Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

3. Markku Tenhunen: Iankaikkisen elämän toivo on kristinuskon valtava aarre

Get the Flash Player to see this player.


Markku Tenhunen TV7 studiossaReijo Telaranta, Markku Tenhuen ja Tapani Talikainen TV7 studiossa

Reijo Telaranta, Markku Tenhunen ja Tapani Talikainen Järvenpään Aikamatka-illassaMistä ensimmäisten vuosisatojen kristityt saivat voiman ja rohkeuden mennä mieluummin kuolemaan kuin kieltää uskonsa Jeesukseen? Miksi he torjuivat kaikki kompromissit ja menivät mieluummin leijonien eteen areenalle kuin taipuivat tottelemaan Rooman lakia? Tässä pari kysymystä, jotka olivat esillä Markku Tenhusen vieraillessa Aikamatka-illassa

 

Miten on mahdollista, että kristinusko levisi ja seurakunnat kasvoivat keisari Neron v. 64 aloittamista vainoista huolimatta? Mistä johtui, että vaikka tuhansia syötettiin leijonille, teloitettiin ja poltettiin, kirkko kasvoi nopeasti?

 

Markku TenhunenNäihin ja moniin muihin myös meidän aikanamme ajankohtaisiin kysymyksiin haettiin ja myös löydettiin vastauksia keskustelussa, johon osallistuivat Markku Tenhusen seurana Tapani Taikainen ja Reijo Telaranta.

 

Aikamatka-sarjan tämä jakso lähetetään TV7 kanavalla keskiviikkona 15.1.2013 klo 19.30.

 

 

Järvenpään Aikamatka-ilta

 

Järvenpään Aikamatkailta järjestettiin 17.9.2013 Keski-Uudenmaan kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää. Aikamatka-illan juonsi Kaija Telaranta. Musiikista ja rukouksista vastasivat Vesa ja Riitta Talikainen.

 

Voit kuunnella Markun, Tapanin ja Reijon 37 minuutin mittaisen keskustelun sivun yläreunassa oleman soittimen avulla.

 

Karsitun ruusun opetus

 

Aikamatka-illan juontaja Kaija Telaranta nosti esille upean monihaaraisen ruusun. Silklä hän kuvasi meidän elämämme monenlaisia pyrkimyksiä, suunnitelmiamme, toiveitamme ja ominaisuuksiamme.

 

Kaija Telaranta ja ruusu, jonka karsimista yleisö katseli myötätuntoisestiSeuraavaksi Kaija otti sakset ja ryhtyi karsimaan ruususta pois tarpeettomia asioita. Voimaa ja kosteutta vievät lehdet saivat lähteä, pistäviä piikejä poistettiin ja lakastuneet kukat sekä avautumiseen liian heikot nuput joutivat nekin pois. Saksia käyttäessään Kaija totesi Jumalan karsivan meistä samalla tavalla. Hän ottaa pois asioita tehdäkseen meidät sellaisiksi kuin mikä on ollut hänen tarkoituksensa.

 

Sakset napsuivat ahkersti. Ruusu pelkistyi pelkistymistään. Viimein Kaijan kädessä oli lehdetön ja piikitön suora varsi, jonka päässä hehkui yksi ainoa komea kukka.

 

Katsojien hämmästykseksi ja järkytykseksi sakset napsahtivat vielä kerran. Upea kukka putosi lattialle. Jäljelle jäi vain suora varsi. Jumala ei ollutkaan suunnitellut upeasti hehkuvaa ja paljon kiiosta saavaa kukkaa vaan suoran nuolen, joka voi viedä evankeliumia sinne, missä se ei ole vielä saanut uudistaa sydämiä ja luoda elämää!

 

Riitta TalikainenKuvat Aikamatka-illasta otti Kalevi Saarela

 

 

POIMINTOJA ILLAN KESKUSTELUSTA

 

Ehdottomuus

 

Vainojen keskellä kristitty joutuu vedenjakajalle. Hän joutuu valitsemaan joko tai. Keisarillisen Rooman vainojen aikana kristityt eivät suostuneet kompromisseihin tai puolinaisuuteen vaan valitsivat mieluummin kuoleman kuin uskostaan Jeesukseen luopumisen.

 

Toivo

 

Rooman vainojen kristityille iankaikkisen elämän toivo oli todellisuutta eikä vain opinkappale. Tämä toivo on kristinuskon valtava aarre, jota pidetään nykyisin esillä liian säästeliäästi.

 

Kaija Telaranta sekä Vesa ja Riitta TalikainenUskosta joutuu maksamaan hintaa

 

Markku Tenhunen kertoi muutama vuosi sitten olleesta joululounaasta, jolle oli osallistunut Keski-Aasiasta tullut leski lapsineen. Hänen miehensä, joka oli toiminut pastorina,  oli surmattu kahdella otsaan osuneella laukauksella kotiovelleen.

Vastaavaa hinnan maksamista uskosta tapahtuu tällä hetkellä Syyriassa, Egyptissä ja monissa muissa maissa.

 

On myös ”sivistynyttä” vainoa

 

Vaino ei välttämättä esiinny vain fyysisenä väkivaltana. On olemassa myös henkistä vainoa. Sellaista voi esiintyä työpaikoilla taio perheissä, joissa vain toinen puolisoista uskoo Jeesukseen Vapahtajanaan.

Myös täällä sivistyneessä ja suvaitsevaiseksi mainostetussa Suomessa voi joutua uskonsa tähden sysityksi, syrjityksi, vähätellyksi ja vainotuksi, vaikka ei itse millään tyhmällä käytöksellään antaisi siihen aihetta.

 

Median voima

 

Meidän aikamme medialla on valtava teho ja voima verrattuna vaikkapa Rooman keisarien aikaan. Tuolloin tieto esimerkiksi Paavalin teloituksesta eteni hitaasti, emmekä me vieläkään tiedä varmasti, miten hänet surmattiin.

 

Median ja varsinkin sosiaalisen median valtava nopeus on ollut synnyttämässä arabikevättä sekä monia muita kansannousuja, mullistuksia, mielenosoituksia ja myös väkivaltaista käytöstä.  Mediaa voidaan käyttää ja myös käytetään samalla tavalla kristittyjen vainoamiseen. On hyvä muistaa, että mediaa voidaan käyttää myös vainottujen puolustamiseen.

 

Vainotut sisaremme ja veljemme

 

Sosiaalinen media on tehokas väline vainoja koskevien uutisten esille nostamiseksi. Hyvä keino on myös ottaa näissäkin asioissa yhteyttä suoraan toimituksiin, toimituspäällikköihin ja päätoimittajiin sekä poliittisiin päättäjiin.

 

Se, että Syyriassa poltettiin kristillisiä kirkkoja, jäi pitkään valtamedian uutisvirassa pimentoon. Kun asia nousi voimakkaasti esille sosiaalisessa mediassa, tapahtumat pääsivät esille myös valtamedian palstoilla ja uutislähetyksissä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten me voimme vaikuttaa asioihin aktivoitumalla itse puhumaan vainottujen siskojemme ja veljiemme puolesta.

 

Seurakunnan kasvu vainojen keskellä

 

Raamatussa kerrotaan, miten seurakunta kasvoi Pyhän Hengen virvoittavan voiman vaikutuksesta. Kyse ei ollut hyvin valitusta strategiasta, johtoryhmän erinomaisesta suunnitelmasta tai taitavasti johdetusta toiminnasta vaan Pyhän Hengen läsnäolosta ja työstä.

 

Voimme nähdä, että seurakunnan kasvun perusta on ollut sama läpi historian. Joskus siitä on jouduttu maksamaan omalla verellä, joskus ei.

Pyhän Hengen kosketus ja läsnäolo on antanut rohkeuden kohdata vainot tai kohdata lähimmäinen Kristuksen tavoin säälin silmin sekä rakkauden sanoilla ja kosketuksella. Meidän on syytä tässäkin katsoa ja ottaa mallia Jeesuksesta ja hänen tavastaan kohdata ihmisiä. Jos niin teemme, seurakunnan viesti on helpommin vastaanotettavissa kuin jos me toimimme oman mielemme mukaan.

 

 

AIKAMATKA-ILLAT JATKUVAT

 

Pasi TurunenTiistaina 24.9. on vieraana Pasi Turunen ja aiheena:

 

KIRKON JA VALTION EPÄPYHÄ LIITTO?

 

Miten olisi käynyt, jos vainotusta kristinuskosta ei olisi sadassa vuodessa eli v. 392 tullut Rooman valtion ainoa virallinen uskonto? Jos kirkko ja valtio eivät olisi tuolloin kietoutuneet toisiinsa? Viikoittaista Aikamatkaa tehdään tiistaina 24.9. klo 18.30 kristillisen koulun auditoriossa, Sibeliuksenväylä 42, Järvenpää.

 

Vieraana pastori ja toimittaja Pasi Turunen, keskustelu Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen, juonto Kaija Telaranta, Tilaisuudessa on Operaatio Joulun Lapsi keräyksen 2013 Keski-Uudenmaan alueen startti.  Lopuksi iloista seurustelua ja kahvitarjoilua.

 

-------

 

Kaikkien Aikamatka-iltojen teemat, puhujat ja päivämäärät löytyvät tästä taulukosta

 

---

Aikamatka-illoista tuotetaan TV7 kanavalle viidentoista ohjelman sarja, josta ensimmäinen lähetetään keskiviikkona 1.1.2014 klo 19.30© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin