Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Yrjö Sariola: Lupa vanheta

Yrjö Sariola

Lupa vanheta

Päivä Osakeyhtiö (2008), 185 sivua

 

”Ratkaisevaa ei ole, mitä ihminen tahtoo tai ehtii, vaan se, että Jumala armahtaa.” Nämä kaikesta omavoimaisuudesta ja suorituspaineista vapauttavat armolliset sanat löytyvät Raamatusta Roomalaiskirjeen 9. luvusta. Ne löytyvät myös emeritus piispa Yrjö Sariolan ”Lupa vanheta” kirjan ensimmäisestä luvusta.

 

Lapuan piispan virasta eläkkeelle jäänyt Yrjö Sariola on epäilemättä saanut omakohtaisesti tuntea, miten armolliset nuo Paavalin sanat ovat. Piispan työ on ollut vaativaa minuuttiaikataulun kanssa elämistä. Vastuuta on ollut paljon ja erilaisia paineita vähintään yhtä runsaasti. Kun niistä valjaista on viimein päässyt eläkkeelle, muutos on epäilemättä ollut niin suuri, että sen myötä tulleista löydöistä kertoo mielellään muillekin.

 

Yrjö Sariola on tehnyt kirjaansa varten paljon taustatyötä keräten aineistoa ja muodostaen sanomalleen vankan asiapohjan. Sen päälle on ollut hyvä rakentaa omien kokemusten ja laajan teologisen asiantuntemuksen varassa elävä ja hyvin toimiva kokonaisuus.

 

”Lupa vanheta” käsittelee aihetta monista näkökulmista. Mukana on tilastotietoa, runsaasti asiantuntijoiden lainauksia ja Yrjö Sariolan kokenutta analyysia. Kirjaa onkin helppo suositella kaikille meille ”ikääntyville” - sana, jonka käyttöä Yrjö Sariola aiheellisesti kummeksuu. Kirjalla on paljon annettavaa myös niille, joiden omat vanhemmat jo kuuluvat ”harmaiden pantterien”, ”seniorien”, ”ikäihmisten” tai ”vanhusten” joukkoon.

 

Yrjö Sariola toteaa kirjassaan, että vanhenemiseen liittyvää tutkimusta tehdään monilla perustieteen sektoreilla kuten esimerkiksi psykologian, lääketieteen, fysiologian, biokemian, historian ja ravitsemustieteen alueilla. Yrjö Sariola haluaisi liittää tälle pitkälle listalle myös teologian. Se toisi tutkimukseen mukaan myös etiikan, diakonian ja sielunhoidon näkökulmat. Kirkon vuosituhantinen kokemus vanhuksista ja heidän elämästään saataisiin siten palvelemaan vanhustyötä ja sen kehittämistä.

 

Yrjö Sariolan opetusta rukouksesta löydät .

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin