Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

2000 vuoden Aikamatka - uusi mielenkiintoinen tapa opiskella Raamattua

Aikamatka-sarjan tuottaja ja toimittaja Reijo Telaranta

Tervetuloa Aikamatkalle kristinuskon merkittäviin vaiheisiin, voittoihin ja kipupisteisiin. Täältä TV7 kanavalla lähetettävien löydät viikoittaisten Aikamatka-iltojen opettajat ja aiheet. Löydät myös Järvenpään Aikamatka-iltojen materiaalin äänityksineen ja kuvineen. Mukana on kuvia sekä Järvenpäässä syksyllä 2013 järjestetyistä illoista että TV7 studiossa suoritetuista kuvauksista.

 

 2000 vuioden aikamatka -sarja lähetettiin ensimmäisen kerran TV7 kanavalla alkuvuodesta 2014. Sarja uusittiin TV7 kanavalla kesällä 2014. Aikamatka, jossa on 15 osaa, lähetetään uusintana kevätkaudella 2016.

 

Aikamatka-iltojen teemat ja vieraat 

Matkan varrelle mahtuu 15 kristinuskon virstanpylvästä, historian hetkeä ja käännettä, joissa kirkkolaivaa ja seurakuntaa on ohjattu joko selvemmille vesille tai karikkoihin. Miten voimme säilyttää aarteet ja välttää virheiden toistaminen?


Lue lisää


1. Yrjö Niemi: Entä jos kristinusko olisi jäänyt syntymättä?

Millaisia maailmamme ja seurakuntamme olisivat jos kirkkohistoria kirjoitettaisiin toisin? Jos Jeesus olisi noussut kuolleista vaan jäänyt hautaan? Mikä sai opetuslapset uskomaan ylösnousemukseen? Mikä taas aiheutti toisissa epäuskon, joka jäi kytemään läpi vuosisatojen? Miten nuo molemmat seikat ovat yhä tänäänkin läsnä?


Lue lisää


2. Antero "Mooses" Laukkanen: Yksin armosta Kristuksen tähden

Viikoittaisen Aikamatka-sarjan toisena iltana lähdettiin liikkeelle vuodesta 49 ja Jerusalemissa pidetystä tärkeästä kokouksesta: Oliko pakanoiden tultava ensin Mooseksen lakia noudattaviksi juutalaisiksi voidakseen päästä sisälle Jeesuksen seuraajien joukkoon?


Lue lisää


3. Markku Tenhunen: Iankaikkisen elämän toivo on kristinuskon valtava aarre

Mistä ensimmäisten vuosisatojen kristityt saivat voiman ja rohkeuden mennä mieluummin kuolemaan kuin kieltää uskonsa Jeesukseen? Miksi he torjuivat kaikki kompromissit ja menivät mieluummin leijonien eteen areenalle kuin taipuivat tottelemaan Rooman lakia? Tässä pari kysymystä, jotka olivat esillä Markku Tenhusen vieraillessa Aikamatka-illassa


Lue lisää


4. Pasi Turunen: Kirkon ja valtion epäpyhä liitto

Sadassa vuodessa vainotusta kirkosta tuli Rooman valtiossa ensin suvaittu, sitten hyväksytty ja lopuksi vuonna 392 koko valtion ainoa virallinen uskonto. Kristityt, joita oli aiemmin syötetty leijonille, saivat arvostetun aseman, takavarikoitu omaisuus palautettiin ja papeille annettiin verohelpotuksia. Kirkko samaistui nopeasti valtioon ja valtio kirkkoon. Vainotuista tuli pakanoiden ja harhaoppisten ankaria vainoajia.


Lue lisää


5. Petri Kauhanen: Kirkko hylkäsi juutalaiset juurensa

2000 vuoden Aikamatkalla pohdittiin, miten neljännellä vuosisadalla tapahtunut  kristinuskon juutalaisten juurien hylkääminen ja korvausteologia ovat vaikuttaneet dramaattisella ja järkyttävällä tavalla meidän päiviimme saakka. Täältä voit kunnella keskustelun ja katsoa kuvat illasta.


Lue lisää


6. Leif Nummela: Vallan vahtikoirasta onkin tullut suurin vallan käyttäjä

Aikamatka-illassa 8.10.2013 oli vieraana päätoimittaja Leif Nummela. Hänen kanssaan illan teemaa "Valta turmelee kirkossakin - ehdoton valta ehdottomasti" pohtivat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen. Keskustelun yhteydessä Leif Nummela mm. totesi, että mediasta, jonka tulisi puolueettomana toimia vallan vahtikoirana, onkin tullut yhteiskunnan suurin vallankäyttäjä.


Lue lisää


7. Heikki Hilvo: Hyvin alkanut uskonpuhdistus jäi kesken

Aikamatka-illan otsikkona oli tällä keralla Hyvin alkanut uskonpuhdistus jäi kesken. Lähtökohtana oli vuosi 1517 eli uskonpuhdistuksen alkamisen ajankohta. Illassa pohdittiin mitkä uskonpuhdistuksen aarteista ovat vuosien saatossa päässeet pölyttymään ja mitkä jääneet tyystin käyttöön ottamatta.


Lue lisää


8. Mirja ja Martti Ojares: Miksi saman Jeesuksen seuraajat vainosivat verisesti toisiaan?

Aikamatka-illassa lähdettiin liikkeelle vuodesta 1527 ja pohdittiin syitä, jotka saivat samaan Jeesukseen uskovat ja samaan Raamattuun uskonsa perustavat kristityt vainoamaan verisesti toisiaan?  Mihin unohtuivat Raamatun opetukset ja Jeesuksen esimerkki niin pian uskonpuhdistuksen jälkeen?


Lue lisää


9. Paul Raja-aho; Herätysliikkeet syntyvät Suomessa

Aikamatka-illan tässä jaksossa perehdyttiin herätyksien syntymiseen Suomessa. Kovassa ja kivikkoisessa maaperässä herätykset alkoivat ja jopa sakkoja makseltiin luvattomista kokoontumisista. Aikamatkalla oli vieraana ja illan teemasta keskustelemassa pastori Paul Raja-aho.


Lue lisää


10. Marko Selkomaa: Mihin me olemme hukanneet Jumalan pyhyyden?

- Nykyään me teemme Pyhän Hengen voimasta, Hengellä täyttymisestä ja armolahjojen toiminnasta liian tavallista. Niissä on kyse Jumalalle hyvin pyhistä asioista. Kärjistäen asian voisi sanoa näin: Me voimme ajatella, että elämäni on lähestulkoon saastan vallassa, mutta siitä huolimatta voin täyttyä Pyhällä Hengellä ja kiitellä Herraa uusin kielin. Jos näin on, niin silloin olemme menettäneet jotain siitä Jumalan pyhyydestä ja  kirkkaudesta, joka Azusa-kadulla vallitsi, Marko Selkomaa sanoi Aikamatka-illassa.


Lue lisää


11. Niilo Närhi: Meidän on oltava valmiita maksamaan uskostamme hintaa 

Miten on mahdollista, että ankarasta vainosta huolimatta Kiinassa on eräs nopeimmin kasvavista seurakunnista? Miksi kristinusko on maailman vainotuin uskonto? Voisiko myös Suomessa puhjeta kristittyjen vainoja? Miten on mahdollista, että YK:n ihmisoikeuksien sopimuksen allekirjoittaneet valtiot voivat avoimesti vainota kristittyjä? Millaista on hiljainen vaino?


Lue lisää


12. Marko Huhtala: Kristittyjen joukko, joka kasvaa voimakkaasti

Jo lähes joka kolmas maailman 2,1 miljardista kristitystä kuuluu joukkoon, joka kasvaa kaikkein nopeimmin. Samaan aikaan, kun Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo puhutaan jälkikristillisestä ajasta, tämä kristittyjen joukko kasvaa valtavalla vauhdilla. Mistä on kysymys? Mihin näiden seurakuntien kasvu perustuu?


Lue lisää


13. Mikko Matikainen: Onko Jumala todella sanonut?

Tämän kerran Aikamatkalla kohtaamme visaisia kysymyksiä: Onko Jumala todella sanonut, ettei hänen luokseen voi olla monta eri tietä? Pitäisikö nykyajan ihmisen yhä ottaa todesta paimentolaisten tuhansia vuosia siten kirjoittamat tarinat? Miksi Jumala, joka on rakkaus, ei hyväksyisi luokseen jokaista luomaansa ihmistä vikoineen ja kompasteluineen?


Lue lisää


14. Timo Pöyhönen: Millainen on huomispäivän seurakunta?

Miten käy luterilaisen kirkon, jos nykyinen meno jatkuu? Luhistuuko kirkko laitoksena viidentoista vai kolmenkymmenen vuoden kuluessa? Onko kirkon tulevaisuus sadoissa tai tuhansissa pienissä jumalanpalvelusyhteisöissä? Näin vakavia kysymyksiä pohdittiin Aikamatka-illassa, kun vieraana oli pastori Timo Pöyhönen.


Lue lisää


15. Petri Välimäki: Kristittyjen yhteyden välttämättömyys

Odottamamme suuri herätys on mahdollinen vasta sitten, kun kristityt ovat yhtä yli seurakunta- ja kirkkokuntarajojen, todettiin Aikamatka-illassa. Tilanne  näyttää yhteyden kannalta vielä nyt huonolta. Kerran se on kuitenkin toteutuva. On nimittäin mahdotonta, että itsensä Jeesuksen moneen kertaan toistama rukous ”että hänen omansa olisivat yhtä” jäisi toteutumatta.


Lue lisää


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin