Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

6. Leif Nummela: Vallan vahtikoirasta onkin tullut suurin vallan käyttäjä

Leif Nummela TV7 studiossaReijo Telaranta, Leif Nummela ja Tapani Talikainen Järvenpään illassa

Aikamatka-illassa 8.10.2013 oli vieraana päätoimittaja Leif Nummela. Hänen kanssaan illan teemaa "Valta turmelee kirkossakin - ehdoton valta ehdottomasti" pohtivat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen. Keskustelun yhteydessä Leif Nummela mm. totesi, että mediasta, jonka tulisi puolueettomana toimia vallan vahtikoirana, onkin tullut yhteiskunnan suurin vallankäyttäjä.

 

 

Aikamatka-ilta TV7 kanavalla

 

Vallan houkutusta ja vaarallisuutta pohtiva Aikamatkan jakso lähjetetään TV7 kanavalla keskiviikkona 5.2.2014 klo 19.30.

 

Aikamatka Järvenpäässä

 

Aikamatka-iltaa vietettiin Järvenpäässä tiistaina 8.10.2013. Järvenpään illoissa ajan kanssa ei ole yhtä tarkkaa kuin televisiostudiossa, joten keskusteluun mahtuu mukaan enemmän asioita, kun aikaa on enemmän käytettävissä. Jokainen keskustelu on joka tapauksessa ainutkertainen tapahtuma. Vaikka otsikko ja lähtökohta olisivat samat, vapaa keskustelu rönsyilee ja kulkeutuu joka kerran hieman eri uomissa ja asioissa.

 

Järvenpäässä käydyssä keskustelussa mm. todettiin, että on mahdotonta palvella sekä Jumalaa että mammonaa. Vallan ja rikkauksien houkutus on ollut aina läsnä myös kirkossa, seurakunnissa ja herätysliikkeissä. Aina on myös ollut niitä, jotka eivät ole sitä jaksaneet vastustaa vaan ovat langenneet avaallanhimon ja ahneuden houkutuksiin.

 

Meidän aikanamme tiedotusvälineillä on ollut tärkeä rooli yhteiskunnan ja myös hengellisen elämän tarkkailijana ja vahtikoirana. Tässäkin asiassa on viime vuosikymmeninä kuitenkin tapahtunut muutos.

 

Aikamatka-illan juontaja Heidi Kuitunen- Medialla on oikeus arvostella ketä tai mitä tahansa, mutta kenelläkään ei tunnu olevan oikeutta arvostella mediaa tai kysellä sen palveluksessa työskentelevien toimittajien asenteita,m arvoja ja puoluekantaa, joiden pohjalta he asioita arvioivat ja käsittelevät, Leif Nummela totesi.

 

 

Aikamatka-illan lähtökohta:

Valta turmelee kirkossakin – ehdoton valta ehdottomasti

 

Yhteislaulujen säestäjänä ja esilaulajana oli Ritva Lehto-KekkiKun pari vuosisataa verisiä vainoja kokeneesta kristinuskosta tuli ensin suvaittu ja sitten Rooman valtakunnan ainoa hyväksytty uskonto, syntyi ensin valtion kirkko ja pian myös kirkkovaltio. Rooman paavien valta ei rajoittunut vain hengellisin kysymyksiin. Vähä vähältä se laajeni myös politiikan  ja kaupankäynnin alueille. Keskiajalla valtataistelu paavien sekä kuninkaiden ja keisarien välillä kävi kuumana, ja usein yliote tuntui olevan paavien käsissä.

 

Selkeimmin hengellisen ja maallisen vallan välisen taistelun sanoitti paavi Bonifatius VIII, joka julkaisi vuonna 1302 bullansa Unam Sanctam. Siinä hän asettui kaikkien kuninkaiden ja keisarien yläpuolelle toteamalla mm. että ”pelastuksen kannalta oli välttämätöntä, että kaikki ihmiset, myös mahtavimmat, olivat täysin Rooman paavin alamaisuudessa”.

 

Esirukouspyyntöjen aiheiden puolesta rukoilivat Heidi Kuitunen ja Ulla KauppinenTästä maaperästä versoivat veriset valtataistelut, uskonsodat, ristiretket, pohjaton ahneus, rikkauksien kahmiminen ja anekauppa eli mahdollisuus sovittaa synnit maksamalla riittävä summa Roman kirkon kassaan. Korruption ja mädännäisyyden kasvettua riittävän suuriksi kirkossa syntyi vastarintaliike, jonka me tunnemme Martti Lutherin uskonpuhdistuksena. Kirkko jakautui Rooman katoliseen kirkkoon ja moniksi eri haaroiksi jakautuneeseen protestanttisuuteen.

 

Millainen maailmamme, kirkkomme ja seurakuntamme olisivat, elleivät paavit, kardinaalit ja piispat olisi langenneet ahneuden ja vallanhimon syntiin? Onko meillä vaarana sortua samoihin virheisiin? Miten ne välttäisimme? Mitä historiasta pitäisi oppia?

 

Näitä asioita pohdittiin Aikamatka-illassa tiistaina 8.10.2013 Mukana illassa oli päätoimittaja ja kirkolliskokousedustaja Leif Nummela. Häntä sparrasivat  Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen, illan juonsi Heidi Kuitunen, musiikista vastasi Ritva Lehto-Kekki. Ohjelman jälkeen oli jälleen auditorion aulassa iloista seurustelua ja kahvittelua.

 

Kuvat Aikamatka-illasta otti Kalevi Saarela© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin