Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

7. Heikki Hilvo: Hyvin alkanut uskonpuhdistus jäi kesken

Get the Flash Player to see this player.


Rovasti Heikki HilvoHeikki Hilvo ja Tapani Talikainen keskustelemassa ennen televisiokuvauksen alkamista.Paul Raja-aho, Heikki Hilvo ja Tapani Talikainen kristillisen koulun auditoriossa

Aikamatka-illan otsikkona oli tällä keralla Hyvin alkanut uskonpuhdistus jäi kesken. Lähtökohtana oli vuosi 1517 eli uskonpuhdistuksen alkamisen ajankohta. Illassa pohdittiin mitkä uskonpuhdistuksen aarteista ovat vuosien saatossa päässeet pölyttymään ja mitkä jääneet tyystin käyttöön ottamatta.

 

 

Aikamatka-ilta Järvenpäässä

 

Aikamatka-illassa Järvenpäässä 15.10.2013 oli vieraana rovasti Heikki Hilvo. Hänen kanssaan keskustelivat Paul Raja-aho ja Tapani Talikainen. Tilaisuuden juonsi Heidi Kuitunen ja musiikista huolehti Ilmari Kauppinen.

 

Aikamatka-illan juontaja Heidi KuitunenVoit kuunnella jänittävän ja moniin kipeisiinkin asioihin rohkeasti tarttuneen keskustelun sivun yläreunassa olevan soittimen avulla. Äänite on kokonaisuudessaa 59 minuutin mittainen.

 

Aikamatka-illan kuvat otti Kalevi Saarela.

 

 

Aikamatka TV7 kanavalla

 

 

Jakso lähetetään TV7 kanavalla keskiviikkona 12.2.2014 klo 19.30. Ohjelmassa on vieraana rovasti Heikki Hilvo. Hänen kanssaan keskustelevat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen.

 

 

TAUSTAA ILLAN KESKUSTELULLE:

 

Keskustelun vetäjä Paul Raja-ahoVuonna 1517 vasara paukkui, kun oppinut augustinolaismunkki Martti Luther naulasi Saksassa Wittenbergin kirkon oveen 95 teesiään. Niissä hän arvosteli hyvin suorasanaisesti katolisen kirkon oppia ja toimintaa. Varsinkin paavien harjoittama anekauppa sai Lutherilta jyrkän tuomion.

 

”Joka luulee anekirjeen takaavan itselleen autuuden, hän tulee oppi-isineen iankaikkisesti tuomituksi"” (teesi 32), Luther julisti.

 

ILmari Kauppinen huolehti illan musiikista”Jokaisella kristityllä on, jos hänen katumuksensa on todellinen, täydellinen anteeksianto rangaistuksesta ja syynalaisuudesta, ja se kuuluu hänelle ilman anekirjeitäkin” (teesi 36) tai

 

”Opetettakoon kristityille, että se, joka antaa köyhälle tai lainaa tarvitsevalle, tekee paremmin, kuin jos hän lunastaisi aneen” (teesi 43), Luther mm. jyrisi.

 

Aluksi Rooman kirkko ei kiinnittänyt suurta huomiota saksalaisen pikkukaupungin yöiopiston munkkiin, joka esitti kummallisia käsityksiä.

 

Kun Lutherin ajatukset alkoivat juuri keksityn kirjapainotaidon ansiosta levitä laajemmin ja saada monilla tahoilla kannatusta, kirkko heräsi. Luther haastettiin vastaamaan sanoistaan ja julistettiin pannaan.

 

Mitä todennäköisimmin vain saksalaisen ruhtinaan myötämielisyys ja asioihin puuttuminen  pelasti Lutherin hengen. Ilman tällaista merkittävää tukijaa Luther olisi epäilemättä kokenut saman kohtalon kuin ennen häntä kirkkoa arvostelleet John Wycliffe ja tsekkiläinen Jan Hus. Molemmat oli tuomittu harhaoppisina.

 

Hus poltettiin elävänä Konstanzin kirkolliskokouksen aikana vuonna 1415. Wycliffe oli tuolloin jo ennättänyt kuolla, mutta rankaisematta ei päässyt hänkään. Wycliffen luut kaivettiin esille ja poltettiin näyttävästi roviolla.

 

Lutherin käynnistämän uskonpuhdistus tähtäsi kolmeen merkittävään uudistukseen:

 

Raamattu oli käännettävä kansan kielelle. Myös tavallisen kansan oli saatava itse lukea pyhiä kirjoituksia.

 

Toinen uskonpuhdistuksen merkittävä muutos oli yleinen pappeus. Raamatun mukaan jokainen kristitty on pappi ja kutsuttu viemään evankeliumia eteenpäin.

 

Kolmas uskonpuhdistuksen aarre liittyy pelastukseemme. Me emme pelastu aneita ostamalla tai hyviä tekoja tekemällä vaan yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Jeesuksen tähden.

 

Mutta onko kenties sellaisiakin asioita, joiden kohdalla uskonpuhdistus jäi kesken? 

 

Entä miten Lutherin löytöjä on sovellettu kirkon ja seurakuntien elämässä?

 

Ovatko aarteet tallessa vai pölyttyneinä arkistokaapeissa?

 

Tarvitsisimmeko me kukaties jo uutta uskonpuhdistusta?

 

Tervetuloa Aikamatkalle hakemaan vastauksia tällaisiin jännittäviin ja tärkeisiin asioihin.© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin