Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Vesa Ollilainen: Jeesuksen vertaukset

Vesa Ollilainen

Jeesuksen vertaukset

Uusi Tie, 263 sivua

 

Kukapa ei tuntisi Jeesuksen vertausta tuhlaajapojasta. Tai toista lähes yhtä tunnettua vertausta, missä kylväjän jyvät päätyvät hyvin erilaisiin paikkoihin: tien oheen, kalliolle, ohdakkeiden sekaan tai hyvään maahan.

 

Jeesus käytti paljon vertauksia. Mitä hän niillä tarkoitti? Kuinka hänen aikalaisensa ne ymmärsivät? Millainen yhteys niillä oli Vanhan testamentin kirjoituksiin? Näihin ja moniin muihin vertausten parissa nouseviin kysymyksiin vastaa Vesa Ollilaisen kirja ”Jeesuksen vertaukset”.

 

Kyse on hyvin keskeisestä ja meille kaikille tärkeästä asiasta, sillä Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeista lähes kolmannes on Jeesuksen vertauksia. Apostolien teot ja seurakunnille kirjoitetut kirjeet eivät opeta vertauksilla vaan menevät suoraan asiaan. Myös Vanhan testamentin puolella vertauksien avulla opettaminen on vähäistä, mutta kielikuvia, kertomuksia ja näkyjä sieltäkin löytyy.

 

Vesa Ollilaisen kirja kertoo vertausten merkityksestä eri aikoina. Hän opettaa löytämään vertauksista niiden keskeisimmän viestin, joka joskus hukkuu monenlaisten rönsyjen ja niistä tehtyjen tulkintojen joukkoon. Kirjassa rakennetaan myös siltaa yli parin vuosituhannen sekä juutalaisuudesta meidän kulttuuriimme.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin