Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

8. Mirja ja Martti Ojares: Miksi saman Jeesuksen seuraajat vainosivat verisesti toisiaan?

Get the Flash Player to see this player.


TV7 kanavan perustaja ja toimitusjohtaja viestintäneuvos Martti OjaresTV7 studiossa Aikamatkaa tekemässä Reijo Telaranta, Martti Ojares ja Tapani TalikainenJärvenpäässä kristillisen koulun auditoriossa Reijo Telaranta, Mirja ja Martti Ojares sekä Tapani Talikainen

Aikamatka-illassa lähdettiin liikkeelle vuodesta 1527 ja pohdittiin syitä, jotka saivat samaan Jeesukseen uskovat ja samaan Raamattuun uskonsa perustavat kristityt vainoamaan verisesti toisiaan?  Mihin unohtuivat Raamatun opetukset ja Jeesuksen esimerkki niin pian uskonpuhdistuksen jälkeen?

 

 

 

Aikamatka-lta TV7 kanavalla

 

TV7 Kymppistudiossa kuvatun Aikamatka-illan vieraana oli TV7 perustaja ja toimitusjohtaja Martti Ojares. Hänen kanssaan illan aiheesta keskustelivat sarjan tuottaja ja toimittaja Reijo Telaranta sekä Tapani Talikainen.

Tämä jakso lähetetään keskiviikkon 19.2.2014 klo 19.30

 

 

Aikamatka-ilta Järvenpäässä

 

Näistä vaikeista ja kipeistä kysymyksistä olivat Aikamatka-illassa kristillisen koulun auditoriossa olivat 22.10.2013 keskustelemassa TV7 perustajat Mirja ja Martti Ojares. Heitä sparraamassa olivat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen. Tilaisuuden juonsi Heidi Kuitunmeen. Musiikista vastasivat Kaija ja Jukka Kuronen. Esirukoilijana palveli Anne Rynkänen.

 

Keskustelu on kuunneltavissa sivun yläreunassa olevalla soittimella.

 

 

 

 

Aikamatka-illan lähtökohta:

OIKEA OPPI NOUSEE TÄRKEÄMMÄKSI KUIN YHTEYS

 

Reijo Telaranta pohjusti illan keskustelun kertomalla Euroopan maallisesta ja hengellisestä tilanteesta vuonna 1525,Aikamatkamme tämän jakson vuosiluku 1525 vie meidät keskelle levottomuuksien ja väkivallan repimää Eurooppaa. Vuonna 1517 Lutherin naulaamista teeseistä alkanut uskopuhdistus oli synnyttänyt Euroopassa sekä hengellisesti että valtiollisesti melkoisen mylläkän. Raamattua ensimmäisen kerran omalla kielellään lukemaan päässeet talonpojat ryhtyivät Raamattuun ja evankeliumiin vedoten vaatimaan itselleen vapautusta maaorjuudesta ja ruhtinaiden sorrosta.

 

Pappi nimeltä Thomas Muntzer oli tavannut vuonna 1517 Lutherin.  Muntzer omaksui pian paljon Lutheria radikaalimmat näkemykset ja ryhtyi tukemaan talonpoikien kapinointia. Vuonna 1525 Muntzer teloitettiin harhaoppisena ja kapinallisena ja .

Tilaisuuden juontaja Heidi Kuitunen keskusteli Kaija ja Jukka Kurosen kanssa avioliittoleireistä sekä avioliitoista, jotka tarvitsevat rukoustukea ja vuosihuoltoa

 

Muntzer ei ollut noihin aikoihin suinkaan ainoa henkensä menettänyt. Kapinaa kukistaessaan ruhtinaat surmasivat peräti 100 000 talonpoikaa mestaamalla, hirttämällä, seivästämällä, polttamalla, elävältä hautaamalla ja hukuttamalla.

 

Myös hengellisellä kentällä oli tuohon aikaan voimakasta liikehdintää. Lutherin ainoaksi oikeaksi katsoman lapsikasteen rinnalle nostettiin eri tahoilta ajatus aikuiskasteesta eli uskovien kasteesta.

 

Tilaisuuden musiikista vastasivat Kaija ja Jukka Kuronen.

Uudelleenkastat eli anabaptistit asettivat tavoitteeksi yksilöllisen ja omakohtaisen uskonelämän. Lisäksi he katsoivat, että kristityn omatunto tuli asettaa yhteiskunnan vaatimusten ja vallankäytön edelle. Molemmat näkemykset olivat tuolloin erittäin radikaaleja  

 

Sekä katolista kirkkoa että uskonpuhdistuksen kirkkoja kauhistutti ajatus, että tavalliset ihmiset ottaisivat uskonnon omiin käsiinsä, ja tulkitsisivat Raamattua itsenäisesti. Ruhtinaat puolestaan eivät pitäneet siitä, että uudelleenkastajat vaativat uskonnon irrottamista valtion otteesta.

Anne Rynkänen ja Jukka Kuronen rukoilivat tilaisuudessa jätettyjen esirukousaiheiden puolesta.

 

Tuloksena oli, että uudelleenkastajia vastaan hyökättiin rajusti. Eikä se tapahtunut vain sanallisesti. Päitä katkottiin, roviot roihusivat, harhaoppisia haudattiin elävinä, hukutettiin ja silvottiin.

 

Mikä sai samaan Raamattuun uskovat ja sitoutuneet ihmiset hyökkäämään noin väkivaltaisesti toistensa kimppuun? Mikä sai samaan Jeesukseen uskovat sisaret ja veljet murhaamaan julmasti toisiaan.?

 

Löydät vastauksia näihin kysymyksiin kuuntelemalla keskustelusta tehdyn äänitteen sivun ylosassa olevalla soittimella.

 

 

Aikamatkalle oli jälleen saapunut salin täydeltä matkalaisia. © 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin