Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

4. Pasi Turunen: Kirkon ja valtion epäpyhä liitto

Get the Flash Player to see this player.


Pasi Turunen TV7 studiossaReijo, Pasi ja Tapani TV7 studiossa....... ja  Järvenpään Aikamatka-illasssa kristillisen koulun auditoriossaJärvenpään Aikamatka-illan juontaja Kaija TelarantaLuterilaisen seurakunnan Vanhassakirkossa viikoittain kokoontuva Näpsäkkäät näpit luovutti Operaatio Joulun Lapsen Keski-Uudenmaan alueen keräyksen käynnistämisen kunniaksi Pasi Turuselle 17 upeaa, värikästä ja lämmintä neulepeittoa Romaniaan Euroopan köyhimpiin kyliiin  toimitettavaksi.  'Pasi Turusella oli kitara mukanaan ja niinpä auditorion täyttänyt yleisö sai kuulla hänen esittämänään kaksi laulua.Tilaisuudessa jätettyjen esirukouspyyntöjen puolesta rukoilivat Seija Leveelahti ja Kaija Telaranta.

Sadassa vuodessa vainotusta kirkosta tuli Rooman valtiossa ensin suvaittu, sitten hyväksytty ja lopuksi vuonna 392 koko valtion ainoa virallinen uskonto. Kristityt, joita oli aiemmin syötetty leijonille, saivat arvostetun aseman, takavarikoitu omaisuus palautettiin ja papeille annettiin verohelpotuksia. Kirkko samaistui nopeasti valtioon ja valtio kirkkoon. Vainotuista tuli pakanoiden ja harhaoppisten ankaria vainoajia.

 

TV7 Aikamatka ilta

 

Tämä aikamatka ilta lähetetään TV7 kanavalla keskiviikkona 22.1.2014 klo 19.30

 

 

 

Järvenpään Aikamatka-ilta:

 

Yhden aatteen valtiot ovat aina hankalia 

 

- Historia on osoittanut, että kun kirkosta tulee valtio tai valtiosta kirkko, niin seurauksena on aina ongelmia. Valtio toimii käyttämällä myös pakkovaltaa, jolloin myös kirkko menettelee helposti samoin. Yhden aatteen valtiot ovat tässä mielessä aina hankalia, olipa kyseessä kristinusko, islam, kommunismi tai jokin muu aate, totesi pastori ja toimittaja Pasi Turunen. Hän puhu tiistaina 24.9. klo 18.30 Järvenpäässä kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 21 järjestettävässä Aikamatka-illassa.

 

Demokratia estää yhtä syntistä alistamasta valtaansa kaikkia muita syntisiä

 

- Ongelmia ei synny siksi, että kristinuskossa olisi jotain vikaa. Niitä syntyy tuollaisessa tilanteessa sen tähden, että ihmiset ovat syntisiä, Pasi Turunen jatkaa.

Asian ilmaisi hyvin C. S. Lewis, joka ilmoitti kannattavansa demokratiaa siksi, että vaikka se ei ole virheetön, niin se on paras tapa estää yhtä syntistä alistamasta valtaansa kaikkia heikompia syntisiä.

 

Miten olisi mahtanut seurata, jos vuonna 395 olisi valittu toinen tie?

 

Entä jos kristinuskon historia kertoisi tänään toisenlaisista ratkaisuista? Jos nuori kirkko olisi pysytellyt erossa maallisesta vallasta kopioimatta sen hallintorakenteita ja mahtipontisia asuja? Jos seurakunnat olisivat edelleen kokoontuneet katedraalien sijasta pieninä jumalanpalvelusyhteisöinä ilman monikerroksista maallikkojen ja papiston arvoasteikkoa?

 

Mitä meillä on kenties tuolloin tehdyistä ratkaisuista opittavaa? Mitä virheitä meidän tulisi välttää toistamasta, mitä asioita kenties vaalia ja vahvistaa? Näitä kysymyksiä pohdittiin Aikamatkalla kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää.

 

Aikamatka-illan keskustelun voit kuunella kokonaisuudessaan sivun yläreunassa olevan soittimen avulla.

 

Vieraana Järvenpään Aikamatka-illassa 24.9.2013 oli pastori ja toimittaja Pasi Turunen, häntä sparrasivat  Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen, illan juonsi Kaija Telaranta.

 

 

Operaatio Joulun Lapsen avaus Keski-Uudellamaalla

 

Tilaisuuden yhteydessä käynnistettiin Operaatio Joulun Lapsi, joka kokoaa apupaketteja Euroopan köyhimpien kylien lapsille. Monille kenkälaatikon kokoinen paketti, joka sisältää monenlaista hyödyllistä ja hauskaa, on heidän elämänsä ensimmäinen oma lahjapaketti.

 

 

Seuraavalla kerralla: KIRKKO HYLKÄÄ JUUTALAISET JUURENSA

 

Viikon päästä tiistaina Aikamatkassa pohditaan, miksi kirkko hylkäsi juutalaiset juurensa, mikä rikkoi juutalaisten ja pakanakristittyjen yhteyden, mitä on korvausteologia ja mikä yhteys sillä on juutalaisvainohin ja holokaustiin.

 

 © 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin