Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Lue ja kuuntele iltojen opetuksia

Tutustu opetusiltojen mielenkiintoisin aiheisiin luentomateriaalia lukien ja välähdyksiä pidetyistä puheista kuunnellen. 
Useiden luentomuistiinpanojen lopussa on linkki, josta saat helposti tulostettua materiaalin itsellesi Word-tiedostona.

27.12. Tapani Talikainen: Yhteenveto raamattukoulussa opitusta - Taivaan kansalaisen kansalaistaidot

Olemme kuluneen vuoden aikana perehtyneet Jumalan Sanan, Raamatun, luovuttamattomiin perustotuuksiin (fundamentteihin). Kirjaimellisesti Raamatun Sanaan uskovia kutsutaankin usein pilkallisesti fundamentalisteiksi. Omalla kohdallani koen sen oikein sopivaksi haukkumanimeksi ja otan sen  mielelläni vastaan. Sielujemme vihollisen yhtenä strategiana on läpi kristikunnan historian ollut horjuttaa kristityt pois Jumalan Sanan perustotuuksista. Tänäkin aikana on vaara – ja se on ehkä suurempi kuin koskaan - että me harhaudumme pois totuuden tieltä. Ei Jeesus turhaan totea aikoinaan Häntä ahdistelleille fariseuksille: ”Te eksytte, koska ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa” (Matt. 22:29). Tämän saman Hän sanoo meillekin, tämän ajan kristityille.


Lue lisää


20.12. Salme Kaikusalo: Vaeltaminen Kristuksen voittosaatossa

Voitosta puhuttaessa sekä VT:ssa että UT:ssa  keskeinen ajatus on se, että luomakunnan kiistaton Luoja ja Herra tuo lopulta Poikansa Jeesuksen kautta ilmi herruutensa ja kukistaa luomakunnassa vallitsevan Jumalan vastaisen kapinan. Taistelun tulos on Raamatussa alusta alkaen selvä.


Lue lisää


13.12. Mikko Matikainen: Hengellinen sodankäynti

Vaikka kuinka yrittäisimme työntää päätämme pensaaseen ja elää sotimatta pahaa vastaan, niin se juonii jatkuvasti meitä, seurakuntaa, luomakuntaa ja ihmisiä vastaan. Paavali sanoo selvästi, että tarvitsemme sota-asua voidaksemme pitää puoliamme paholaisen – perkeleen juonia vastaan.


Lue lisää


29.11. Antero Laukkanen: Totuuden tiellä loppuun asti

Uudestisyntyneen ihmisen henki herää tietoiseksi Jumalan todellisuudesta. Samalla se herää tietoiseksi myös näkymättömästä maailmasta. Tuossa näkymättömässä maailmassa vallitsevat erilaiset lainalaisuudet kuin näkyvässä, opetti Antero Laukkanen Missio Järvenpän raamattukoulussa. Tutustu hänen opetukseensa ja kuuntele myös siitä profeetallinen osuus, joka on tarkoitettu juuri sinulle.  


Lue lisää


22.11. Reijo Telaranta: Vartija, mikä aika on yöstä? (2)

Tulevaisuuteen kurkottavat profetiat ovat kaikkina vuosisatoina kiinnostaneet ihmisiä. Niinpä ennustajilla, selvänäkijöillä ja horoskooppien laatijoilla on aina riittänyt asiakkaita. Internetin ja sähköpostin aikana ennustuksia ja profetioita leviää nopeasti ympäri maailmaa. Miten niihin tulisi suhtautua? Mitkä pitäisi torjua ja mihin kenties luottaa? Tässä opetusjaksossa pohditaan noita kysymyksiä ja esitellään joitakin maailmaa ja Suomea koskevia profetioita


Lue lisää


15.11. Harri Ahdesmäki: Vartija, mikä aika on yöstä (1)

"Haluan osoittaa, että kristinuskon Jumala on historiassa toimiva Jumala. Siksi Raamatun profetiat ovat toteutuneet erittäin tarkasti. Muut uskonnothan ovat enemmän tai vähemmän sellaisia, jotka eivät toteudu historiassa. Kristinuskon Jumala, Taivaallinen Isä ja Jeesus Kristus sitä vastoin ovat myös historian herroja," Harri Ahdesämi sanoi. Tutustu luentoon ja kuuntele siitä mielenkiintoinen katkelma.


Lue lisää


8.11. Petri Kauhanen: Jumalan uutta luova työ - viimeinen herätys

Sinun kuuliaisuudestasi  riippuu se, saako Jumalan pelastussuunnitelma toteutua kauttasi tässä ajassa. Jokaisella uskovalla on erityinen  tehtävä ja saamallamme kutsulla on tarkoitus. Apostoli Paavali kirjoittaa.Sillä Kristuksen rakkaus vaatii meitä, jotka olemme tulleet tähän päätökseen:yksi on kuollut kaikkien edestä, siis myös kaikki ovat kuolleet; ja hän on kuollut kaikkien edestä, että ne jotka elävät, eivät enää eläisi itselleen, vaan hänelle, joka heidän edestään on kuollut ja ylösnoussut. 2. Kor. 5:14-15.


Lue lisää


1.11. Tapani Talikainen: Jumalan uutta luova työ - herätyksen historiaa

Pitääkseen elävän uskon voimassa, Jumala antaa erityisiä herätyksen aikoja eri puolille maailmaa. Tällä hetkellä herätystä on erityisesti Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Eurooppaa sitä vastoin leimaa luopuminen klassisesta kristinuskosta ja uuspakanuus. Me eurooppalaiset, jotka olemme olleet vahvoja lähetystyön pioneereja, olemme puolestamme nyt lähetystyön kohteena.


Lue lisää


25.10. Uudet taivaat ja uusi maa - seurakunnan ihmeellinen tulevaisuus

"...te olette tulleet Siionin vuoren juurelle, elävän Jumalan kaupungin, taivaallisen Jerusalemin luo. Teidän edessänne on tuhansittain enkeleitä ja juhlaa viettävä esikoisten seurakunta, ne, joiden nimet ovat taivaan kirjassa." (Hepr.12:22-23) Ennalta tälle illalle sovitun opettajan sairastuttua Tapani Talikainen ja Reijo Telaranta pitivät teemasta kaksi lyhyempää luentoa. 


Lue lisää


18.10. Paul Raja-aho: Taivaalliset tuomioistuimet - Kristus tuomarina

Tuomio on oleellinen osa Jumalan toimintaa. Hänen iankaikkinen suunnitelmansa on täydellisesti toteutunut vasta sitten, kun lopullinen tuomio on pantu täytäntöön.

Ihmisen lankeemuksessa synti tuli todelliseksi ja synti edustaa aina Jumalan tahdon vastaisia tekoja. Jumalan täydellisen lain edessä kukaan ei selviä, vaan kaikki ovat rikkoneet sen.

Vain Kristus täytti lain pienintä piirtoa myöten ihmisenä. Ristinkuolemansa kautta katuville syntisille aukeni tie armahdukseen ja armoon.


Lue lisää


11.10. Kari Muukka: Tuhatvuotinen valtakunta - Israelin ennalleen asettaminen

Ilmestyskirjan mainitsema tuhatvuotinen valtakunta jakaa monien muiden lopun ajan tapahtumien lailla kristittyjen mielipiteitä. Mikä on tuhatvuotinen valtakunta? Miten ja milloin se Raamatun mukaan tulee? Toinen samalla tavalla mielipiteitä jakava kysymys on Israelin merkitys ja vaiheet lopun aikoina ja Jumalan pelastussuunnitelmassa.

Täältä löydät Kari Muukan erinomaisen alustuksen luentomonisteen. Voit myös kuunnella osan hänen opetuksestaan ja katsella muutamaa raamattukoulussa 11.10.2010 otettua kuvaa.


Lue lisää


4.10. Harri Ahdesmäki: Aikakauden loppu - Antikristus ja vihan aika

Edellisellä luennolla käsiteltiin Israelia ja seurakuntaa lopun aikana. Tässä tutkitaan noiden tulossa olevien aikojen maailman ja ihmisten tilaa. Perehdymme myös siihen, miten Kristus ja antikristus eroavat toisitaan ja millaisia kuvia me Raamatusta löydämme antikristuksesta. Myös Googin sota, Herran vihan päivä ja Jaakobin ahdistus, jotka myös löytyvät Raamatusta, kuuluvat tämän luennon aihepiiriin.


Lue lisää


27.9. Henrik Wikström: Israel ja seurakunta lopunajassa

Kristillisen koulun auditorio täyttyi, kun pastori Henrik Wikström puhui otsikolla Israel ja seurakunta lopunajassa. Tällä kerralla illan varsinaista opetusta edelsi katsaus Jumalan kansalleen säätämiin juhliin. Henrik Wikströmin puhe kirvoitti vilkkaan keskustelun, joka jatkui illan viimeiseen minuuttiin ja vähän sen ylikin. Ohessa on on Wikströmin alustuksen tiivistelmä sekä kuvakertomus illasta.


Lue lisää


20.9. Reijo Telaranta: Israel ja seurakunta - Jumalan kaksi suunnitelmaa

Kristinuskon juuret ovat juutalaiset. Seurakunnan ensimmäisinä vuosikymmeneinä oli väkevää ja laajaa juutalaisherätystä. Sitten juutalaisten ja pakanakristittyjen tiet erosivat. Miksi Rooman keisarien vainoamat kristityt muuttuivat julmiksi vainoajiksi? Mikä merkitys korvausteologialla on ollut juutalaisvainoihin ja mm. Martti Lutherilla holokaustiin? Näihin ja moniin muihin arkoihin mutta myös tärkeisiin kysymyksiin löydät vastauksia tästä luennosta.


Lue lisää


13.9. Tapani Talikainen: Israel - Jumalan valinta

Me raamatulliset kristityt pidämme Jumalan sanaa pyhänä ja muuttumattomana. Uskomme myös sen, mitä Raamattu puhuu Israelin ja juutalaisen kansan elämän eri vaiheista ja kohtaloista.  Jos Israelin asemaa ja roolia Jumalan suunnitelmissa aina Raamatun viimeiselle lehdelle asti ei tunnusteta, tulee Raamatun sanoman ymmärtämisestä monin paikoin vaikeaa tai lähes mahdotonta.


Lue lisää


6.9. Petri Kauhanen: Armolahjat ovat tärkeä osa Jumalan työtä

"Armolahjat ovat tärkeä osa Jumalan työtä, jota hän tekee seurakunnan kautta maailmassa. Hän on Poikansa kautta kutsunut meidät työtovereikseen toteuttamaan tätä tehtävää", totesi Petri Kauhanen opettaessaan 6.9.2010 Missio Järvenpään raamattukoulussa.

"Pietari kirjoittaa:”Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, omaisuuskansa, julistaaksenne sen jaloja tekoja, joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valkeuteensa.” (1.Piet.2:9)

Armolahjat on sananmukaisesti annettu armahdetuille syntisille Jumalan suvereenin armon osoituksina armon jakamiseksi edelleen toisille."


Lue lisää


31.5. Yrjö Niemi: Lähetystyö - sielujen voittaminen

Kaksi ja puoli miljardia ihmistä ei ole koskaan kuullut evankeliumia. Me suomalaiset olemme kuulleet sen sitäkin useammin. Pohjoismaiden uskovat eivät koskaan ole olleet yhtä varakkaita kuin nykyisin,ja silti vapaaehtoinen lähetyskannatus vähenee lähes kaikkialla Pohjolassa.


Lue lisää


24.5. Reijo Telaranta: Seurakunta - Kristuksen ruumis

Kristuksen seurakunta eli kirkko on kaikkien niiden ihmisten joukko, jotka sydämessään todella turvaavat Jeesukseen Kristukseen. Seurakunnan pää on Jeesus. Seurakunta on Kristuksen ruumis, jonka kaikilla jäsenillä on oma tärkeä tehtävänsä. Pyhä Henki uudistaa, rohkaisee ja varustaa seurakuuntaa tehden sen eläväksi. Ilman Pyhää Henkeä seurakunta on vain kuollut organisaatio, kuin kauniisti puettu mallinukke vaatekaupan ikkunassa.


Lue lisää


17.5. Mikko Matikainen: Kristittyjen yhteys - todistus maailmalle

Jos kristittyjen keskinäinen yhteys tai kristittyjen yhteys kolmiyhteiseen Jumalaan ei ole totta, niin maailman – eli uskosta vieraantuneiden on mahdotonta uskoa Jeesukseen ja sovitukseen. Kristittyjen yhteydessä on kysymys seurakunnan sisäisestä yhteydestä, jotta armolahjat ja palvelutehtävät ovat käytössä. Kyseessä on myös seurakuntien välinen yhteys. Jos seurakunnat rakentavat tietäen tai tietämättään identiteettiään väheksymällä toisia tai pitämällä itseään toisia hengellisempinä, niin yhteys ei ole todellinen ja kokonaiskirkon todistus maailmalle jää vajaaksi.


Lue lisää


10.5.Jukka Sipilä: Kasvamista ja kasvattamista

Jumalan luomistyöhön kuuluvat kerroksellinen osallisuus erilaisiin ihmisryhmiin ja yhteisöihin (suku, heimo, seurakunta, kansa). Sillä on tarkoituksensa lopullista päämäärää eli Jumalan valtakunnan todellisuutta ajatellen. Meillä kristityillä on oma paikkamme ja kutsumme toimia niissä ja etsiä Jumalan tahtoa näiden yhteisöjen ratkaisuissa.

Kasvaminen ja kasvattaminen Jumalan rakkaudessa on sitä, että elää Kristuksessa etsien Jumalan Valtakuntaa niissä suhteissa, johon Herra Jeesus Kristus on minut asettanut.


Lue lisää


3.5. Vesa Koivisto: Vertaus tuhlaajapojasta

Jeesuksen vertaus tuhlaajapojasta kerrottiin fariseuksille, jotka olivat arvostelleet Jeesuksen tapaa seurustella kurjien ja syntisten kanssa. Kertoessaan kahdesta veljestä Jeesus ottaa kuulijansa mukaan tarinaan. Jokainen joutuu miettimään, miten avoimeksi jäänyt vertaus juuri hänen omalla kohdallaan päättyy. Miten hän vastaa Isän kutsuun ja rakkauteen.


Lue lisää


26.4. Timo Lehtikari: Oikea jumalanpalvelus - sanoista tekoihin

Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan. (Hepr. 10:25)


Lue lisää


19.4. Marko Huhtala: Kilvoitus - kristillinen moraali ja etiikka

Pyhä Henki synnyttää uskon kasteen ja sanan välityksellä. Uskossa läsnä oleva Kristus taistelee ihmisessä olevaa syntiä vastaan ja perkaa pois vanhaa ihmistä. Tämä saa aikaan parannuksen tekemisen. Uskova osallistuu katumuksessa ja rukouksessa Kristuksen työhön. Tässä mielessä kilvoituksessa voidaan puhua Jumalan ja ihmisen yhteistyöstä.


Lue lisää


12.4. Maarit Verkkoperä: Rukous ja ylistys - vuoropuhelua Jumalan kanssa

Rukous ja ylistys ovat Jumalan meille antamia aarteita – arvokkaita helmiä siinä taivaallisen perinnön aarrearkussa, jonka Hän on varannut ja antanut jokaiselle lapselleen. Rukoileminen ja ylistäminen on jokaisen taivaan kansalaisen synnyinlahja.


Lue lisää


29.3.Tapani Talikainen: Uusi luomus - elämä Kristuksessa Jeesuksessa

Raamattumme käyttää hengellistä ilmaisua vanha ja uusi luomus. Käsitepari kuvaa meidän ihmisten kahta eri asemaa Jumalan edessä.  Olemme joko saaneet armon ”kääntyä” ja palata Jumalan yhteyteen tai jatkamme elämäämme ”kääntymättöminä” poispäin Jumalasta.  Käsitepari sisältää voimakkaan vastakkain asettelun.


Lue lisää


22.3. Paul Raja-aho: Jeesus Kristus - kaiken täyttäjä

"Ja hän on näkymättömän Jumalan kuva, esikoinen ennen kaikkea luomakuntaa. Sillä Hänessä luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät, olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja, kaikki on luotu Hänen kauttaan ja Häneen. Ja hän on ennen kaikkia ja hänessä pysyy kaikki voimassa. Ja Hän on ruumiin, se on seurakunnan, pää; hän joka on alku, esikoinen kuolleista nousseitten joukoissa, että Hän olisi kaikessa ensimmäinen.” Kol1:15-18


Lue lisää


15.3. Salme Kaikusalo: Armo - Jumalan anteeksiantava rakkaus

Armo on Raamatun keskeisimpiä ja tärkeimpiä käsitteitä. Professori Miikka Ruokanen on sanonut: ”Kristinusko on perusolemukseltaan armouskonto; Luojamme antaa meille kaiken anteeksi, lahjoittaa meille huolenpitonsa ja antaa voimaa elää paremmin ja vastuullisemmin.Näin kristinusko antaa hyvin perustellun toivon, jonka varassa jaksaa elää. Jumala tekee kaiken tämän huolimatta siitä, että me useimmiten vain vastustamme Hänen suunnitelmiaan.”


Lue lisää


8.3. Juha Lehtonen: Synti - ero Jumalasta

Synti syntyi ylpeydestä, ahneudesta, vallanhimosta ja halusta tulla Jumalan kaltaiseksi. Tämä enkeliruhtinaan lankeaminen kuvataan raamatussa tapahtuneeksi luomistyön jälkeen, sillä alussa Jumala teki kaiken sangen hyväksi. Taivaassa tapahtuneen sodan ja enkeliruhtinaan ja hänen joukkojensa alas syöksemisen jälkeen tapahtuu saatanan ja ihmisen ensimmäinen kohtaaminen.


Lue lisää


1.3. Kari Muukka: Kymmenen käskyä - elämän suojaverkko

Käskyissä Jumala tekee aloitteen, tulee luoksesi ja esittelee itsensä: ”Minä olen Herra sinun Jumalasi.” Jo se, että kaikkivaltias Jumala haluaa puhutella meitä henkilökohtaisesti, kertoo hänen rakkaudestaan. Jumala tahtoi eheyttää rikkoutuneen yhteyden.


Lue lisää


22.2. Herman Blomerus: Elävän Jumalan elävä Sana

Jumalan Sanalla on uutta luova ja uudistava voima. Ainoa ehto on, että tämä Sana otetaan vastaan. Jos tämä Sana ei saa sijaa, se ei pysty vaikuttamaan. Siksi Sana täytyy ottaa vastaan.

Tältä sivulta löydät vastauksia moniin Raamattuun ja Jumalan sanaan liittyviin kysymyksiisi.


Lue lisää


15.2. Reijo Telaranta: Yksi Jumala - kolme persoonaa

Pyhä Kolminaisuus on kristinuskon peruspilari, jonka hahmottaminen ei ole helppoa. Miten yksi voi olla kolme ja kolme yksi? Kuinka yksi Jumala voi olla Kolminaisuus ja Kolminaisuus yksi Jumala?

Tässä luennossa näitä suuria kysymyksiä tutkitaan tukeutuen Raamatun ilmoitukseen ja uskontunnusten ilmaisuihin. Etsimme vastausta myös vaeltamalla rukouksen ja hiljaisuuden polkuja Kolminaisuuden iankaikkisten aarteiden pariin.


Lue lisää


8.2. Tapani Talikainen: Kristinusko - tie, totuus ja elämä

Maailman eri uskonnot

Pääosa ihmiskunnasta on aina ollut uskonnollista. Ihminen on eri tavoin etsinyt  jumalaa ja pyrkinyt kelpaamaan hänelle. Maailmassa lienee tällä hetkellä yli 3000 eri uskontoa. Kaikkia niitä leimaavat jumalan etäisyys ja arvaamattomuus sekä etsijän oman aseman epävarmuus jumalansa edessä. Usein ihmisen koko elämää leimaa pelko.


Lue lisää


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin