Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

12. Marko Huhtala: Kristittyjen joukko, joka kasvaa voimakkaasti

Get the Flash Player to see this player.


Marko Huhtala TV7 studiossaAikamatka-sarjan kuvaus on käynnissä. Studiossa Reijo Telaranta, Marko Huhtala ja Tapani TalikainenReijo Telaranta, Marko Huhtala ja Tapani Talikainen Järvenpään Aikamatka-illassa. Taustalla äänenvoimakkuuksia säätämässä Timo Lehtikari

Jo lähes joka kolmas maailman 2,1 miljardista kristitystä kuuluu joukkoon, joka kasvaa kaikkein nopeimmin. Samaan aikaan, kun Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo puhutaan jälkikristillisestä ajasta, tämä kristittyjen joukko kasvaa valtavalla vauhdilla. Mistä on kysymys? Mihin näiden seurakuntien kasvu perustuu?

 

 

Aikamatka-ilta TV7 kanavalla

 

Tämä Aikamatka-illan jakso lähetetään TV7 kanavalla keskiviikkona 13.3.2014 klo 19.30. Vieraana illassa on Hengen uudistus kirkossamme liikkeen toiminnanjohtaja pastori Marko Huhtala. Häntä sparraaavat sarjan tuottaja ja toimittaja  Reijo Telaranta ja TV7 kanavalla esitetyn raamattukoulun rehtori Tapani Talikainen.

Aikamatka-ilta Järvenpääässä

 

Tällaisia kysymyksiä pohdittiin Järvenpäässä kristillisen koulun auditoriossa  järjestetetyssä Aikamatka-illassa tiistaina 19.11. klo 18.30. Vieraana illassa oli Hengen uudistus kirkossamme liikkeen toiminnanjohtaja pastori Marko Huhtala. Häntä sparrasivat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen, Tilaisuuden juonsi Kaija Telaranta. Musiikista vastasi Ritva Lehto-Kekki.

Ohjelman jälkeen auditorion aulassa oli jälleen iloista seurustelua ja kahvittelua.

 

Aikamatka-illan juonsi Kaija TelarantaVoit kuunnella illan teemasta käydyn keskustelun sivun yläreunassa olevalla soitimella.

 

Kuvat Aikamatka-illasta Järvenpäässä otti Kalevi Saarela

 

 

 

Kasvava kristillisys ilman rajoja

 

Tällä kasvavalla kristillisyydellä ei ole omaa kirkkokuntaa eikä tarkkoja rajoja. Se ei ole myöskään suostunut pysymään minkään niin sanotun vanhan kirkkokunnan sisällä. Sitä löytää kaikista kirkkokunnista sekä kymmenistä tuhansista riippumattomista seurakunnista erityisesti Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Myös monet Euroopan elinvoimaisista ja kasvavista seurakunnista kuuluu tähän joukkoon. Tälle joukolle on nimi, joka on usein ymmärretty väärin ja herättää siksi helposti ennakkoluuloja. Tuo nimi on karismaattisuus.

 

 

Reijo Telaranta pohjusti jälleen illan teemanTärkeitä ja kohti käyviä kysymyksiä:

 

  • Miksi jotkut seurakunnat kasvavat, mutta toiset menettävät jatkuvasti jäseniään?
  • Miksi seurakuntien kasvu niiden seurakunnissa on todella nopeaa?
  • Mistä kertoo se, että kasvavissa seurakunnissa on tilaa Pyhälle Hengelle ja armolahjoille?
  • Mitä merkitsee se, että kristinuskon painopiste on siirtynyt pohjoisesta ja lännestä Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan?

 

 

 

 

Aikamatkan tämän jakson johdanto:

 

Miksi jotkut seurakunnat kasvavat, vaikka monet samaan aikaan kuihtuvat?

 

 

Aikamatkallamme me olemme jo pysähtyneet vuoteen 1906, jolloin Pyhä Henki laskeutui Los Angelesiin Azusa-kadulle tavalla, jota ei ollut koettu sitten ensimmäisen helluntain. Vaikka Azusa-kadun herätys hiipui jo muutamassa vuodessa,  Pyhän Hengen toiminta armolahjoineen synnytti uusia seurakuntia ja kosketti myös vanhoja kirkkokuntia, mutta sen vahvimpana uomana olivat pitkään helluntaiseurakunnat.

Musiikista vastasi Ritva Lehto-Kekki 

Vuonna 1960 Kaliforniassa Van Nuys’in episkopaaliseurakunnassa alkoi herätys, johon liittyivät armolahjat ja kielilläpuhuminen. Karismaattinen herätys oli tullut vahvasti myös protestanttisiin kirkkoihin. Katolisen kirkon karismaattinen herätys sai alkunsa 1967, kun Yhdysvalloissa joukko katolisten yliopistojen professoreja ja ylioppilaita kokoontui rukoilemaan ja tutkimaan apostolien tekoja.

 

Suomessa tietoisuus karismaattisuudesta levisi nopeasti, kun helluntailaisen saarnaajan Niilo Yli-Vainion vuonna 1977 aloittamat suuret kokoukset saivat laajaa julkisuutta. Jo seuraavana vuonna perustettiin luterilaisen kirkon sisällä toimiva uudistusliike Hengen uudistus kirkossamme ry.

Tilaisuudessa kerättyjen esirukousaiheiden puolesta rukoilivat Tarja Laaksonen ja Kaija Telaranta 

Maailman 2,1 miljardista kristitystä noin puolet kuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Seuraavaksi suurimman ryhmän muodostavat karismaattiset kristityt, joita on laskutavasta riippuen 550 – 750 miljoonaa. Karismaatikkoja on helluntaiseurakunnissa, kymmenissä tuhansissa riippumattomissa seurakunnissa sekä kaikissa niin sanotuissa vanhoissa kirkkokunnissa.

 

Jatkuvasti kasvavan kristinuskon selkeästi nopeimmin kasvava ryhmä on karismaattiset kristityt. Ominaista tällaisille seurakunnille on Pyhän Hengen merkityksen ja lahjojen korostaminen. Näitä ovat esimerkiksi sairaiden parantaminen, profetoiminen ja kielillä puhuminen.



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin