Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kevään 2013 iltojen opetukset ja materiaalit

Tältä sivulta löydät kevätkauden 2013 jo toteutuneiden Tiekertta-iltojen opetukset, luentomateriaalit ja kuvat. Voit perehtyä iltojen aiheisiin kuunnellen opetuksen ja tutustuen illassa jettuun materiaaliin.

 

 

 

Petri Rytkönen: Miten välttää lainaksi saadun sielun menettäminen? 

Miksi sielun menettäminen on kotiin matkaavan suurin tappio? Mitä merkitsee olla matkalla mutta ei vielä perillä?  Kuinka varmistaa perille kotiin pääseminen? Miten pysyä tiellä koko kesäkauden? Siinä joukko kysymyksiä, joihin Petri Rytkönen antoi puheessaan hyviä matkaeväitä.


Lue lisää


Antero Laukkanen: Sinulle on tarjolla hieno työsuhde 

- Uudessa testamentissa on 263 kohtaa ja 39 erilaista ilmaisua Pyhästä Hengestä. Sanoisin, että tänä iltana täällä auditoriossa on kymmeniä erilaisia ilmaisuja Pyhästä Hengestä, sanoi pastori Antero ”Mooses” Laukkanen puhuessaan 21.5.2013 Tiekartta-illassa.


Lue lisää


Jukka Sipilä: Kahden maan kansalaisena

- Meillä on oikeus elää täysimääräisesti  Jumalan valtakunnan kansalaisuutta ja  iloita Jeesuksen kuninkuudesta jo nyt täällä, vaikka me emme sitä aina näe, totesi Jukka Sipilä puheessaan Tiekartta-illassa. Jouko Lehtonen painotti omassa  puheenvuorossaan Jeesuksen lähellä pysymisen tärkeyttä.


Lue lisää


Salme Blomster ja Ilkka Seppälä: Miten vapautua orpouden tunteesta

- Olosuhteet ja vaikeudet sinällään eivät tee meistä orpoja vaan se, miten me kokemaamme suhtaudumme. Saman vaikeuden edessä toinen voi tuntea orpoutta ja toinen siunausta, sanoi kirjailija ja terapeutti Salme Blomster Tiekartta-illassa 7.5.2013. Ylilääkäri Ilkka Seppälä lähestyi illan teemaa pohtimalla, miksi jatkuvasti noussut aineellinen hyvinvointi näyttää vain lisänneen erilaista orpoutta ja pahoinvointia?


Lue lisää


Juha Lehtonen: Jumala ei kaipaa saavutuksiamme vaan yhteyttä kanssamme 

- Minulle itselleni ja ehä myös monille muille on tyypillistä tekemisen kautta olemassa oleminen. Me ajattelemme olevamme juuri niin hyviä, kuin mitä me suoritamme ja teemme, totesi pastori Juha Lehtonen puheessaan Tiekartta-illassa 30.4.2013.


Lue lisää


Tapani Talikainen: Jumalan valtakunnan strategia

- Me elämme kahden todellisuuden keskellä, Jumalan ja Saatanan valtakuntien välisessä jännitteessä. Molemmissa valtakunnissa vaikuttaa kylvämisen ja niittämisen laki, totesi Tapani Talikainen puhuessaan tiistaina 23.4.2013 Järvenpäässä Tiekartta-illassa.


Lue lisää


Aarne Nurmio: Yhdessä oleminen ei vielä merkitse yhteyttä tai ykseyttä 

”Me voimme olla seurakunnassa yhdessä fyysisesti ilman varsinaista yhteyttä saati ykseyttä. Me voimme olla yhdessä olossa ja samalla myös yhteydessä siten, että olemme kanssakäymisessä, jaamme ajatuksia ja elämää, mutta silti  ilman Hengen ykseyttä. Tai sitten me elämme yhdessä olemisessa sekä samalla yhteydessä ja Hengen ykseydessä”, sanoi Aarne Nurmio Tiekartta-illassa.


Lue lisää


Reijo Telaranta: Veljiemme syyttäjän paljastaminen

"Saatanan eli veljiemme syyttäjän väkevin ase Jeesuksen maailmanlaajuista seurakuntaa vastaan on erimielisyyden ja lahkohenkisyyden kylväminen. Keskinäisen kilpailun ja vallanhalun sokaisema ihminen tarttuu mielellään tähän syöttiin", Reijo Telaranta totesi Tiekartta-illassa 9.4.2013.


Lue lisää


Mika Niikko: Jumala antoi odottamattoman rukousvastauksen. Se käänsi elämäni suunnan

Tiistaina 2.4.2013 Tiekartta-illassa vietettiin jälleen juhlaa mahjatalossa. Jo selvitettyä taivalta juhlimaan ja tuleville tiistai-illoille eväistä antamaan oli kutsuttu kansanedustaja Mika Niikko ja pastori Herman Blomerus. Mika kertoi avoimesti rajun nuoruutensa taisteluista ja Herman kannusti rukoustaisteluun nuorison puolesta.


Lue lisää


Petri Välimäki: Armon, rakkauden ja lohdutuksen Jumala  

Tv7 kanavan ja Radio Dein ohjelmista tutuksi tullut rehtori, kirjailija ja pastori Petri Välimäki puhui Järvenpäässä Tiekartta-illassa Jumalan armosta, rakkaudesta ja lohdutuksesta. Ne tuovat synkimpienkin hetkien keskelle tulevaisuuden ja toivon. Oman elämänsä kriiseistä ja kipupisteistä hyvin avoimesti kertoen hän rohkaisi kuulijoita tarttumaan tähän varmaan ja lujaan ankkuriin, joka pitää pahimpienkin myrskyjen keskellä.


Lue lisää


Aarne Nurmio: Miten löytää elämään tarkoitus ja onnellisuus

- Kysymys elämän tarkoituksesta on paitsi syvällinen myös hyvin käytännöllinen asia, totesi Aarne Nurmio Tiekartta-illassa 19.3.2013. Jos elämästä katoaa tarkoitus, samalla katoavat merkityksellsisyys ja mielekkyys. Jäljelle jää vain elämä, joka kuin keskeltä tyhjä donitsi, jonka pintaa poittää monenlainen kuorrutus ja koristelu.


Lue lisää


Reijo Telaranta: Pahuuden ja kärsimyksen ongelma

Tiistaina 12.3.2013 Tiekartta-illassa pohdittiin pahuuden ja kärsimyksen ongelmaa. Miksi Jumala, jos hän on kaikkivaltias ja hyvä, sallii pahuuden ja kärsimyksen? MIten pahuus ja kärsimys ovat pikemminkin todistamassa Jumalan olemassaolon puolesta kuin sitä kyseenalaistamasta?


Lue lisää


Pekka Heikkinen: Elämänkaaren kipupisteissä tarvitaan välittämistä ja lähimmäisenrakkautta 

"Kun elämä koettelee" oli teemana Tiekartta-illassa tiistaina 5.3.2013. Kuukauden ensimmäisessä illassa vietettiin juhlaa, jonka vieraina olivat apulaispoliisipäällikkö Pekka Heikkinen ja vanginvartija pastori Kari Muukka. Molempien virikepuheet koskettivat syvältä ja jättivät paikalla olleille paljon ajateltavaa.


Lue lisää


Risto Vappula: Jumalaa vastaan kapinoiva ihmiskunta

Ihmiset eivät edes tiedosta olevansa kapinassa Jumalaa vastaan. Joko he kiistävät Jumalan olemassa olon tai sitten he eivät vain yksinkertaisesti ole koskaan kuulleet Hänen pelastussuunnitelmastaan. Kolmas ryhmä on välinpitämättömät, jotka eivät kiellä Jumalan olemassa oloa. He elävät omavoimaisuudessa ja heidän ajatteluaan ohjaa usko ihmisjärjen ylivoimaisuuteen”, totesi pastori Risto Vappula puhuessaan 26.2.2013 Tiekartta-illassa.


Lue lisää


Tapani Talikainen: Jumalan seitsemän itsestään ilmoittamaa ominaisuutta

Tiekartta-illassa 19.2.2013 opiskeltiin Jumalan itsestään ilmoittamia nimiä, jotka kertovat Hänen ominaisuuksitaan. Raamattu kertoo meille myös Messiaasta, Jeesuksesta Kristuksesta samoin kuin Pyhästä Hengestä monia ilmaisuja, jotka laajentavat ja syventävät kuvaa Puyhästä kolminaisuudesta.


Lue lisää


Pasi Turunen: Voiko kaikkivaltias Jumala tehdä niin ison kiven, ettei jaksa sitä nostaa?

"Oletko sinä hyvä piirtäjä?" kysyi Pasi Turunen Tiekartta-illassa kesken puheensa Heidi Kuituselta. Saatuaan varovaisen nyökkäyksen Pasi jatkoi: "Jos olet, niin voisitko käydä piirtämässä meille taululle neliskulmaisen ympyrän?" Tiekartta-illassa 12.2.2013 saatiin erinomainen opetus siitä, mitä Jumalan kaikivaltius oikeasti tarkoittaa ja ei tarkoita.


Lue lisää


Jorma Hämäläinen: Kesytetty Jumala - ihminen ja media päivittävät Raamattua

Tiekartta-illoissa oli tiistaina 5.2.2013 jo tehdyn taipaleen kunniaksi juhlat majatalossa. Erityisvieraina ja seuraavalle taipaleelle kirittäjinä ja evästäjinä juhlassa olivat mukana konsernijohtaja Jorma Hämäläinen ja rovasti Jaakko Harjuvaara.


Lue lisää


Marko Huhtala: Pelastava usko, Evankeliumin neljä perusasiaa

Tiekartta-illassa tiistaina 29.1.2013 puhui pastori Marko Huhtala. Hän käytti opetusta havainnollistamassa kaikille tuttuja Lego-palikoita todeten pelastavan uskon rakentuvan neljästä palikasta. Voimme toki liittää uskoomme muitakin palikoita, mutta silloin kuljemme omaa tietämme. Silloin ei myöskään ole kysymys pelastavasta uskosta.


Lue lisää


Paul Raja-aho: Eikö Jumalalle riitä, että olen kunnon kansalainen ja yritän elää oikein?

Tiistaina 22.1.2013 Tiekartta-illassa piti kuulijoiden sydämiin painuneen opetuspuheen pastori Paul Raja-aho. Ruohonjuuritason erinomainen puhe kuultiiin Terttu Talikaiselta. Yhteislaulut johti turvallisesti Tapani Talikainen ja illan juonsi hauskasti Kaija Telaranta. Tutustu opetusmonisteeseen, katsele kuvat illasta ja kuuntele erinomaisen tärkeä ja koskettava puhe.


Lue lisää


Reijo Telaranta: Vanhurskas on elävä uskosta

Tiekartta-illassa 15.1.2013 pohdittiin Raamatusta useammasta paikasta löytyvää lausetta: Vanhurskas on elävä uskosta. Mitä se tarkoittaa? Kuka tai millainen ihminen on vanhurskas? Mitä eroa on uskon vanhurskaudella, lain vanhurskaudella ja tekojen vanhurskaudella? Tutustu luentomonisteeseen, kuuntele opetus ja katso kuvat illasta.


Lue lisää


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin