Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Opetusmateriaali, luentomonisteet

Näillä sivuilla voit tutustua opetusmateriaaliin. Se on tarjolla myös helposti tulostettavana tiedostona. Voit käytää aineistoa vapaasti vaikkapa raamattu- tai keskustelupiirissä. Luentomateriaaleissa illan teemaa käsitellään paljon laajemmin ja perusteellisemmin kuin mitä lyhyessä puolen tunnin opetuksessa on mahdollista.

 

Luentomoniste julkaistaan tällä sivulla runsasta vuorokautta ennen jakson ensimmäistä lähetystä eli tiistaina kello 8.00. Voit tulostaa tekstin ennalta itsellesi ja studiossa mukana olevien tavoin seurata opetusta myös monisteesta. Näin oppiminen ja asioiden mieleen painuminen tehostuvat.

 

 

Erik Silvola: Jeesus kuninkaana - kuuliainen auktoritetti

Jeesuksesta käytettyjä nimiä on Raamatussa runsaasti. Hänen tehtäväänsä kuvaavia nimiä ovat profeetta, ylipappi ja kuningas. Profeettajana Hän tuo tuoreen viestin Jumalalta ihmisille. Viesti on yliluonnollinen ja kuitenkin hyvin inhimillinen. Hän viittaa historian tapahtumiin menneisyydestä esim. vedenpaisumukseen. Hänen nykyisyyden arvionsa on terävän todellisia. Lisäksi Hän profetoi tulevista tapahtumista laajasti esim. Ilmestyskirjassa. Ylipappina Jeesus toimittaa kansan puolesta sovitusuhrin syntien sovitukseksi. Lisäksi ylipappi toimi esirukoilijana. Hän on myös kuningas ja tuomari.


Lue lisää


Erik Silvola: Jeesus syntien sovittajana - kadotettu totuus

Profeetta Jesaja kuvaa etukäteen Jeesuksen kärsimystä ja sen syvää merkitystä anteeksiannon mahdollistamiseksi.”Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies, ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minään pitäneet. Mutta totisesti, meidän sairautemme Hän kantoi, meidän kipumme Hän sälytti päällensä. Me pidimme Häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana. Mutta Hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli Hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja Hänen haavainsa kautta olemme paratut.” Jes.53:3-5.


Lue lisää


Erik Silvola: Yksin Jeesus - ainoa tie Jumalan luo

Ensimmäinen Vanhan testamentin esikuva Jumala-yhteyden palauttamiseksi on Vaimon siemen, joka viittaa Jeesus-lapseen. Aikuiseksi vartuttuaan Hän on ainut välittäjä, pelastaja, jota Jumala käskee kuunnella ja totella. Muuta pelastajaa ei ole eikä tule.


Lue lisää


Kari Muukka: Miten voin vastustaa pahaa

Onko olemassa Jumalaa? Onko olemassa hyvää? Onko olemassa pahaa? Miksi on niin paljon kärsimystä ja pahuutta? Jumala on hyvä, mutta maailma ja ihminen on paha. Meidän pahojen halujen ja kiusausten takana on oma pahuutemme ja myös persoonallinen paha.


Lue lisää


Pekka Sartola: Israel ajan merkkinä - paljonko kello nyt on?

Arabilehdistössä on alkanut esiintyä jatkuvasti eri johtajien hyvinkin uhmakkaita lausuntoja sionistien hävittämisestä ”islamin pyhältä maaperältä”, useissa kannanotoissa viitataan myös suoraan uuden sodan olevan ei vain mahdollinen, vaan pikemminkin ajan kysymys. Tähän viittaa myös Raamatun Psalmi 83:5-9  ”He sanovat: Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, niin ettei Israelin nimeä enää muisteta. Yksissä tuumin he ovat neuvotelleet, sinua (Jumala) vastaan he ovat tehneet liiton:Edom, ismaelilaiset, hagrilaiset, Mooab, Gebal, Ammon, Amalek, Filistea , Tyyro, Assur.” Nykyisellä karttalehdellä siis: Jordania, Libanon, Egypti, Syyria ja Irak.


Lue lisää


Aarne Nurmio: Toivo löytyy kriisien keskellä

Meidän ei tarvitse pelätä mitään, päinvastoin, meillä on syy toivoon. Samalla kun rakenteet globaalissa taloudessa ja politiikassa, monissa yhteiskunnissa ja jopa luonnossa järkkyvät, ilmestyy myös se mikä on järkkymätöntä eli Jumalanvaltakunta. Hep 12:26-29. Jeesus ja Hänen valtakuntansa on ratkaisu sekä sielujen pelastumiseen, että koko maailman ongelmiin.


Lue lisää


Marko Huhtala: Että he olisivat yhtä, Joh.17


Mikä rakentaa ja mikä rikkoo kristittyjen yhteyttä?  

Miksi luulemme, että meidän seurakuntamme on se ainoa oikea? 

Miten löytäisimme toisemme rakkaudessa ja totuudessa?


Lue lisää


Mikko Matikainen: Pyhä Henki vai ajan henki

Ajassamme liikkuu monenlaisia aatevirtauksia, joiden vaikutukset näkyvät yhteiskunnassamme ja kirkkojen sisällä. Saatetaan korostaa suvaitsevaisuutta ja ihailla totuuden etsimistä, mutta kun joku sanoo löytäneensä totuuden Jeesuksen Kristuksen ja ilmoittaa haluavansa elää Jumalan sanan mukaista elämää,  niin suvaitsevaisissa ihmisissä nostavat heti päätään suvaitsemattomuus ja viha. Selän takana alkaa supina. Ajan henki kuiskii solvauksiaan ja häpeää uskovan ylle.


Lue lisää


Petri Välimäki: Lahjojen lahja - Jumalan vastaus kärsivälle

Sairaudet, väkivalta, hylkääminen, masennus, epäoikeudenmukaisuus, turvattomuudentunne, kiusaaminen ja kuolema ovat arkipäivää. Kaikki edellä luetellut ja monet muut syvältä koskettavat asiat nostavat kärsivän ihmisen sydämeen suuren kysymyksen: Miksi? Teologiassa tämä kysymys on usein saanut muodon, jota kutsutaan ns. teodikean ongelmaksi. Sen ydin on kysymys: Jos ja kun Jumala kerran on hyvä, miksi ihminen silti kärsii?


Lue lisää


Pasi Turunen: Jumalan sana - inspiroitu ja erehtymätön

”Raamatun puolesta kuin myös sitä vastaan ovat kirjoittaneet erittäin huomattavat ja arvovaltaiset henkilöt. Uskovalle kristitylle merkitsee kuitenkin kaikkein eniten Herran Jeesuksen mielipide. Se ratkaisee kaikki spekulaatiot, joita Raamatun ympärillä käydään.” 


Lue lisää


Antero Laukkanen: Kristityn hengellinen taistelu

Kristityllä on monenlaisia taisteluita. Taisteluiden perussyy on hengellinen syntyperämme, se ketä me olemme ja kuka meissä on. Sielujemme vihollinen ei kestä meissä olevaa Jumalan kuvaa. Joudumme käsittelemään ja syventymään näihin alueisiin voidaksemme olla tehokkaita hengellisessä taistelussa.


Lue lisää


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin