Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Vesa jaTapani Talikainen: Miten kasvaa hegelliseksi aikuiseksi?

Get the Flash Player to see this player.


Reijo Telaranta sekä Vesa ja Tapani Talikainen

 

Millaisilla mittareilla ihmisen kypsyys ja hengellinen aikuisuus ovat mitattavissa?

Miten kalenteri-ikä ja hengellinen ikä eroavat toisistaan?

Kertooko ”maitoruokintaan” jääminen enemmän lapsesta vai hoitajista?

Miten totuttaa aistit vastaanottamaan vahvaa ruokaa?

Tällaisia asioita poihdittiin Kasvuhuoneessa tiistaina 11.3.2014.

 

Kasvuhuone-iltaa vietettiin tiistaina 11.3.2014 klo 18.30 kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää. Puutarhureina teemaa keskustellen availemassa olivat Tapani Talikainen, Vesa Talikainen ja Reijo Telaranta. Tilaisuuden juonsi Heidi Kuitunen ja musiikista vastasi Ritva Lehto-Kekki. Auditoriossa kuullun mielenkiintoisen keskustelun jälkeen illan teemasta vaihdettiin ajatuksia kotoisissa kahviporukoissa. 

 

Vesa Talikainen 

 

OTTEITA ILLAN KESKUSTELUSTA

 

 

 Voit kuunnella koko 26 minuutin keskustelun sivun yläreunassa olevalla soittimella.

 

 

Mikä on hengellinen aikuinen?

 

Tapani Talikainen:

- Paavali kuvaa hyvin tätä meidän matkaamme. Kun me synnymme Pyhästä Hengestä Herrassamme Jeesuksessa Kristuksessa Jumalan sanan kautta, me synnymme imeväisikäisinä.  Me olemme kuin pieniä vauvoja. Meitä pitää hellästi rakkaudella hoitaa, opettaa vähän kerrassaan kasvuun.

- Toisaalta Paavali käyttää kirjeissään määritelmää täysi-ikäisyyteen, täyteen miehuuteen, täyteen Kristuksen tuntemiseen asti kasvamisesta. Kyse on kasvuprosessista. Aikuinen kristitty on varmaankin saanut Jumalan armosta kulkea jo aika pitkän matkan yhdessä hänen kanssaan ja oppia jotakin hänestä.

Tapani Talikainen

 

Heprealaiskirjeessä (Hepr.5:13-14) varoitetaan kasvun taantumisesta, hengellisten aikuisten päätymisestä jälleen maitoruokintaan. Mistä sellainen voi johtua?

 

Tapani

- Luomistyössä Herra on antanut meille omantunnon. Meidän omatuntomme sanoo meille noin päällisin puolin, mikä on oikeaa ja mikä väärää. Myös ateisti tietää sydämessään, mikä on oikein ja väärin, vaikka ei Herran seuraaja olekaan. Meidän omatuntomme on kuitenkin luonteeltaan sellainen, että se samaistuu yleiseen mielipiteeseen ja enemmistöön. Se omaksuu sieltä käyttäytymisen tapoja ja pitää niitä oikeina. Jos omaatuntoa ei ole viritetty Jumalan sanalla, niin se ei ohjaa oikein, vaan se samaistuu helposti maailmaan ja yleiseen mielipiteeseen.

Riutva Lehto-Kekki 

- Silloin voi käydä kuten ilmeisesti oli käynyt Korintin seurakunnassa. Oli luisuttu takaisin pakanuuden aikaiseen ajatteluun ja toimintatapoihin eikä enää seurannut Raamatun viitoittamaa tietä.

 

Vesa Talikainen:

- Joku päivä sitten Raamattua selaillessani löysin tutun ja mielenkiintoisen kohdan ensimmäisestä Johanneksen kirjeestä. Siinä Johannes viittaa tähän hengelliseen kasvupolkuun osoittamalla sanansa lapsukaisille, nuorukaisille ja isille.

 

Heidi Kuitunen ja Kaisa Ikävalko rukoilivat tilaisuudessa kerättyjen rukousaiheiden puolestaMiten aisteja voidaan ”harjaannuttaa kestämään vahvaa ruokaa”, kuten hengellistä  kasvua Raamatussa kuvataan?

 

Vesa:

- Siihen tarvitaan oma-aloitteista, aktiivista  ja säännöllistä Jumalan sanan tutkimista. Sitä kautta Pyhä Henki antaa ajan myötä yhä enemmän kykyä nähdä ja erottaa asioita.

 

Millainen on hengellinen aikuinen joka on samalla kypsä ihminen?

 

Vesa:

Mielenkiintoinen aihe oli kerännyt jälleen auditorioon runsaasti väkeä

- Hän on helposti lähestyttävä ihminen, josta jollain tavalla heijastuu Jumalan rakkaus. Hän on nöyrä ihminen, joka ei millään tavalla korota itseään. Hän on palvelualtis ja auttavainen.

 

Hyvä kuvaus! Siitä tulee välittömästi mieleen Jeesus, joka oli varmasti kypsä ihminen ja hengellisesti aikuinen, täynnä samaan aikaan armoa ja totuutta, rakkautta ja ehdottomuutta.

 

Tapani:

- Jeesus itse kehottaa meitä olemaan hänen seuraajiaan. Hän on antanut meille esimerkin. Jos me etsimme itsellemme sellaista voimakasta miehen kuvaa, joka täyttäisi kriteerit, niin Jeesus on sellainen mies, johon me voimme vallan hyvin samaistua. Ajattelen, että nainenkin voi aivan yhtä hyvin peilata itseään Jeesukseen ja löytää hänestä paljon esikuvallista.  Me tarvitsemme tällaisia kasvun malleja. On valtavan suuri asia, että Isä Jumala antoi meille Jeesuksen, joka tuli lihaan, eli ihmisen elämän ja sitä kautta antoi meille mallin

 

------------- 

Kuvat: Kalevi Saarela

-------------

 

 

Tietoa kevätkauden viikoittaisista Kasvuhuone-illoista löytyy . Sivuilla on tarjolla myös kuvia, äänitteitä ja referaatteja jo toteutuneista illoista.

--------------

 

 

KASVUHUONE-ILLASSA 18.3.2014 klo 18.30 aiheena on:

 

Mitä tehdä, kun sairaus ja kivut iskevät?

Mihin silloin voi turvautua? Miten säilyttää usko, kun Jumalakin tuntuu olevan kaukana?

 

Tällaisia kysymyksiä pohditaan Kasvuhuoneessa tiistaina 18.3.2014 klo 18.30 kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää. Puutarhureina Arja Jakoaho-Hyyryläinen, Liisa Sirén ja Reijo Telaranta, juonto Heidi Kuitunen, musiikki Miika Koivistoinen ja Vili Palokangas. Kahvitarjoilua ja kotoisaa seurustelua.

 

 © 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin