Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ville Auvinen: Tätä on kristinusko, Anteeksianto

Ville Auvinen

Anteeksianto

Perussanoma, 138 sivua

 

Historian Jeesusta, varhaisjuutalaisuuden opetuksia ja ensimmäisten vuosisatojen kristittyjen näkemyksiä tutkinut Ville Auvinen on Uuden testamentin eksegetiikan tohtori. Hänen kirjansa ”Anteeksianto” kertoo miten radikaali oli Jeesuksen ajatus loputtomasta anteeksiantamisesta.

 

Jumala, joka armahtaa ja antaa synnit anteeksi, oli juutalaisille entuudestaan tuttu. Vanhassa testamentissa puhutaan paljon laupiaasta ja armahtavaisesta Jumalasta. Ennenkuulumatonta ja lähes käsittämätöntä oli sitä vastoin se, että myös vihamiehille ja jopa omille teloittajille tuli antaa anteeksi. Tällainen ajatus oli täysin vieras ja mullistava sekä juutalaisille, kreikkalaisille että roomalaisille.

 

Jeesus rukoili ristillä: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät”. Ensimmäisen marttyyri Stefanos rukoili kivittäjiensä puolesta: ”Herra, älä vaadi heitä tilille tästä synnistä”.  Anteeksiantamisen vaatimuksen asettuivat näin aivan uudelle tasolle verrattuna esimerkiksi Vanhan testamentin teksteihin, joissa tuon tuosta pyydetään Jumalaa rankaisemaan ja jopa tuhoamaan viholliset ja väärintekijät.

 

”Anteeksianto” kuuluu kristinuskon alkutaipaleesta tutkimuksen valossa kertovaan kirjasarjaan, jonka on saanut nimen ”Tätä on kristinusko”.  Ulkoisilta mitoiltaan pienissä kirjoissa käsitellään mielenkiintoisella ja selkeällä tavalla suuria asioita. Ville Auvisen teksti lähestyy lukijaa ilman tieteellisiä koukeroita tai sisäpiiriläisten kaanaankieltä. Siksi kirja sopii mainiosti myös sellaiselle, joka on kulkemassa uskon polulla vasta ensimmäisiä taipaleita. Toisaalta kirjan tutkimuksiin perustuva anti on riittävän monipuolista ja laaja-alaista palkitakseen myös vaelluksellaan pitemmälle ehtineen.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin