Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jaakko Harjuvaara, Kari Muukka: Onko ruukussa turvallista vai ahdistavaa kasvaa? 

Get the Flash Player to see this player.


Jaakko Harjuvaara ja Kari MuukkaReijo Telaranta, Jaakko Harjuvaara ja Kari Muukka

Onko seurakunta turvallinen ja hoitava ruukku vai hengellistä kasvua rajoittava ja yhteydet muihin kristittyihin estävä hengellisen kasvun jarru? Tätä peruskysymystä ja siitä versoneita monia kiinnostavia näkökulmia pohdittiin Kasvuhuone-illassa tiistaina 21.1.2014. Puutarhureina tässä illassa olivat Jaakko Harjuvaara, Kari Muukka ja Reijo Telaranta. 

 

Voit kuunnella Kasvuhuone-illan puolen tunnin mittaisen keskustelun sivun yläreunassa olevalla soittimella. Vilkkaassa, värikkäässä ja ajoin suorastaan kiihkeässä keskustelussa, jota ajoittain kuunneltiin hiiren hiljaa ja toisinaan iloisen naurun säestämänä, nousivat esille kukkaruukku-vertauksen monet havainnolliset ja ajattelemaan pistävät näkökulmat.

 

 

Mihin sitä seurakuntaa tarvitaan?

 

Mikä on seurakunta? Mihin sitä tarvitaan, tai tarvitseeko se johonkin myös minua? Onko seurakuntaan välttämättä kuuluttava, vai voisiko uskoaan elää todeksi omin avun?  Verrataanpa seurakuntaa kukkaruukkuun, johon kasvi on istutettu kasvamaan, niin saadaan asiaan mielenkiintoisia näkökulmia:

 

Tilaisuuden juontaja Kaija Telaranta ja Terttu Talikainen rukoilivat jätettyjen esirukouspyyntöjen puolesta.Ruukkuun istutetun kukan elämä on ruukun varassa. Jos kukalla ei ole ruukkua, sille käy huonosti. Multa ei pysy kasassa, kasteleminen on käytännössä mahdotonta, hoito hankalaa ja ravinnonsaanti epävarmaa. Eikä siinä kaikki. Ruukun on kaiken lisäksi oltava sopivan kokoinen ja oikeaa materiaalia.

 

Tai onko ruukku pikemminkin elämää rajoittava ja kasvua haittaava asia? Olisiko parempi saada kasvaa vapaana ilman seurakunta-ruukkua, hoivaa ja valvontaa?

 

Yksinäinen puu ei pitkään pala

 

Keskustelua jatkettiin pienemmissä kahviporukoissa. Tässä ovat koolla Istuttajat...Tällaisia näkökulmia seurakuntaan ja sen tehtävään pohdittiin tiistaina 21.1.2014 Järvenpäässä Kasvuhuone-illassa. Teemaa lähestyttiin myös muilla vertauksilla: yksinäinen puu palaa huonosti ja sammuu nopeasti, mutta yhdessä muiden kanssa se loimuaa iloisesti, lämmittää ja valaisee.

 

Mitä eroa on Jeesuksen maailmanlaajuisella seurakunnalla ja paikallisilla seurakunnilla?

 

... Ruusut...On olemassa maailmanlaajuinen Kristuksen seurakunta, johon kuuluvat kaikkien aikojen ja maanosien Jeesukseen uskovat ja häneen Vapahtajanaan turvautuvat kristityt. On myös kirkkokuntia ja paikallisseurakuntia, jotka eroavat opillisilta painotuksiltaan, traditioiltaan, tavoiltaan ja rakenteiltaan suuresti toisistaan. Mikä on näiden kahden seurakunnan, universaalin ja paikallisen välinen suhde?

 

... Auringonkukat ja ...Yhdestä asiasta vallitsi keskustelijoiden kesken vankka yksimielisyys: jokainen tarvitsee seurakuntaa, joka riittävän avaran ruukun lailla antaa tilaa kasvaa, tarjoaa tukea, hoivaa hankalissa elämän käänteissä ja julistaa ylösnoussutta Jeesusta Kristusta.

 

... Kastelijat- Tänne Missio Järvenpään tilaisuuksiin on tulee ihmisiä, joilta puuttuu elävä seurakuntayhteys tai seurakunta kokonaan. Olen tavannut sanoa heille, että Missio Järvenpää ei ole seurakunta. Me olemme vain jonkinlainen seurakunnan porstua, jota kautta voi löytää tien seurakuntaan.

 

- Olen kehottanut kyselijöitä lähtemään Järvenpäässä kierrokselle paikalliseen helluntaiseurakuntaan, vapaaseurakuntaan ja luterilaiseen seurakuntaan sekä sen jälkeen valitsemaan niistä sen seurakunnan, joka tuntuu hengelliseltä kodilta, Reijo Telaranta kuvasi keskustelun yhteydessä Missio Järvenpään roolia.

 

Jokainen tarvitsee seurakunnan, joskus jopa aivan erityisen suojaruukun.

 

Seurakunnalla on kristityn hengellisessä kasvussa sama merkitys kuin ruukulla kukan elämässä. Myös seurakunta-ruukun on syytä olla sopiva ja oikealla tavalla kasvua tukeva, ravintoa tarjoava ja jäsentään rakastaen hoitava. Ilman lämmintä hengellistä kotia on työlästä kasvaa eheään ihmisyyteen ja kypsään hengellisyyteen.

Elämänkaaren eri vaiheissa suhde seurakuntaan voi vaihdella. Kenen tahansa elämässä voi myös syntyä tilanteita, joissa seurakunnan, Kristuksen ruumiin ja Jumalan perheväen tuki on erityisen tärkeää.

 

 

Onko sinun ruukkusi sopivan kokoinen?

 

Millaiseen purkkiin sinut on istutettu? Onko purkkisi sopiva? Onko se tarjonnut sinulle hyvät kasvun edellytykset? Millaisia toiveita sinulla kenties on purkkisi suhteen? Entä mitä sinä kenties voisit tehdä oman purkkisi hyväksi?

 

 

Auditoriossa käydyn kolmen hengen värikkään keskustelun jälkeen paikalle saapunut väki jakautui neljään kahviporukkaan, joille oli varattu tilat ja kahvit viereisiin luokkiin. Siellä illan teemaa ja kuultua keskustelua ruodittiin puolelta jos toiseltakin.

 

Reijon illan teemasta kirjoittaman blogin "Avomaa-seurakunta vai kukkaruukku-seurakunta?" voit lukea .

 

Kasvuhuone-illassa tiistaina 21.1.2014 klo 18.30 kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää. olivat puutarhureina Jaakko Harjuvaara, Kari Muukka ja Reijo Telaranta. Tilaisuuden juonsi Kaija Telaranta ja musiikista vastasivat Mika Hakkarainen ja Leila Puhakka.

 

Kristinuskon ja elämän keskeisiä kysymyksiä käsitellään Kasvuhuone-illoissa kevätkaudella 2014 joka tiistai klo 18.30 kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää.

 

MITEN VÄLTTÄÄ PÄÄTYMINEN LEIKKOKUKAKSI?

Tiistaina 4.2.2014 klo 18.30 Kasvuhuoneessa seskustellaan siitä, miten onnistumme pitämään kiinni juuristamme ja vältämme joutumasta johonkin maljakkoon kuihtumaan?

Aiheen alustavat keskustellen Paul Raja-aho, Tapani Talikainen ja Reijo Telaranta. Keskustelu jatkuu kodikkaissa kahviporukoissa, joihin mahtuu vielä hyvin mukaan. Tervetuloa!

 

 

Kevään kaikkien Kasvuhuone-iltojen aiheet ja keskustelijat löytyvät .© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin