Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Petri Kauhanen: Voiko maallikkokin toimia sielunhoitajana?

Get the Flash Player to see this player.


Petri Kauhanen

Voiko maallikkokin toimia sielunhoitajana seurakunnassa? Mitä sielunhoito tarkoittaa? Mitä eroa on toimimisessa rukouspalvelijana tai sielunhoitajana? Kuka on kelvollinen hengelliseksi sielunhoitajaksi? Näitä kysymyksiä pohdittiin Petri Kauhasen alustuksen ja Heidi Kuitusen puheenvuoron pohjalta Yhteyden illassa tiistaina 4.12.2012.  Kuuntele Petrin opetus, tutustu luentomonisteeseen ja katso kuvat illasta.

 

Tilaisuuden juonsi Timo Lehtikari. Musiikista vastasivat Mika Hakkarainen ja Marjo Graniittiaho. 

 

Syyskauden toteutuneet Yhteyden illat puhujineen, puhereferaatteineen ja opetusäänitteineen löytyvätkautta.

 

Seuraava ja samalla syyskauden viimeinen Yhteyden ilta on tiistaina 11.12.2012 klo 18.30. Silloin illan teemana on Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? Aiheesta alustavat ja pitävät ruohonjuuritason puheenvuoron Kari ja Liisa Sirén. Esillä tulee olemaan mm. kysymys siitä, onko Israel ajan kello?

Heidi Kuitunen 

----------------------- 

LUENTOMONISTE:

 

 

Missio Järvenpää

Petri Kauhanen

 

 

VOIKO MALLIKKOKIN TOIMIA SIELUNHOITAJANA?

 

 

Johdanto:

 

 ”Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, omaisuuskansa, julistaaksenne sen jaloja tekoja, joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valkeuteensa.” 1. Piet. 2:9.

 

Seija Leveelahti ja Timo LehtikariIhmisten kokonaisvaltaiselle kohtaamiselle  ja sielunhoidolle on olemassa suuri tarve tämän päivän  seurakunnissa ja hengellisissä yhteisöissä. On hyvä jos seurakuntien johtajat ja paimenet  tiedostavat vastuunsa sielujen hoitamisesta ja hengellisestä kasvusta.Pastorien  ja palkattujen työntekijöiden ajankohtainen rooli seurakunnassa olisi valmentajan, valtuuttajan ja voimaannuttajan .  

 

Sielunhoitajasi on lähimmäinen, joka on kiinnostunut sinusta ihmisenä, osaa kuunnella sinua ja on valmis sitoutumaan kulkemaan kappaleen matkaa rinnallasi. Tällaisia , luottamusta herättäviä ,empaattisia ihmisiä tarvitaan tänään sielunhoitajiksi ja vierelläkulkijoiksi. Voisitko sinä olla yksi heistä?

 

  1. Kuulijoiden kysymyksiin ja kommentteihin vastailenassa Petri Kauhanen, Timo Lehtikari ja Heidi KuitunenMonet aikamme ihmiset etsivät hengellistä kotia tai yhteisöä. Jeesuksen seuraaminen ja kristittynä kasvaminen on mahdollista vain Jumalan perheen yhteydessä, armollisessa ja totuudellisessa yhteisössä.
  2. Ihmisen ja maailmankuvan rikkinäisyys aiheuttaa suuren sielunhoidon ja esirukouksen tarpeen.
  3. Ihminen on kokonaisuus, jonka sielun vammat vaikuttavat hengelliseen kasvuun jafyysiseen hyvinvointiin.
  4. Tarvitaan todellisia, aitoja ihmisiä sielun peileiksi, jotta sielu voisi hyvin.

 

”Ja nähdessään kansanjoukot hänen tuli heitä sääli, kun he olivat nääntyneet ja hyljätyt niinkuin lampaat, joilla ei ole paimenta. Silloin hän sanoi opetuslapsillensa: Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa." Matt. 9:36-38.

 

Sielunhoidon päämäärä:

 

Marjo Graniittiaho ja Mika HakkarainenSielunhoidon päämäärä on auttaa ihmisiä elämään uskoaan Kristukseen todeksi nykyhetkessä. Se, mitä menneissä päivissä on ollut ja tapahtunut voi kuormittaa tai sitoa ihmistä ja estää häntä elämästä (uskomasta, toivomasta ja rakastamasta) nykyhetkessä. Usein myös murehdimme tai pelkäämme tulevaa päivää.

 

Tavallisimmat  sielunhoidossa esille tulevat kokemukset ja tunteet ja tilat liittyvät syyllisyyteen, pelkoon ja häpeään. Jo aivan tavallinen aito kohtaaminen,keskustelu ja asioiden jakaminen sielunhoitajan ja hoidettavan välillä palvelee sielunhoidon päämäärää.

 

”Mutta heti hän puhutteli heitä ja sanoi heille: Olkaa turvallisella mielellä, minä se olen; älkää peljätkö."

Mk. 6:50.

 

Onko minun kutsumukseni sielunhoitajan?

 

Sinä voit toimia sielunhoitajana ja vierelläkulkijana  kun…

 

1.       Olet kiinnostunut ihmisistä

2.       Osaat kuunnella, ja sinulla on ”avara” sydän

3.       Sinulla on mahdollisuus sitoutua määräajaksi kulkemaan toisen ihmisen vierellä

4.       Olet luetettava ja osaat säilyttää rippisalaisuuden

5.       Tunnet Jumalan sanaa ja osaat erottaa oikean väärästä

6.       Suostut toimimaan seurakunnan yhteydessä ja hengellisen auktoriteetin alla

7.       Olet valmis oppimaan ja ottamaan vastaan ohjausta

 

Miten voin toimia maallikkona sieluhoitajana seurakunnassa?

 

Monet paikallisseurakunnat ja hengelliset järjestöt kouluttavat jäseniään toimimaan sielunhoitajina. Koulutuksessa käsitellään mm. seuraavia aiheita:

 

1.       Sielunhoidon perusteet

2.       Raamatun Jumalakuva (Jumalakuvan muutokset ajassamme)

3.       Raamatun ihmiskäsitys

4.       Ajassamme vaikuttavat harhaopit

5.       Raamatullinen auktoriteeti

 

Seurakunta, joka varustaa ja valtuuttaa jäseniään toimimaan sielunhoitajina on hengellisesti kasvava seurakunta. Kasvava yhteisö pyrkii avoimuuteen, armollisuuteen, totuudellisuuteen ja vastuullisuuteen.

 

Yksittäinen ihminen pyritään kohtaamaan aidosti, arvostaen ja kunnioittaen. Tämä toteutuu silloin kun toimitaan Jumalan perheenä, yhteisöllisesti. Päävastuu sielunhoidosta tulee olla jollakin seurakunnan  pastoreista tai vanhimmista. Hänen apunaan toimii sielunhoitotiimi, johon kuuluvat ”maallikkosielunhoitajat.”

 

Kokeneemmat sielunhoitajat voivat olla ohjaamassa ja valmentamassa tehtäväänsä aloittelevia. Sielunhoitotiimi toimii sielunhoitajille tuki-, ja valmennusryhmänä. Tämän lisäksi jokaisella sielunhoitajalla tulisi olla mahdollisuus keskustella oman henkilökohtaisen mentorinsa , valmentajansa kanssa. Tässä tehtävässä voi toimia sielunhoitotyöstä vastaava pastori tai muut seurakunnan valtuuttamat henkilöt. Ketään ei saisi jättää yksin toimimaan sielunhoitajana.

 

Paikallinen seurakunta toimii viisaasti jos se julkisesti valtuuttaa ja siunaa tehtäviinsä sielunhoitajat. Seurakunta voi omissa tilaisuuksissaan ja tiedotuksessaan kertoa ihmisille sielunhoitomahdollisuudesta. Sielunhoito tapahtuu aina jossakin paikassa, jonakin aikana ja sielunhoitajan läsnä ollessa.

 

Esteitä ja mahdollisuuksia

 

Kaikki palvelutyö seurakunnassa edellyttää luottamusta ihmisten välillä. Tarvitaan avoimuutta, rakkaudellisuutta ja totuudellisuutta. Seurakunta, jossa tapahtuu hengellistä kasvua jakaa palvelutehtäviä jäsenilleen heidän kutsumuksensa mukaan. Raamatun opetuksen mukaan jokaisella kristityllä on Jumalan kutsu johonkin tai joihinkin palvelutehtäviin. Tämän kutsumuksen löytäminen ja siinä kasvaminen on osa kristityn kutsumusta.

 

Tulevina aikoina seurakunta tulee tarvitsemaan jäsentensä aktiivista ja osallistuvaa palvelutyötä. Motivaatio lähetykseen ja palveluun kasvaa sisältä ulospäin. Keskinäisen palvelun kautta motivaatiomme palvelutyöhön kasvaa, opimme paremmin tuntemaan Jumalaa ja toisiamme

 

 Palvelkaa toisianne, kukin sillä armolahjalla, minkä on saanut, Jumalan moninaisen armon hyvinä huoneenhaltijoina. 1. Piet. 4:10.

 

Usein kysyttyä sielunhoidosta

 

Mitä eroa on sielunhoidolla ja rukouspalvelulla?  Sekä sielunhoitaja,että rukouspalvelija kohtaa ihmisen. Rukouksessa viedään lähimmäisen elämäntilanne tai asia Jumalan kasvojen eteen ja jäädään kuuntelemaan  hänen tahtonsa mukaista vastausta.

 

Sielunhoidossa laskeudutaan lähimmäisen elämäntilanteeseen ja asetutaan hänen rinnalleen määrätyksi ajaksi. Sielunhoitaja edustaa Jeesuksen ihmisyyttä sielunhoidettavalle, ja toimii hänelle ”sielunpeilinä.”

 

Rukouspalvelija toimii Jumalan Hengen kosketuksen välittäjänä palveltavalle, ajallisesti lyhyen hetken aikana. Ihmisessä tapahtuva hengellinen kasvu, eheytyminen tai muuttuminen on aina Jumalan Pyhän Hengen työtä. Jumala saa työstään kunnian.

 

Kuka on valmis toimimaan sielunhoitajana?

 

Sielunhoitajaksi valmistuu vain hoitamalla sieluja ja kohtaamalla ihmisiä. Meistä ei tule valmiita tai täydellisiä palvelijoita. On rohjettava lähteä liikkeelle sillä varustuksella, joka on käytettävissä. Me opimme tehtävämme kautta, ja me opimme toinen toiseltamme.

 

Jumalan Pyhä Henki tulee avuksi epätäydellisyyteemme ja heikkouteemme. Yksi ihminen ei voi pelastaa koko maailmaa, emme voi toimia sielunhoitajina kaikille, mutta meidän alttiutemme (antautumisemme) kautta joku lähimmäinen saa avun ja pääsee matkallaan eteenpäin. 

 

Sielunhoitotyön siunaus on siinä, että omat vaikeudet ja ongelmat pienenevät koko ajan. Matkan varrella Jumalan armo tulee suureksi. Kristus kasvaa ja minä pienenen.

Sieluhoitaja ei voi paeta omia syntejään tai ongelmiaan, hän saa kohdata ne jo valmistautuessa tehtäväänsä.

 

---------- Luentomoniste helposti tulostettavassa muodossa:  ---------------------------

 

Petri Kauhanen, Voiko maallikkokin toimia sielunhoitajana .pdf 

 

 

 

 

 



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin