Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

11. Niilo Närhi: Meidän on oltava valmiita maksamaan uskostamme hintaa 

Get the Flash Player to see this player.


Niilo Närhi TV7 studiossaKeskustelu käynnissä TV7 studiossa. Reijo Telaranta, Niilo Närhi ja Risto Huvila.Lähetysjohtaja Juhani Huotari Aikamatkan Järvenpään illassa

Miten on mahdollista, että ankarasta vainosta huolimatta Kiinassa on eräs nopeimmin kasvavista seurakunnista? Miksi kristinusko on maailman vainotuin uskonto? Voisiko myös Suomessa puhjeta kristittyjen vainoja? Miten on mahdollista, että YK:n ihmisoikeuksien sopimuksen allekirjoittaneet valtiot voivat avoimesti vainota kristittyjä? Millaista on hiljainen vaino?

 

Aikamatka-ilta Järvenpäässä

 

Aikamatka-ilta järjestettiin Järvenpäässä tiistaina 12.11.2013 Keski-Uudenmaan kristillisen koulun auditoriossa Vieraana illassa oli lähetysjohtaja Juhani Huotari. Häntä sparrasivat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen. Illan juonsi Kaija Telaranta. Musiikista vastasivat Kaija ja Jukka Kuronen. Lopuksi oli jälleen kahvitarjoilua ja iloista seurustelua.

 

Aikamatka TV7 kanavalla

 

Aikamatkan jakso Pyhä Henki herättää kuolleeksi julistetun seurakunnan lähetetään TV7 kanavalla keskiviikkona 12.3.2014 klo 19.30. Televisioitavassa jaksossa - toisin kuin Järvenpään vastaavassa illassa -  vieraana on Avainmedian toiminnnajohtaja Niilo Närhi. Kolmantena keskustelijana oli Uusi laulu -yhtyeestä tuttu laulujen tekijä, yritysvalmentaja Risto Huvila.

 

Keskustelu käynnissä Järvenpään illassa: Reijo Telaranta, Juhani Huotari ja Tapani TalikainenJärvenpään Aikamatka-illassa käydyn keskustelun voit kuunnella sivun yläreunassa olevalla soittimella. Muutamia otteita keskustelusta löydät myös tämän sivun lainauksista.

 

Keskustelun lähtökohtana olleen johdannon voit lukea referaatin jälkeen. Kuvat tilaisuudesta otti Timo Lehtikari.

 

 

Uskostaan on aina joutunut maksamaan hintaa

 

Ennen keskustelua Aikamatka-illassa näytettiin hienolla tavalla toteutettu ja , joka paljastaa, millaista kristittyjen elämä on tämän päivän Iranissa (video on linkin takaa löytyvän keskusteluohjelman keskellä).

 

Aikamatka-illassa käyduyn keskustelun alussa Tapani Talikainen  kertoi videota katseltaessa kyyneleiden tulleen silmäkulmaan:

Aikamatka-illan juontaja Kaija Telaranta 

Krititylle hengenvaaralliset maat

 

Lähetysjohtaja Juhani Huotari nimesi Pohjois-Korean kristittyjen kannalta vaarallisimmaksi yksittäiseksi maaksi. Tuhansia kristittyjä on vangittuina ja tuhannet ovat joutuneet hengellään maksamaan uskostaan Jeesukseen.

 

”Kristityille yleisimmin pahan ja vaarallisen alueen muodostavat muslimivaltiot, joissa ei hyväksytä ihmisen luopumista islamista ja kääntymistä johonkin toiseen uskontoon. Sellaisen takia saattaa menettää henkensä, koska perustuslain kaltainen  sharia-laki kieltää islamista luopumisen."

 

Tilaisuuden musiikista vastasivat Kaija ja Jukka Kuronen."Monet muslimimaat kuten esimerkiksi Saudi-Arabia, Iran ja Pakistan ovat allekirjoittaneet YK:n 1949 annetun ihmisoikeuksien sopimuksen, jossa jokaiselle taataan mm. uskonnonvapaus. Tätä ei kuitenkaan noudateta, koska heillä on pöydällä kaksi sopimusta. Toinen on YK:n ihmisoikeuksien sopimus ja toinen sopimus sharia-laista, jonka he katsovat olevan ensisijaisen sopimuksen."

 

"Ulkomaailman kanssa keskustellessaan jyrkän islamin maat nostavat esille YK:n ihmisoikeuksien sopimuksen ja vetoavat allekirjoittaneensa sen. Muslimimaiden keskinäisessä kanssakäymisessä etusijalla on sharia-lakiin perustuva sopimus, jota noudatetaan käytännössä. He katsovat, että YK:n ihmisoikeuksien sopimus lähtee juutalais-kristilliseltä pohjalta, joten muslimien on sitä mahdotonta hyväksyä.”

 

Tilaisuudessa koottujen esirukousaiheiden puolesta rukoilivat Liisa Sirén ja Kaija Telaranta.

300 miljoonaa muslimia hyväksyy väkivallan käytön

 

”Tällä hetkellä maailmassa on noin 1,5 miljardia muslimia. Kun on kyselty muslimien asenteita väkivaltaisuuksiin, niin on saatu tulos, jonka mukaan muslimeista noin 20 prosenttia hyväksyy itsemurhapommitukset ja muut vastaavat väkivaltaisuudet. Tämän perusteella maailmassa on noin 300 miljoonaa sellaista muslimia, jotka ovat joko valmiita väkivallan käyttöön tai ainakin hyväksyvät sellaiset toimintatavat." 

 

"Määrä ei ole mitenkään vähäinen. Toisaalta juuri tässä on muslimien kompastuskivi: osa on äärimuslimeja, jotka kannattavat tai jopa toteuttavat vakivaltaa, ja toiset haluaisivat vain elää rauhassa ja sopuisasti kaikkien kanssa. Tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä moskeijoissa, joilla on suuri vaikutus muslimien elämään, on yleensä vallassa jyrkän linjan miehiä.  He kannattavat väkivaltaa ja puhuvat pyhästä sodasta. Kun työttömyys ja heikot taloudelliset olot saavat erityisesti nuorisossa aikaan turhautumista, heidät on helppo saada innostumaan äärimmäisistä toimintatavoista.”

 

 Asiat väärässä tärkeysjärjestyksessä

 

”Jos me laitamme käden sydämellemme, niin joudumme tunnustamaan olevamme hyvin kiireisiä ihmisiä. Suomalainen on tänä päivänä hyvin kiireinen. Meidän pitäisi priorisoida elämässämme asioita, miettiä mitä asiat ovat tärkeitä ja etusijalla ja mitä taas vähemmän tärkeitä ja kiireisiä. Raamatussa meitä kehotetaan etsimään ensin Jumalan valtakuntaa, niin siinä ohessa myös kaikki muu annetaan meille. Me etsimme kuitenkin ensin kaikkea muuta, ja jos jää aikaa, niin sitten etsitään myös Jumalan valtakuntaa. Me toimimme nurin perin ja ihmettelemme sitten, miksei tämä homma oikein suju eikä herätystä synny?

”Kunnioitan islamilaista maailmaa siinä, että heillä on kokonaispaketti, joka sisältää uskon, perhe-elämän, kulttuurin, politiikan, suhteet muuhun maailmaan ja kaiken muun. Heidän pakettinsa nimi on islam. Meidän saada elämämme Jeesuksen nimen alle niin voimakkaasti, että se kattaa ja sisältää kaiken. Silloin me olisimme oikealla asialla.”

 

Voisiko Suomessa puhjeta vainoja?

 

Kysymykseen olisiko mahdollista, että Suomessa alkaisivat vainot, Juhani Huotari vastasi:

 

”Uskon, että me joudumme entistä ja enemmän tilanteeseen, jossa meitä syytetään suvaitsemattomiksi. Brysselissä EU:n pöydällä on direktiiviehdotus, joka nimenomaan haluaa tarkkailla, miten me myös kristillisissä piireissä puhumme, toimimme ja käyttäydymme. Direktiivin valtuuksin halutaan tarkkailla, etteivät eri uskontojen tunnustajat olisi suvaitsemattomia eivätkä harrastaisi vihapuheita. Jos tämä direktiivi menee läpi, niin meidän rahankäyttöämme, puheitamme, lähetystyötämme ja toimintaamme aletaan tarkkailla aivan uudella tavalla. Silloin voi käydä niin, että kun me julistamme evankeliumia, toimintaamme puututaan väittämällä, että me olemme tehneet väärin, että me olemme suvaitsemattomia ja me joudumme siitä vastuuseen”, Juhani Huotari kertoi.

 

”Pari vuotta sitten Jyväskylän lähellä oli koolla useiden lähetysjärjestöjen johtoa. Meille tuli sinne kouluttaja, joka kysyi, miten me arvelimme tilanteen Suomessa kehittyvän? Millaisissa olosuhteissa kristillinen maailma, seurakunnat ja yksityiset kristityt meidän arviomme mukaan elävät kymmenen vuoden kuluttua? Suurin osa paikalla olleista vastasi, että vainot ovat silloin jo alkaneet. ”

 

”Eri asia on sitten, miten me vainon määritämme. Koen vainoksi jo sen, että meidän mahdollisuutemme puhua, julistaa evankeliumia ja toimia avoimesi rajoitetaan. Että omaa vakaumustamme siitä, mitä evankeliumi on, kavennetaan. Näinhän tapahtuu jo nyt kaiken aikaa, ja taustalla liberalismi tukee tällaista kehitystä. Jos me luovutamme ja ryhdymme myötäilemään liberalismia, me käännymme Raamatun sanaa ja aitoa kristillisyyttä vastaan. Ellemme siihen suostu, joudumme painostuksen ja vainon kohteiksi. Uskonkin, että pahimmat vainoajamme tulevat olemaan niin sanotut nimikristityt, jotka haluavat evätä meidän oikeutemme julistaa oikeaa ja kokonaista evankeliumia”, Juhani Huotari arvioi.

 

--------------------- 

 

 Aikamatka-illan johdanto: PYHÄ HENKI HERÄTTÄÄ KUOLLEEKSI JULISTETUN SEURAKUNNAN

 

Kiinan kansantasavalta perustettiin lokakuun 1. päivänä vuonna 1949. Sisällissodan repimässä maassa valta oli siitä lähtien tiukasti Mao Zedongin ja kommunistisen puolueen käsissä. Kristittyjä ryhdyttiin heti vainoamaan. Heitä vangittiin, pahoinpideltiin ja teloitettiin kymmeniä tuhansia. Useimmat lännestä tulleet lähetyssaarnaajat katsoivat noina levottomina aikoina parhaaksi poistua Kiinasta.

 

Vuonna 1966 Kiinassa alkoi kulttuurivallankumous. Vainot pahenivat entisestään. Kymmeniä tuhansia pahoinpideltiin, teloitettiin ja lähetettiin jälleen pakkotyöhön.  Puhdistus oli niin raju ja perusteellinen, että Mao saattoi julkisesti ilmoittaa maan vapautuneen lopullisesti kristinuskosta.

 

Koska maassa oli virallisesti uskonnonvapaus, Kiinaan oli jo Maon aikana perustettu valtion tiukasti valvoma isänmaallinen Kolmen itsen kirkko. Tavoitteena oli synnyttää kiinalainen kristinusko, jolla ei olisi yhteyksiä länteen.

 

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Kolmen itsen kirkon rinnalle syntyi riippumattomia kotikirkkoja kuin sieniä sateella. Ne halusivat olla kuuliaisia kommunistisen puolueen sijasta vain Jeesukselle. Kotikirkkoja ryhdyttiin ankarasti vainoamaan. Niiden johtajia ja jäseniä vangittiin, pahoinpideltiin ja surmattiin.

 

Kotikirkkojen vainoaminen jatkuu yhä, mutta niin jatkuu myös niiden kasvu. Kotikirkoissa arvioidaan olevan kastettuja jäseniä noin 60 miljoonaa. Suuren maan luvut ovat suuria. Kiinassa esimerkiksi kääntyy kristityksi joka päivä noin 40 – 50.000 henkeä. Kolmen itsen kirkoissa kerrotaan tällä hetkellä olevan noin 40 miljoonaa protestanttia ja 16 miljoonaa katolista.

 

Miten on mahdollista, että turvallisuusneuvostoon kuuluvassa ja ihmisoikeuksien julistuksen allekirjoittaneessa YK:n jäsenvaltiossa vainotaan kristittyjä?Kuinka laajasti kristittyjä vainotaan? Mitä merkitsee kristinuskolle sen painopisteen siirtyminen yhä selvemmin Euroopasta Aasiaan ja Afrikkaan? Miten meidän tulisi suhtautua muualla meneillään olevin vainoihin?

 © 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin