ulkomaita myöten tuomaan saman viestin. Jos olisin kaiken sen jälkeen yhä kieltäytynyt, en olisi voinut enää sen koommin rukoilla rehellisin mielin Isä meidän -rukousta: 'tapahtukoon sinun tahtosi'. Niinpä me otimme haasteen vastaan, ja aloitimme sen, mikä inhimillisesti näytti mahdottomalta", Martti Ojares kertoi.

 

Jumala piti lupauksensa. Hän siunasi hanketta sekä lähetti Martti ja Mirja Ojareksen tueksi ja työtovereiksi oikeat ihmiset. Vastoin kaikkea ihmisjärkeilyä TV7 alkoi kasvaa ja laajeta. Syntyi, jotain, mistä kirja "Jumalan seitsemäs ihme" kertoo mainiolla tavalla. Tällä hetkellä yhtiöllä on hyvät tilat ja osaava henkilökunta. Lisäksi toiminta on laajentunut myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Jerusalemissa on viiden hengen toimitus nykyaikaisine tiloineen ja studioineen.

 

"Parhaillaan valmistellaan ohjelmien lähettämistä tekstitettyinä Viroon. Nykyaikaisella tekniikalla evankeliumi voidaan kanavan kautta viedä lähes mihin maailmankolkkaan tahansa", Martti Ojares visioi.

 

TV7 kanavan kuulumisien lisäksi Martti ja Mirja Ojares puhuivat uskomme perusteista. Vain henkilökohtainen suhde Jeesukseen Herrana ja Vapahtajana voi pelastaa. Ilman elävää Jeesusta jäljelle jää vain muotomenoja, uskonnollisuutta ja vanhojen traditioiden ylläpitämistä.

 

Yksin Jeesus

 

Risto Siltanen on kirjoittanut Porin rovastista Matti Vuolanteesta kirjan ”Matti – Jeesuksen pappi”. Kirjan nimen valinta tuli erinomaisella tavalla perustelluksi myös Pihlavan pihaseuroissa. Vaikka Matti-pappi kertoi värikkäästi elämästään, avioitumisestaan, matkoistaan Siperian lapsivankien keskuudessa sekä monista muista elämänsä vaiheista, niin puheen keskushenkilö ei ollut Matti Vuolanne vaan selkeästi ja alleviivaten Vapahtajamme Jeesus.

 

”Ennen tätä puhetta me lauloimme virren 388 ”Jeesus johdata tiemme kulkua”, jonka on kirjoittanut kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzendorf. En ollut tuota laulua tähän pyytänyt.  Pyhä Henki oli sen oikeaan kohtaan ohjannut ja se puhutteli minua niin vahvasti, että laitan aiemmin valmistelemani puheen sivuun ja lähden liikkeelle tuon virren sanomasta”, Matti-pappi sanoi.

 

Matti-pappi kertoi Pariisissa Louvressa olevasta taulusta, joka esittää kärsivää Jeesusta. Tuon taulun edessä oli upporikas ja maailman iloihin keskittynyt kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzendorf seissyt lukien sanoja: ”Tämän minä olen tehnyt sinun puolestasi. Mitä sinä olet tehnyt minun puolestani?”.

 

Maalauksen katselu ja Jeesuksen kohtaaminen olivat muuttaneet nuoren kreivin elämän täydellisesti. Jumalan kutsu, joka oli tullut taulun välityksellä, sai Zinzendorfin omistamaan koko elämänsä Jeesuksen palvelemiseen.

 

”Jumala kutsuu jokaista syntistä luokseen. Jumala kutsuu jokaista luokseen sellaisena kuin sillä hetkellä on. Hän ei sulje armonsa ulkopuolelle ketään, ei surkeintakaan syntistä eikä heikointakaan ihmistä. Vain itsessään hurskaat ja mielestään synnittömät jäävät ulkopuolelle”, Matti-pappi julisti kutsuen jokaista yhä lähemmäksi Jeesusta.

 

Vain Raamattuun ja Jeesukseen ankkuroitu usko kestää

 

”Kristittyjen määrä maailman 6,8 miljardin ihmisen joukossa kasvaa nopeasti. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että meillä samoin kuin koko Euroopassa ja jopa Pohjois-Amerikassa kirkkoon ja seurakuntiin kuuluvien määrä on jo vuosikymmeniä ollut tasaisessa laskussa”, kertoi Reijo Telaranta puheessaan.

 

”Nyt näyttää olevan toistumassa sama, joka on jo kerran tapahtunut. 700 – 900 -luvuilla kristikunnan rakenteessa tapahtui merkittävä muutos. Tuolloin kristillisyyden painopiste siirtyi Lähi-idän alueelta Eurooppaan. Tuossa vaiheessa idän kirkkojen johtajat jäivät väittelemään keskenään teologisista kysymyksissä ja kirkon kasvu siirtyi länteen ja pohjoiseen, missä yksinkertainen evankeliumi otettiin vastaan sellaisenaan ilman teologisia hienouksia.”

 

”Tällä hetkellä kirkkojen jäsenmäärät lännessä ja pohjoisessa ovat jyrkässä laskussa ja teologia Raamatun sanalla mitattuna lähes vapaassa pudotuksessa. Vielä.”

 

”Vielä 1900-luvun alussa lähes 70 % kristityistä asui Euroopassa. Vuonna 2007 luku oli enää 25 % ja se pienenee koko ajan. Kristillisyyden panopiste on siirtymässä nopeasti Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan, missä kirkot ja seurakunnat kasvavat nopeasti.”

 

”Eteläisellä mallonpuoliskolla ja idässä kasvavat voimakkaimmin traditionaalinen katolisuus sekä karismaattisuus ja helluntailaisuus. Esimerkiksi Afrikassa kristittyjen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Afrikassa syntyy joka päivä 23 000 uutta kristittyä”.

 

”Etelän ja idän kirkkojen hengellinen elämän perusasioita ovat raamatullisuus ja terve moraalinen elämä. Etelän ja idän kristittyjen elämässä arkipäivän asioita ovat esimerkiksi profetoiminen ja Jumalan tekemät parantumisihmeet. Etelän kristillisyydessä Jumala elää, kuulee rukoukset, ohjaa elämää ja tekee edelleen ihmeitä.

 

"Kasvavissa seurakunnissa Pyhä Henki armolahjoineen on tänään käytännön tasolla yhtä totta kuin Apostolien tekojen kertomuksissa. Voisi sanoa, että kasvavissa kirkoissa ja seurakunnissa yliluonnollisiin asioihin osataan suhtautua luonnollisella tavalla ilman loputonta järkeilyä, analysointia, suhteellistamista ja Jumalan suuruuden leikkelemistä ihmisen järjen rajoihin. Jumala saa olla kaikkivaltias Jumala ja ihminen ymmärtää oman rajallisuutensa", Reijo Telaranta tiivisti.

 

--------------- 

 

Millainen laulu on Veteraanin iltahuuto, jota pidettiin sopimattomana veteraanin hautajaisiin? Siltä varalta, etten ole sitä koskaan kohdannut, laitan laulun sanat tähän:

 

VETERAANIN ILTAHUUTO

 

 

Rannalle himmeän lahden
aurinko laskenut on.
Kutsu jo soi iltahuudon,
taakka jo laskettu on.
Taattoa muista sa silloin,
askel jo uupunut on,
lapset ja lastemme lapset,
teidän nyt vuoronne on.

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet,
muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lasten lapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa!

Hoivatkaa...

 

Hymni soi holvissa hiljaa,
tummana kaipuuta soi.
Aika on korjannut viljaa,
sarka jo kynnetty on.
Ammoin me marssimme kahden,
tulta löi taivas ja maa.
Rannoilta Äänisen lahden,
kelle nyt kertoa saa.

Hoivatkaa...

 

Laineissa Laatokan mahti,
kahlita kenkään ei voi.
Veljet sen rantoja vahti,
konsa on koittava koi.
Ylväänä Karjalan heimo
tuskansa kantanut on.
Maaäiti suojaansa sulkee,
vartija poissa jo on.

Hoivatkaa...

 

Tervetuloa Pihlavaan pihaseuroihin!
Tervetuloa Pihlavaan pihaseuroihin!
Pihalle tuoduilla penkeillä on hyvin tilaa, kun monet hakeutuivat sivummalle suojaan auringon paahteelta.
Pihalle tuoduilla penkeillä on hyvin tilaa, kun mo...
Matti-papin puhetta kuunneltiin tarkasti.
Matti-papin puhetta kuunneltiin tarkasti.

Mutti Vuolanteen lakissa on maailmankartta kuulemma siksi, että hän osaa Siperiasta takaisin kotiin.
Mutti Vuolanteen lakissa on maailmankartta kuulemm...
Martti Ojares puhuu, Elmer ja Eve Vuokko kuuntelevat "urkuparvella"
Martti Ojares puhuu, Elmer ja Eve Vuokko kuuntelev...
"Vain usko Jeesukseen pelastaa. Muuta tietä ei Jumalan luo ole." Edessä vasemmalla Mirja Ojares.
"Vain usko Jeesukseen pelastaa. Muuta tietä ei Jum...

Eve säesti isäänsä Elmer Vuokkoa
Eve säesti isäänsä Elmer Vuokkoa
"Hymni soi holvissa hiljaa,tummana kaipuuta soi. Aika on korjannut viljaa, sarka jo  kynnetty on."<br>
"Hymni soi holvissa hiljaa,tummana kaipuuta soi. A...
SLEY:n Houhajärven osastolta lainatuilla vanhoilla haapalankuilla oli seuraväen hyvä istua
SLEY:n Houhajärven osastolta lainatuilla vanhoilla...


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin