Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

5. Petri Kauhanen: Kirkko hylkäsi juutalaiset juurensa

Get the Flash Player to see this player.


Suomen Karmel-Yhdistyksen toiminnnanjohtaja pastori Petri KauhanenReijo Telaranta, Petri Kauhanen ja Tapani talikainen

2000 vuoden Aikamatkalla pohdittiin, miten neljännellä vuosisadalla tapahtunut  kristinuskon juutalaisten juurien hylkääminen ja korvausteologia ovat vaikuttaneet dramaattisella ja järkyttävällä tavalla meidän päiviimme saakka. Täältä voit kunnella keskustelun ja katsoa kuvat illasta.

 

Aikamatka-ilta TV7 kanavalla

 

Tämä aikamatka-ilta lähetetään TV/ studiossa kuvattuna keskiviikkona 29.1.2014 klo 19.30.

 

Aikamatka-ilta Järvenpäässä

 

Vieraanamme Järvenpään Aikamatka-illassa 1.10.2013 oli pastori Petri Kauhanen.. Petriä sparraamassa ja illan teemasta keskustelemassa olivat Reijo Telaranta ja  Tapani Talikainen. Tilaisuuden juonsi Heidi Kuitunen ja musiikkista vastasivat Mika Hakkarainen ja Ida Kuisma. 

 

Lokakuun aikamatkailtojen juontaja Heidi KuitunenVoit kuunnella sivun yläreunassa olevalla soittimella keskustelun illan teemasta.

Aikamatka-illan musiikista vastasi Mika Hakkarainen 

Aikamatka-illan kuvat otti Timo Lehtikari

 

 

 

USKOLLAMME ON JUUTALAISET JUURET

 

Kristinuskolla on juutalaiset juuret. Abraham, Iisak, Jaakob, Vanhan testamentin profeetat, Jeesus ja opetuslapset olivat juutalaisia. Jerusalemiin helluntaina syntynyt seurakunta muodostui juutalaisista. Raamattu on lähes kokonaan juutalaisten kirjoittama.

Esilaulajana palveli Ida Kuisma 

Yllättävä välirikko

 

Tästä huolimatta vuodesta 395 eteenpäin tunnetut kirkkoisät kuten mm. Krysostomos, Justinus Marttyyri, Ignatios, ja Justinus hyökkäsivät kirjoituksissaan rajusti juutalaisia vastaan. Vanha testamentti oli heidän mielestään Uuteen testamenttiin verrattuna vähempiarvoinen, Mooseksen laki oli harhaoppina ja sapatin vietto lauantaina kauhistus Jumalalle.

 

Teologisista kiistoista verisiin vainoihin

 

Rukouspalvelijoina tomivat Heidi Kuitusen rinnalla Elsa Nykänen ja Sirkka Huurinainen Teologiset keskustelut muuttuivat nopeasti kiistoiksi, kiistat riidoiksi, riidat välirikoksi ja välirikot vainoamiseksi. Tuloksena oli antisemitismin kehittyminen, korvausteologia ja juutalaisvainot. Synagogia tuhottiin ja vallattiin, juutalaisia "Jeesuksen murhaajia" surmattiin kyläkunnittain.  

1500-luvulla juutalaisiin aluksi suopeasti suhtautunut Martti Luther vaati juutalaisten, tuon ”myrkyllisen hiivan kristittyjen leivässä” karkottamista maasta sekä synagogien polttamista. Neljäsataa vuotta myöhemmin 1930-luvulla natsit tekivät Saksassa sen ja paljon enemmän, kuin mitä Luther oli oman aikansa ruhtinailta vaatinut.

 

Entäpä jos…..

 

Entä, jos historia kirjoitettaisiin toisin? Entä jos kirkko ei olisi hylännyt juutalaisia juuriaan?

Tervetuloa Aikamatkalle pohtimaan, millainen vaikutus tapahtuneella oli ja mitä siitä voisimme oppia. Miten välttäisimme toistamasta virheitä ja onnistuisimme löytämään unohtuneet aarteet uudelleen?

 

Tervetuloa mukaan Aikamatkalle!

 © 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin