Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tuhatta kiloa omenoita kannatti juhlia

Peter Hagman on hakenut omenoita niiltä, joilla punaposkisia on ollut yli oman tarpeen ja jakanut niille, joilta omenoita on puuttunut.

Operaatio Omena päättyi tältä syksyltä  Järvenpäässä  yhteyden juhlaan. Mukana ohjelmassa olivat mm. Mr. Omena eli Peter Hagman, Porin rovasti Matti Vuolanne, Juha Korkeamäen johtama musiikkiryhmä Symbaali, Mika Hirvi ja Heidi Kuitunen Iloinen ilta, johon voit tutustua mm. kuvakertomuksen kautta, päättyi kauniisti katettuun yhteyden ateriaan.  

 

Operaatio Omenan loppukiri tapahtui lauantaina 29.9.2012 klo 10-13 Järvenpään keskustassa torin tuntumassa kävelykadulla. Ahkerat kädet olivat jo edellisenä iltana pussittaneet eri puolilta lahjoituksena saatuja punaposkisia omenoita jaettavaksi kaikille halukkaille. Jaon käynnistyessä tarjolla oli noin 600 kiloa omenoita. Peter Hagmanilla, Timo Lehtikarilla ja heidän kokoamallaan vapaaehtoisten joukolla näytti olevan edessään melkoinen, lähes ylivoimaiselta tuntuva urakka.

 

Ongelma, joka ratkesi itsestään

 

- Mitä me teemme niille omenille, jotka jäävät jakamatta? kyseli eräs vapaaehtoinen huolestuneena katsellessaan valtavaa omenamäärää.  - Voisiko ylimääräiset viedä jaon päätyttyä vaikkapa hevostalleille? kyseli toinen ottaen varmuuden vuoksi kännykällään jo yhteyttä hevosten hoitajiin.

 

Omenoiden jakopaikalla kävi melkoinen säpinä, kun tarvitseville jaettiin ilmaiseksi tuhat kiloa omenoita.Monet omenoita jaettavaksi tarjonneet ovat kertoneen suorastaan hukkuvansa omeniin. Kaikilla ei kuitenkaan ole puutarhoja, eikä kerrostalojen parvekkeilla kasva omenapuita.  Kaikilla ei liioin ole ystäviä, jotka kantaisivat omenoita ovelle. Tämän sai vapaaehtoisten joukko havaita, kun kuusisataa kiloa omenia löysi onnelliset noutajansa jo ensimmäisen tunnin aikana. Paikalle haettiin nopeasti  400 kiloa lisää. Nekin loppuivat jo paljon ennen jakamisen päättymiseksi sovittua klo 13 määräaikaa.

 

Tuhat kiloa parissa tunnissa. Lisäksi tulevat ne sadat ja ehkäpä jopa tuhannet kilot, jotka Peter Hagman oli operaation aikana jakanut omenoita kotitalouksille, kouluille, palvelutaloille ja moniin muihin kiitollisiin kohteisiin. Jaettujen omenoiden kokonaismäärää voimme vain arvailla.

 

Minkä ihmeen takia omenoita kerättiin ja jaettiin?

 

- Miksi te tätä teette? Mikä saa teidät hakemaan ylijäämäomenat eri puolilta ja jakamaan ne ilmaiseksi laitoksiin, koteihin ja nyt täällä kävelykadulla? ihmetteli moni omenapussin mukaansa saanut.

 

Kysymykseen löytyy ainakin neljä vastausta, jotka kaikki ovat totta:

 

Helpoin vastaus on sanoa, että Operaatio Omena pelasti hyötykäyttöön valtavan määrän omenoita, jotka muutoin olisivat menneet hukkaan.

 

Peter Hagman todisti esimerkillään, että yksikin innostunut ja asiaansa sitoutunut ihminen voi saada paljon aikaan ja olla monille avuksi.Hieman syvemmälle pääsee toteamalla, että lisänimen Keski-Uudenmaan Robin Hood saanut Peter Hagman keräsi niiltä, joilla on paljon ja jakoi niille, joilla oli puutetta.

 

Operaation opetus on siinä, että se todisti yhdenkin ihmisen voivan halutessaan auttaa. Yhden ihmisen aloite ja innostus voivat temmata mukaansa kymmenittäin muita, ja saada tarvitseville jaettaviksi vaikkapa tuhansia kiloja omenoita.

 

Koko operaation ytimeen vie lause: ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.” Sanat ovat Jeesuksen ohje hänen seuraajilleen (Matteus 10:8). Jeesus Kristus, joka ristillä kuollessaan hankki armahduksen jokaiselle häneen turvaavalle ihmiselle, lähetti seuraajansa palvelemaan sekä viemään ilosanomaa armosta ja anteeksiannosta kaikkialle ja kaikille. Eikä siihen aina tarvita edes sanoja. Joskus riittää, kun antaa kohdalle osuvalle lähimmäiselle, hymyn, kauniin pussillisen punaposkisia omenoita sekä kutsun operaation päätösjuhlaan!

 

Kävelykadun omenajakoon sekä Keski-Uudenmaan kristillisen koulun liikuntahallissa vietettyyn yhteyden juhlaan voit tutustu tämän kuvakertomuksen kautta. Juhlan kuvasi Marjatta Saarinen.

Peräkärryn kansi on avattu ja omenoiden jakaminen alkaa.
Peräkärryn kansi on avattu ja omenoiden jakaminen...
Sateisten säiden keskellä saatiin jakopäiväksi kaunis syksyinen lauantai.
Sateisten säiden keskellä saatiin jakopäiväksi kau...
Kello 17 alkaneessa yhteyden juhlassa musiikista vastasi Juha Korkeamäen johtama Symbaali.
Kello 17 alkaneessa yhteyden juhlassa musiikista v...

Juha Korkeamäki
Juha Korkeamäki
Kirsi Korkeamäki
Kirsi Korkeamäki
Peter Hagman  esitteli tarpeeseen tulleet villasukat, jotka hän oli saanut eräältä kiitolliselta operaatioon osallistuneelta.
Peter Hagman esitteli tarpeeseen tulleet villasuk...

Illan juonsi Reijo Telaranta, joka haastatteli Peter Hagmania Operaatio Omenan vaiheista. Peter lähetti lämpimät kiitokset kaikille operaatioon tavalla tai toisella osallistuneille.
Illan juonsi Reijo Telaranta, joka haastatteli Pet...
Operaatio Omena päättyi Timo Lehtikarin rukoukseen kaikkien tempaukseen osallistuneiden ja omenia saaneiden puolesta.
Operaatio Omena päättyi Timo Lehtikarin rukoukseen...
Mika Hirvi kertoi, miten Jeesus löysi rosoisen lapsuuden viettäneen keikkailijan ja tangolaulajan TV7 ohjelman välityksellä kotisohvalta.
Mika Hirvi kertoi, miten Jeesus löysi rosoisen lap...

Puheensa päätteeksi Mika Hirvi valloitti kuulijat laulullaan.
Puheensa päätteeksi Mika Hirvi valloitti kuulijat...
Paratiisista karkotettu ja hiki otsalla raatamaan joutunut Eeva (Heidi Kuitunen) kävi kertomassa, että Jumala todella tarkoittaa mitä hän sanoo
Paratiisista karkotettu ja hiki otsalla raatamaan...
TV7 ohjelmista tuttu Porin rovasti Matti Vuolanne piti koskettavan puheen anteeksiantamisen tärkeydestä.
TV7 ohjelmista tuttu Porin rovasti Matti Vuolanne...

Ennen illan päättänyttä yhteyden ateriaa Tapani ja Terttu Talikainen sekä Kaija Telaranta siunasivat pöydän antimet.
Ennen illan päättänyttä yhteyden ateriaa Tapani ja...
Ateriayhteys on aina yhdistänyt keskenään erilaisia ja eri suunnista tulleita Jeesuksen seuraajia.
Ateriayhteys on aina yhdistänyt keskenään erilaisi...
Virren "Pyhä, Pyhä, Pyhä suuri Jumalamme" myötä kaikki osallistuivat pöydän siunaamiseen ja Jumalan runsaista lahjoista kiittämiseen.
Virren "Pyhä, Pyhä, Pyhä suuri Jumalamme" myötä ka...

Pöytä oli katettu kauniisti hedelmillä, vihanneksilla ja muilla herkuilla...
Pöytä oli katettu kauniisti hedelmillä, vihanneksi...
... joita oli ilo sekä katsella että maistella.
... joita oli ilo sekä katsella että maistella.
...ja mukana oli tietysti runsaasti myös omenia!
...ja mukana oli tietysti runsaasti myös omenia!

Hyvin maistuivat yhteisen pöydän antimet
Hyvin maistuivat yhteisen pöydän antimet
Kaikkea riitti ja kaikille riitti
Kaikkea riitti ja kaikille riitti
Jaettu ilo on ateriallakin moninkertainen ilo varsinkin silloin, kun eri seurakunnista tulleet Jeesuksen lunastamat kohtaavat!
Jaettu ilo on ateriallakin moninkertainen ilo vars...


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin