Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Vesa Ollilainen: Tätä on kristinusko, Lunastus

Vesa Ollilainen

Tätä on kristinusko, Lunastus

Perussanoma, 165 sivua

 

Vesa Ollilaiselta on tullut samoihin aikoihin myös toinen kirja. Sen nimi on ytimekkäästi ”Lunastus”. Kirja on julkaistu mielenkiintoisessa sarjassa ”Tätä on kristinusko”. Sarjan kirjojen aiheita ovat esimerkiksi ”Synti”, ”Anteeksianto” ja ”Kristillinen elämä”. Sarjassa näitä kysymyksiä tarkastellaan varhaisen kristinuskon perspektiivistä. Kirjat tavallaan käyvät keskustelua tämän päivän kristillisyyden ja alkuseurakunnan tulkintojen kanssa. 

 

Kirja ”Lunastus” on tärkeä osa tätä kristinuskon lähtökohdista tieteellisen tutkimuksen löytöjä avaavaan sarjaan. Kuljettaessaan lukijaansa läpi Raamatun ja esitellessään myös joitain Raamatun ulkopuolisia lähteitä kirja osoittaa, miten moninaisin tavoin lunastus Vanhan testamentin maailmassa ja juutalaisten tulkinnoissa ymmärrettiin.

 

Uuden testamentin puolella näkökulma muuttuu. Siinä missä Vanhassa testamentissa lunastus merkitsi siirtymistä orjuudesta Jumalan tarjoamaan liittoon ja sen lakien alle, kristityt lunastetaan Jeesuksen ristinkuolemalla synnin orjuudesta Jumalan kansaan, jota velvoittaa elämä hänen tahtonsa mukaan.

 

”Lunastus” on mainio osoitus siitä, miten tieteellisistä lähtökohdista kirjoitettu ja tiivistä asiaa tarjoavakin kirja voi olla jakamassa tietoa ja samalla vahvistamassa uskoa sekä lujittamassa lukijansa identiteettiä juutalaiset juurensa tuntevana ja tunnustavana  kristittynä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin