Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kasvamista ja kasvattamista Jumalan rakkaudessa

Kristillisen koulun rehtori Jukka Sipilä

Missio Järvenpää raamattukoulu

10.5.2010 Jukka Sipilä

 

 

Kasvamista ja kasvattamista Jumalan rakkaudessa

 

Jumalalla on unelma. Sinä ja minä olemme yksi osa tuota suurta suunnitelmaa. Kasvaminen on muuttumista jotakin tavoitetta kohti ja kasvattaminen on sen muutoksen tukemista.  Jotta voisi tavoittaa jotakin kokonaisuudesta, on ensin löydettävä se tilanne, missä olemme ja nähtävä jotakin tavoitetilasta.

 

Tässä opetuksessa maalataan ensin isolla pensselillä iso ja karkeahko kuva, sitten edetään ihmisyyteen liittyvissä perusasioissa ja lopussa käsitellään joitakin aiheen esimerkkejä aivan yksityiskohtaisesti.

 

Raamattu kertoo, kuinka Jumala on luonut ja luo edelleen näkyvää ja meille näkymätöntä todellisuutta. Lisäksi se kertoo, kuinka meidän ihmisten ymmärrykselle avautuva näkyvä todellisuus päättyy ja uusi aika alkaa. Yksi keskeisin viesti tässä kokonaisuudessa on se, että: näkyvä todellisuus on katoava ja me ihmiset elämme ensisijaisesti tulevaa Jumalan valtakunnan todellisuutta varten ja toiseksi Jumalan luomisessa asettamat ideat ja rakenteet ovat tarkoitettu meille kertomaan Hänestä ja Hänen valtakuntansa periaatteista. Koko Jumalan unelman huipentumaa kuvataan Ilmestyskirjassa seuraavasti:

 

Jumalan ja Karitsan valtaistuin on siellä oleva, ja hänen palvelijansa palvelevat häntä ja näkevät hänen kasvonsa, ja hänen nimensä on heidän otsissansa.

Eikä yötä ole enää oleva, eivätkä he tarvitse lampun valoa eikä auringon valoa, sillä Herra Jumala on valaiseva heitä, ja he hallitsevat aina ja iankaikkisesti. (ilm. 22:3-5)

 

 

1. Raamatun ilmoitus luomakunnan historiasta ja tulevaisuudesta lyhyesti

 

Alussa Jumala alkoi luoda maailmaa. Alkukielen ilmaisu luomisesta ei tarkoita, että luominen olisi ollut yksi kertakaikkinen tapahtuma, pikemminkin jatkuva. Koko luomakunnan on luotu Jumalan kirkkauden ylistykseksi.

 

Ef. 1: 12 että me olisimme hänen kirkkautensa kiitokseksi,

me, jotka jo edeltä olimme panneet toivomme Kristukseen.

 

Luomiseen sisältyvät ideat ovat Jumalan alkuperäistä suunnitelmaa:

-          ihminen on Jumalan kuva (ihmisellä on siis joitakin Jumalan ominaisuuksia kuvaavia taitoja: esim. luovuus, älykkyys, kyky ilmaista itseään ja kommunikoida, kyky tuntea ja rakastaa, kyky tehdä yhteistyötä, harkita, valita…)

-          yhteisölliset rakenteet: perhe, suku, heimo, kansa

 

Enkelikunnassa (osa luomakuntaa) oli tapahtunut lankeemus, joka tuli myös ihmiskunnan osaksi syntiinlankeemuksessa. Koko luomakunta turmeltui. Suhde Jumalaan, minuuteen ja lähimmäisiin kieroutui. Näkyvä maailma oli tämän maailman ruhtinaan vaikutuspiirissä.

 

Ihmisen Jumala loi viljelemään ja varjelemaan luomakuntaansa. Ihmisen suhde myös luomakuntaan ja työhön vääristyi syntiinlankeemuksen myötä.

 

Jumalan Valtakunta murtautui näkyvään maailmaan Jeesuksen syntyessä. Betlehemissä Jumala syntyi ihmiseksi ja taivaallinen sotajoukko näyttäytyi ihmiskunnalle.  

 

Jeesuksen sovitustyön kautta alkoi uusi aikakausi. Jeesus sovitti synnin kuolemallaan (kumosi synnin seurauksen – kuoleman) ja osoitti maailmankaikkeuden kuninkuutensa ylösnousemuksellaan. Evankeliumi on ilosanoma uudesta kuninkaasta ja uudesta valtakunnasta, joka on ikuinen ja saavuttaa täyttymyksensä Jeesuksen palatessa. Siinä yhteydessä luomakunta palautetaan ennalleen toteuttamaan alkuperäistä tarkoitustaan.

 

1Pt 1:  Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, joka suuren laupeutensa mukaan on uudestisynnyttänyt meidät elävään toivoon Jeesuksen Kristuksen kuolleistanousemisen kautta, turmeltumattomaan ja saastumattomaan ja katoamattomaan perintöön, joka taivaissa on säilytettynä teitä varten, jotka Jumalan voimasta uskon kautta varjellutte pelastukseen, joka on valmis ilmoitettavaksi viimeisenä aikana. Sen tähden te riemuitsette, vaikka te nyt, jos se on tarpeellista, vähän aikaa kärsittekin murhetta moninaisissa kiusauksissa, että teidän uskonne kestäväisyys koetuksissa havaittaisiin paljoa kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka kuitenkin tulessa koetellaan, ja koituisi kiitokseksi, ylistykseksi ja kunniaksi Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä.

 

Uskontunnustuksen kohta ”uskon ruumiin ylösnousemukseen” on avain kuolemanjälkeisen elämän jälkeinen uusi ruumiillinen elämä uudessa ruumiissa aikakausien taitteessa uskovat nousevat ylös – ainakin Jumalan pyhät. Jeesuksen ylösnouseminen on eskatologinen esikuva – ylösnouseminen kirkastettuun ruumiiseen (ei ruumiiseen, joka kuolee myöh. uudelleen).

 

Ja on taivaallisia ruumiita ja maallisia ruumiita; mutta toinen on taivaallisten kirkkaus, toinen taas maallisten.

1Kor 15:41  Toinen on auringon kirkkaus ja toinen kuun kirkkaus ja toinen tähtien kirkkaus, ja toinen tähti voittaa toisen kirkkaudessa.

42  Niin on myös kuolleitten ylösnousemus: kylvetään katoavaisuudessa, nousee katoamattomuudessa;

43  kylvetään alhaisuudessa, nousee kirkkaudessa; kylvetään heikkoudessa, nousee voimassa;

44  kylvetään sielullinen ruumis, nousee hengellinen ruumis. Jos kerran on sielullinen ruumis, niin on myös hengellinen.

 

Se vajavuus, jonka koemme ruumiissamme, ei ole lopullinen totuus.

 

Kuoleman jälkeen seuraa ruumiitonta olemassaoloa Jumalan yhteydessä – tietoinen välitila. Herra kokoaa (luo uudestaan) ylösnousemusruumiin ylösnousemuksessa. Emme vietä ikuisuutta ”henkiolentona” vaan ruumiillisena olentona ennalleen asetetussa uudessa luomakunnassa. Me tulemme tänne yhdessä takaisin Herran kanssa elämään ruumiissamme uudessa todellisuudessa, jossa ei ole kipua, sairautta, kuolemaa. Uskovina emme sano katoavaisuuden alle olevan ruumiimme kuollessa hyvästi, vaan näkemiin



 

2. Kristityn identiteetti

 

Raamatun opetuksen mukaan ihmisessä on ruumis, sielu ja henki. Luodessaan Jumala loi ihmisen virheettömäksi kuvakseen. Syntiinlankeemuksessa ruumis ja sielu (ymmärrys, taidot..) turmeltuivat. Ruumiimme rappeutuu, viimein kuolee ja palaa maan tomuksi.

 

Sielumme kyvyt ovat rajalliset ja epätäydelliset. Myös sielullisten ominaisuuksien kautta vaikuttavat hengelliset lahjat ovat epätäydellisiä.

 

1 kor 13:8  Rakkaus ei koskaan häviä; mutta profetoiminen, se katoaa, ja kielillä puhuminen lakkaa, ja tieto katoaa. Sillä tietomme on vajavaista, ja profetoimisemme on vajavaista.

 

Jumalan meihin antama henki on kuolematon.

 

Jumala puhalsi ihmiseen elämän hengen. Yksi ihmisen kutsu elämän aikana on opetella elämään Jumalan meihin antaman hengen johdatuksessa. Sen lähtökohta on, että perustamme ajatuksemme itsestämme Jumalan ilmoitukselle. Jumalan ihmiskuva on tärkeämpi kuin ihmisen jumalakuva.

 

 

Meillä jokaisella on oma näkemyksemme itsestämme, omasta roolistamme ja asemastamme Jumalan todellisuudessa:

 

-          Jumalan lapsi, armahdettu syntinen, viinipuun oksa

-          lammas Hyvän Paimenen laumassa

-          opetuslapsi, Jeesuksen ystävä, Jumalan työtoveri

-          Martta, Maria, Timoteus, Andreas, Aasaf, Luukas

-          apostoli, evankelista, paimen, opettaja…

 

Jumalan sana voi puhua meidän hengellemme ”virvoittaa sielumme” ymmärtämään omaa identiteettiämme.

 


psalmi 139

Sinä olet luonut minut (  ___________ ) sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä (___________ )olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen.

Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa.

Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut. Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi ( _______________  elämässä), Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä!


Joh 1:

Mutta kaikille ( myös _____________), jotka ottivat hänet (Jeesuksen) vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen. He eivät ole syntyneet verestä, eivät ruumiin halusta, eivät miehen tahdosta, vaan Jumalasta.

Siis  minä ________________ olen lähtöisin Jumalasta!


 

Luk 11:13  Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat!"

Jumala tahtoo antaa minulle ____________Pyhän Henkensä.


 

Jesaja 54

10 Sillä vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta (_________________) väisty, eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.



 

Jeesus sanoo:” Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan, niin kaikki muukin teille sen ohessa annetaan.”

 

Jumalan todellisuudessa on niin vahvoja periaatteita meidän jokaisen elämälle, että niillä on merkitystä Jumalan Valtakunnassa.


 


3. Kasvu ja kasvatus tapahtuvat suhteissa

 

3.1. Jumala loi ihmisen yhteyteensä, kommunikoimaan kanssaan. Keskeisin ihmisen elämän perussuhde on suhde Jumalaan. Se on identiteetin, olemassaolon ja elämänkatsomuksen peruslähtökohta.

 

- Huomaa vertaus suurista pidoista ja sen johtopäätös ->

- käskyt ovat suhteiden laki

- Tieto luo totuuden (kreikkalainen ajattelutapa)

- Totuus luo tiedon (juutalais-kristillinen ajatus)

 

3.2.    Lähisuhteet

Ihminen ei ole itseolevainen, vaan syntynyt isästään ja äidistään. Perhe on Jumalan säätämä ykseys.

” Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi.”

 

-          Jumalan säätämyksen mukaan tässä ykseydessä jatkuu Hänen luomistyönsä – mikä arvostus!

-          miehen ja vaimon suhde on kuva Kristuksesta ja seurakunnasta -

 

Miehen ja vaimon suhteessa tapahtuu myös Jumalan tahdon mukainen kasvu Jumalan kuvaksi:

 

-          lapsi kokee täydellistä huolenpitoa ja rakkautta

-          oppii kommunikoimaan

-          oppii käyttämään ja kehittämään Jumalan kuvalle annettuja ominaisuuksia

-          asemaan perustuva kunnioittaminen, auktoriteettsuhde

-          ehdollistamaton rakkaus - esimerkkikasvatusta

 

Vanhempien ja lasten kasvatussuhde on parhaimmillaan, kun vanhemmilla on suhde

 

 

3.3.    Osallisuussuhteet

 

Jumalan luomistyöhön kuuluvat kerroksellinen osallisuus erilaisiin ihmisryhmiin ja yhteisöihin (suku, heimo, seurakunta, kansa). Sillä on tarkoituksensa lopullista päämäärää eli Jumalan valtakunnan todellisuutta ajatellen. Meillä kristityillä on oma paikkamme ja kutsumme toimia niissä ja etsiä Jumalan tahtoa näiden yhteisöjen ratkaisuissa.

Kasvaminen ja kasvattaminen Jumalan rakkaudessa on sitä, että elää Kristuksessa etsien Jumalan Valtakuntaa niissä suhteissa, johon Herra Jeesus Kristus on minut asettanut.


 

Kysymyksiä ja tehtäviä:

 

  1. Mikä asia minua askarruttaa käsitteessä Jumalan Valtakunta?
  2. Mitä kysymyksiä minussa herää omaan identiteettiini liittyen?
  3. Mitä tärkeitä asioita minulla on meneillään lähisuhteissani
  4. Suhteita voi hahmotella suhdekartan esim. avulla.

 

Luk 14:22  Ja palvelija sanoi: 'Herra, on tehty, minkä käskit, ja vielä on tilaa'.

23  Niin Herra sanoi palvelijalle: 'Mene teille ja aitovierille ja pakota heitä tulemaan sisälle, että minun taloni täyttyisi;  sillä minä sanon teille, ettei yksikään niistä miehistä, jotka olivat kutsutut, ole maistava minun illallisiani'."

Luk 14:25  Ja hänen mukanaan kulki paljon kansaa; ja hän kääntyi ja sanoi heille:

26  "Jos joku tulee minun tyköni eikä vihaa isäänsä ja äitiänsä ja vaimoaan ja lapsiaan ja veljiään ja sisariaan, vieläpä omaa elämäänsäkin, hän ei voi olla minun opetuslapseni.


 

Eph 5:22  Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle; sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja.

24  Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.

25  Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,


 

Joh 19:26  Kun Jeesus näki äitinsä ja sen opetuslapsen, jota hän rakasti, seisovan siinä vieressä, sanoi hän äidillensä: "Vaimo, katso, poikasi!"

Joh 19:27  Sitten hän sanoi opetuslapselle: "Katso, äitisi!"


 

Hes 22:30  Minä etsin heidän joukostansa miestä, joka korjaisi muurin ja seisoisi muurinaukossa minun edessäni maan puolesta, etten minä sitä hävittäisi, mutta en löytänyt.


------------

 

Tällä nettisivulla eivät toistu luentomonisteessa käytetyt palstoitukset ja kehystykset.

TÄSTÄ VOIT NÄHDÄ JA TULOSTAA luentomonisteen alkuperäisessä muodossa

 

Kasvamista ja kasvattamista, Jukka Sipilä.doc

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin