Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Miten isommat veneeni vaihtuivat kanootiksi

- Navigare necesse est, vivere non est necesse (Merenkulku on välttämätöntä, eläminen ei), kannusti Pomeius merimiehiään myrskyssä.  Lauseen alkuosa jäi elämään lentävänä lauseena, jonka allekirjoitan mielelläni. Mutta merellä voi liikkua monenlaisilla aluksilla. Miksi ja miten päädyin kanoottiin?

 

 

Pienen välähdyksen meren lumosta löydät pistäytymällä

 

Purjeveneestä se alkoi

 

Joskus vuosia sitten omistin purjeveneen. Sillä tehtiin joka kesä yksi parin viikon lomapurjehdus Espoosta Ahvenanmaalle ja paljon lyhyempiä retkiä lähivesille.

 

Purjevene oli pakko käyttää omakotitalon rahoitukseen. Niinpä sain useamman vuoden ajan tyytyä käytettynä ostamaani viisimetriseen avoveneeseen ja 40-hevosvoimaiseen Terhiin. Niiden avulla pääsin edes hieman rantaviivaa kauemmaksi. Hyvällä kelillä avomerelle ja ulkoluodoille saakka.

 

Mootoriveneeseen se vaihtui

 

Aika kului, ja moottorivene vaihtui vähitellen suurempaan, kunnes käytössä oli jälleen asuttava vene. Sillä pyyhkäisi muutamassa tunnissa Hankoon ja hyvällä kelillä pitemmällekin. Se, mikä purejeveellä oli ollut päivien seikkailu, kutistui pieniksi pyrähdyksiksi saaresta ja yösatamasta toiseen.

 

Purjeveneessä ja moottoriveneessä oli yksi yhteinen vika: kumpikin vaati jatkuvaa silmälläpitoa ja huoltoa. Meriveden nousut ja laskut sekä räväkät tuulet pakottivat tuon tuosta pistäytymään satamassa tarkistamassa, oliko kaikki kunnossa.

 

Kajakkiin se lopuksi huipentui

 

Nyt liikun merellä yli viisimetrisellä merikajakilla. Sen "satama" on autotallin seinälle rakentamassani telineessä. Auton katolla se matkustaa hetkessä Pellingin, Porkkalan tai vaikkapa Ahvenanmaan vesille.

 

Olen tehnyt kajakilla monenlaisia retkiä. Mieliinpainuvimmat ovat olleet yksin suorittamani melonnat Hangosta Helsinkiin ja Helsingistä Haminaan. Myös Ahvenanmaan vesillä on toteutunut useita pitkiäkin lenkkejä monine yöpymisineen ja hyvin vaihtelevine keleineen.

 

Suosittelen merikajakkia jokaiselle, joka haluaa löytää omaa aikaa, tilaa ajatuksilleen ja uskomattoman upeita maisemia. Kun köliveneet ja moottoriveneet kulkevat karikkoja vältellen merkattuja väyliä, niin kajakkikulkuri suuntaa juuri sinne, missä merikortti on täynnä merkintöjä matalista ja kivikkoisista vesistä. Siellä on oma rauha meloa, pystyttää teltta sekä nauttia ylellisestä yksinäisyydestä ja sielua hyväilevästä rauhasta.

 

antaa sinulle mahdollisuuden ihailla merellisiä näkymiä ja saariston kauneutta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin