Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Aarne Nurmio: Yhdessä oleminen ei vielä merkitse yhteyttä tai ykseyttä 

Get the Flash Player to see this player.


Aarne Nurmio

”Me voimme olla seurakunnassa yhdessä fyysisesti ilman varsinaista yhteyttä saati ykseyttä. Me voimme olla yhdessä olossa ja samalla myös yhteydessä siten, että olemme kanssakäymisessä, jaamme ajatuksia ja elämää, mutta silti  ilman Hengen ykseyttä. Tai sitten me elämme yhdessä olemisessa sekä samalla yhteydessä ja Hengen ykseydessä”, sanoi Aarne Nurmio Tiekartta-illassa.

 

Järvenpäässä 16.4.2013 kristillisen koulun auditoriossa Missio Järvenpään Tiekartta-illassa puhui Aarne Nurmio aiheenaan Kristittyjen yhteys. Ruohonjuuritason puheenvuoro kultuun Heidi Kuituselta, Illan juonsi Kaija Telaranta. Musiikista vastasivat Mika Hakkarainen ja Ida Kuisma.

Voit kuunnella Aarne Nurmion opetuksen sivun yläreunassa olevalla soittimella.Raamattutunnin pituus on 48 minuuttia. Tilaisuuden yhteydessä taustamateriaaliksi jaettuun monisteeseen, jossa käsitellään mm. ekumeniaa, voit tutstua oheisen pdf-tiedoston avulla.

 

---------------------------------------------

 

Taustamateriaali, Mitä on ekumenia ja mihin sitä tarvitaan pdf 

 

----------------------------------------------

 

Heidi Kuitunen 

Kirkon historia on jakautumisen ja hajaannuksen historiaa

 

”Valo lisääntyy, kun kevät etenee. Valo lisääntyy myös Jumalan valtakunnan tullessa yhä väkevämmin meidän keskelle”, Aarne Nurmio sanoi puheensa alussa. Hän totesi kristittyjen yhteydellä ja ykseydellä olevan Jeesukselle erityisen tärkeä ja keskeinen merkitys. Niinpä se oli hänen sydämellään päällimmäisenä, kun hän piti jäähyväispuhetta opetuslapsilleen (Joh.17:20-23).  

 

”Kirkon historia on jakautumisen ja hajaannuksen historiaa. Etenkin protestanttien keskuudessa yhteyden särkymistä on tapahtunut erittäin runsaasti. Maailmassa lienee tällä hetkellä noin 300 protestanttista kirkkokuntaa. Oikea oppi on ollut tärkeämmässä asemassa kuin elävä yhteys Jeesukseen, Jumalaan sekä kristittyihin siskoihin ja veljiin.”

 

Elsa Nykänen luki tilaisuuden alussa kappaleen Raamatun tekstiäYhteydestä ja sen rikkoutumisesta puhuessaan Aarne Nurmio johdatti kuulijansa paratiisiin ja syntiinlankeemukseen, missä yhteys Jumalaan ja yhteys lähimmäisiin rikkoutui. Syntiinlankeemuksen tähden kaikki hyvä ja kaunis menetettiin vihollisen hallintavallan alle.

 

”Mutta Jeesus tuli maailmaan etsimään sitä, mikä oli kadotettu, tekemään tyhjäksi vihollisen teot ja lunastamaan kaiken takaisin itselleen. Tämän työn hän sai päätökseen ristillä, kun hän sanoi: ’Se on täytetty’.”

 

Tilaisuuden musiikista huolehtivat Mika Hakkarainen ja Ida Kuisma.”Taivaallisissa kaikki on jo asetettu Jeesuksen jalkojen alle. Ei kuitenkaan vielä näkyvässä, koska se on seurakunnan tehtävä. Meidän tehtävänämme on toimeenpanna Golgatalla hankittu lunastus. Kun seurakunta on toteuttanut saamansa tehtävän, Jeesus itse tulee takaisin hallitsemaan seurakuntansa kanssa”, Aarne Nurmio sanoi kertoen meidän elävän kohti aikaa, jolloin Jeesuksen kirkkaus ja läsnäolo tulee hallitsemaan kaikkea, kaikkia ja kaikessa. Se tuo mukanaan täydellisen yhteyden ja ykseyden hänessä.

 

Yhteys ja ykseys muuttivat täydellisesti kaupungin elämän

 

Marjatta Saarinen ja illan juontaja Kaija Telaranta rukoilivat tilaisuudessa jätettyjen esirukousaiheiden puolesta.Esimerkkinä yhteyden voimasta Aarne Nurmio kertoi Argentiinalaisesta noin 400 000 hengen kaupungista, jossa seurakunnan tila oli todella huono. Kaupungissa oli vain muutamia tuhansia uskovia sekä 70 toisiaan kyräilevää ja näivettynyttä seurakuntaa. Niistä 68 oli syntynyt jakautumisen seurauksena. Näin jatkui, kunnes muutaman eri seurakunnista tulleen pastorin rukoustapaaminen ja keskinäinen jakaminen muuttivat tilanteen dramaattisesti.

 

Kun seurakuntien johtajat oivalsivat, etteivät he olleet rakentamassa omia seurakuntiaan vaan valloittamassa yhdessä koko kaupunkia Jeesukselle, tapahtui valtava muutos. Jumalan valtakunta pääsi vaikuttamaan koko yhteisön elämään.

 

Tällä hetkellä puolet tuon kaupungin asukkaista on uudestisyntyneitä kristittyjä.. Tarkasteltiinpa kaupungin tilaa rikollisuuden määrästä kertovien lukujen tai muiden yhteiskunnan terveydestä ja elinvoimasta kertovien mittareiden avulla, voidaan todeta asialla olleen valtava merkitys koko yhteiskuntaan. Ja kaikki sai alkunsa inhimillisesti mitaten hyvin pienestä, muutaman kristityn yhteydestä sekä ykseydestä rukouksessa ja Jeesuksessa.

 

Mitä tarkoittavat yhdessä oleminen, yhteys ja ykseys?

 

”On ehkä aihetta hieman tarkastella lähemmin käsitteitä yhteys, ykseys ja yhdessä oleminen. Johanneksen evankeliumin 1. luvussa jakeissa 45-51 kuvataan sitä, miten Natanael löytää tiensä Jumalan valtakuntaan”, Aarne Nurmio totesi.  Hän luki kyseisen kohdan, jossa Filipus vie Natanelin Jeesuksen luokse. Lyhyestä kertomuksesta löytyvät kaikki kolme asiaa: yhdessä oleminen, yhteys ja ykseys.  

 

”Kertomuksessa on kolme vaihetta. Ensimmäisessä Natanael on itsekseen viikunapuun alla, todennäköisesti rukoilemassa. Toisessa vaiheessa hän tulee Jeesuksen läsnäoloon ja yhdessäoloon. Keskustelussa Jeesuksen kanssa syntyy yhteys. Kolmannessa vaiheessa Jeesus ilmaisee itsensä Natanaelille Messiaana, jolloin Natanael tunnistaa hänet: ’Sinä olet Jumalan Poika, Israelin Kuningas.’ Natanaelille avautuu Hengen ulottuvuus. Jeesuksen lupauksien myötä syntyy Hengen ykseys."

 

”Juuri tästä on kysymys, kun me mietimme seurakunnallista elämää. Me voimme olla yhdessä olemisessa fyysisesti ilman varsinaista yhteyttä saati ykseyttä. Me voimme olla yhdessä olossa ja myös keskenämme yhteydessä siten, että me olemme kanssakäymisessä, jaamme ajatuksia ja elämää, mutta ilman Hengen ykseyttä. Tai sitten me elämme yhdessä olemisessa sekä samalla yhteydessä ja Hengen ykseydessä.”

 

Yhteys ja ykseys seurakunnan rakentajina ja voimavaroina

 

Aarne Nurmio käsitteli illan teemaa kristittyjen yhteydestä ja ykseydestä myös käyttäen lähtökohtana Efesolaiskirjeen 4. lukua, josta hän selitti viisi kristittyjen yhteyden kannalta keskeistä kohtaa..

 

Jakeet 1 - 7, Yhteyden ja ykseyden yleiset lähtökohdat

Niin kehotan siis minä, joka olen vankina Herrassa, teitä vaeltamaan, niin kuin saamanne kutsumuksen arvo vaatii, 2. kaikessa nöyryydessä ja hiljaisuudessa ja pitkämielisyydessä kärsien toinen toistanne rakkaudessa 3. ja pyrkien säilyttämään hengen yhteyden rauhan yhdyssiteellä: 4. yksi ruumis ja yksi henki, niin kuin te olette kutsututkin yhteen ja samaan toivoon, jonka te kutsumuksessanne saitte; 5. yksi Herra, yksi usko, yksi kaste; 6. yksi Jumala ja kaikkien Isä, joka on yli kaikkien ja kaikkien kautta ja kaikissa. 7. Mutta itse kullekin meistä on armo annettu Kristuksen lahjan mitan mukaan.

 

”Jumalan valtakunnan kansalaisina meillä on valtavan suuri kutsumus. Me olemme Isän rakastamia poikia ja tyttäriä. Me olemme saaneet uudestisyntyä ylhäältä. Me olemme pyhää kuninkaallista papistoa."

 

"Paavali kehottaa meitä elämään hiljaista ja nöyrää elämää. Hiljainen kuulee Jumalaa ja nöyrä on Jumalalle kuuliainen. Yhdistävänä siteenä on rauha eikä oikea oppi tai tavat. Seitsemän yhteyden ulottuvuutta ovat: yksi ruumis, yksi Henki, yksi toivo, yksi Herra, yksi usko, yksi kaste, yksi Jumala”

 

Jakeet 8 - 10, Jeesuksen hallintovalta yhteyden perustana

 8. Sen tähden on sanottu: "Hän astui ylös korkeuteen, hän otti vankeja saaliikseen, hän antoi lahjoja ihmisille." 9. Mutta että hän astui ylös, mitä se on muuta, kuin että hän oli astunut alaskin, maan alimpiin paikkoihin? 10. Hän, joka on astunut alas, on se, joka myös astui ylös, kaikkia taivaita ylemmäksi, täyttääkseen kaikki.

”Jeesuksessa kaikki tullaan yhdistämään. Hän täyttää kaiken kaikkialla. Jeesuksen hallintovalta ylettyy helvetin alimpiin kerroksiin ja taivaan korkeimpiin paikkoihin. Maanpäällä hänen hallintavaltansa toteutuu seurakunnassa.”

 

Jakeet 11-16, Kristuksen ruumiin eli seurakunnan rakentuminen

11. Ja hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi, 12. tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen, 13. kunnes me kaikki pääsemme yhteyteen uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, täyteen miehuuteen, Kristuksen täyteyden täyden iän määrään, 14. ettemme enää olisi alaikäisiä, jotka ajelehtivat ja joita viskellään kaikissa opintuulissa ja ihmisten arpapelissä ja eksytyksen kavalissa juonissa; 15. vaan että me, totuutta noudattaen rakkaudessa, kaikin tavoin kasvaisimme häneen, joka on pää, Kristus, 16. josta koko ruumis, yhteen liitettynä ja koossa pysyen jokaisen jänteensä avulla, kasvaa rakentuakseen rakkaudessa sen voiman määrän mukaan, mikä kullakin osalla on.

”Oleellista on se, että seurakunnassa tässä mainituihin virkoihin varustetut ja kutsutut nousevat kutsuunsa, että jokainen löytää oman tehtävänsä valtakunnan työssä. Herra on heidät asettanut. Se on tärkeää. Tärkeää on myös se, että seurakunta ottaa vastaan sen varustamisen, mitä nämä viiden viran haltijat voivat sille antaa."

 

"Eräs tämän ajan ongelma on, että me emme tunnista näitä virkoja emmekä ota niitä vastaan. Seurakunnan tarkoitus ei ole kehittää uusia toimintamuotoja ja kasvaa. Kaikki se on toki hyvää, mutta samalla vain seurausta seurakunnan perustehtävästä, joka on Jumalan valtakunnan tuominen ihmisten ja koko yhteiskunnan keskelle."

 

"Näin toimien me pääsemme keskinäiseen yhteyteen, Jeesuksen tuntemiseen ja hengelliseen kypsyyteen, jota opin tuulet tai eksytyksen kavalat juonet eivät heiluttele. Kun me kiinnitymme tiukasti Kristukseen, niin me lakkaamme ajelehtimasta virran mukana. Silloin kun ei olla kiinni Kristuksessa, opilliset asiat nousevat keskeisiksi ja myös erottaviksi asioiksi.”

 

Jakeet 17 - 24, Kristittyjen mielen ja hengen uudistus

17. Sen minä siis sanon ja varoitan Herrassa: älkää enää vaeltako, niin kuin pakanat vaeltavat mielensä turhuudessa, 18. nuo, jotka, pimentyneinä ymmärrykseltään ja vieraantuneina Jumalan elämästä heissä olevan tietämättömyyden tähden ja sydämensä paatumuksen tähden, 19. ovat päästäneet tuntonsa turtumaan ja heittäytyneet irstauden valtaan, harjoittamaan kaikkinaista saastaisuutta, ahneudessa. 20. Mutta näin te ette ole oppineet Kristusta tuntemaan, 21. jos muutoin olette hänestä kuulleet ja hänessä opetusta saaneet, niinkuin totuus on Jeesuksessa: 22. että teidän tulee panna pois vanha ihmisenne, jonka mukaan te ennen vaelsitte ja joka turmelee itsensä petollisia himoja seuraten, 23. ja uudistua mielenne hengeltä 24. ja pukea päällenne uusi ihminen, joka Jumalan mukaan on luotu totuuden vanhurskauteen ja pyhyyteen.

 

 

”Paavali kehottaa panemaan pois vanhan elämän ja vanhan luomuksen sekä uudistumaan mielen ja hengen kautta. Paavali haastaa meitä tarttumaan aktiivisesti kiinni siihen uuteen luomukseen, jota me olemme Kristuksessa. Kyse on pitkälti siitä, että me varjelemme omaa sydäntämme, vartioimme sitä, mitä me päästämme sinne sisälle ja sieltä ulos. Varjelemme ja vartioimme meidän puhettamme ja käyttäytymistämme. Jumalan valtakunnan yhteys ja ykseys ovat uusien luomusten ykseyttä.”

Jakeet 25 - 32, Kristittyjen elämän ja käyttäytymisen uudistuminen

25. Pankaa sen tähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä. 26. "Vihastukaa, mutta älkää syntiä tehkö." Älkää antako auringon laskea vihanne yli, 27. älkääkä antako perkeleelle sijaa. 28. Joka on varastanut, älköön enää varastako, vaan tehköön ennemmin työtä ja toimittakoon käsillään sitä, mikä hyvää on, että hänellä olisi, mitä antaa tarvitsevalle. 29. Mikään rietas puhe älköön suustanne lähtekö, vaan ainoastaan sellainen, mikä on rakentavaista ja tarpeellista ja on mieluista niille, jotka kuulevat. 30. Älkääkä saattako murheelliseksi Jumalan Pyhää Henkeä, joka on teille annettu sinetiksi lunastuksen päivään saakka. 31. Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus, kaikki pahuus olkoon kaukana teistä. 32. Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niin kuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut.

”Nämä jakeet kertovat, miten kaiken edellä olevan tulisi heijastua meidän käyttäytymiseemme ja elämäämme. Kun me olemme ”toinen toisemme jäseniä”, niin me olemme yhtä Kristuksessa. Vihastukaa, kiinnittäkää huomiota vääryyksiin, mutta älkää tuomitko ihmisiä, koska tuomitseminen antaa perkeleelle sijaa. Meidän tulee varjella yhteyttä ja ykseyttä."

 

"Ottaen huomioon sen jakautumisen historian, joka kirkossa on, niin voimme sanoa, että juuri tuomion henki on ollut jakautumisessa ja hajaannuksessa läsnä varsin voimakkaana. Tässä kaikelle uskonnollisuudelle tunnusomaisessa asiassa meidän on syytä tehdä jatkuvasti parannusta.”

---------

 

Voit perehtyä kuunnellen Aarne Nurmion erinomaiseen opetukseen, jossa hän käsittelee mm. Efesolaiskirjeen 4. luvun viestiä yhteyden ja ykseyden näkökulmasta paljon perusteellisemmin, kuin mitä yllä olevaan tiivistelmään on voitu kirjoittaa.  Lisäksi hän kertoo erilaisia käytännön esimerkkejä siitä, mitä kristittyujen yhteys on saanut aikaan. Raamattutunnin pituus on 48 minuuttia, ja se on kuunneltavissa sivun yläreunassa olevalla soittimella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin