Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Vilho Hartonen: Mitä pian tapahtuu?

Vilho Hartonen,

Mitä pian tapahtuu?

Kuva ja Sana, 2013

 

Vilho Hartosen lopun aikoja ja Ilmestyskirjaa selittävästä kirjasta ilmestyi vuosina 1950-1960 Ristin Voiton kustantamana peräti viisi painosta. Nyt ilmestynyt kuudes painos sisältää aiemmista samoissa kansissa myös Hartosen hartauskirjan ”Kristus – kaikkeni”. Sen hän on omistanut ”köyhyytensä ja kurjuutensa tunnossa oleville kapean tien matkamiehille sekä pelastusarmoa ikävöiville, murheellisille ja etsiville sieluille”.

 

Edellä oleva lyhyt lainaus esittelee itse asiassa koko kirjan. Hartonen ei tyydy vain käymään huolellisesti läpi Ilmestyskirjaa ja kertomaan, mitä tekstin taakse hänen mielestään kätkeytyy. Pelkkä kommentaarin kirjoittaminen ei hänelle riitä. Hän ei pelkää opettajan ja asiantuntijan roolin kärsivän siitä, että hän samalla evankelioi ja käyttää Raamatun tekstiä lukijalle avatakseen hyvinkin arkisia vertauksia.

 

Esimerkkinä voisi käyttää vaikkapa Ilmestyskirjan 21. lukua, jossa kuvataan uutta taivasta ja uutta maata taivaallista Jerusalemia. Hartonen ei vain kerro, mitä näyn takaa voi löytää tai miten valtavan suuri taivaallinen Jerusalem on. Hän laajentaa tarkastelun kertomalla läheisistään, jotka hän odottaa jälleen kohtaavansa tuossa kaupungissa. Eikä hän tyydy edes siihen. Samaan hengenvetoon Hartonen alleviivaa, miten tärkeää jokaisen on pyrkiä pääsemään tuohon kaupunkiin ja millä tavalla sinne ollaan menossa.

 

Jo 1950-luvulla ilmestyessään kirja sai runsaasti huomiota ja arvostusta osakseen. Vilho Hartosen Ilmestyskirjan kiihkottomasta ja asiallisesta selityksestä tuli varsinkin helluntaiherätyksen ja myös muiden herätyskristillisten piirien suosima perusteos. Eräs syy kirjan laajaan suosioon lienee se, että Hartonen ei pyri sanomaan tulkinnoillaan viimeistä sanaa vaan jättää tilaa myös toisenlaisille tulkinnoille. Teksti, joka on kirjoitettu rakkaudesta Jeesukseen ja mahdollisimman monien etsijöiden opastamiseksi pelastuksen tielle, tarjoaa vankan tietopohjan lisäksi sellaista lämpöä, joka puhuttelee ja kutsuu luokseen.  Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

29.12.2013 klo 15:58:09
Mauno kirjoittaa

Juuri sain luettua kyseisen kirjan ja olihan se vain hyvä. Ei sinällään Raamatun profetioita tutkineelle mitään uutta, mutta tiiviissä muodossa perusrunko lopun ajan tapahtumista ja aivan kuin sokerina pohjalla juuri sopivaan ajankohtaan allekirjoittaneella tullut "Kristus - Ainoani" -teksti lopussa.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin