Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Valtter Luoto: Ruut moabilainen

Valtter Luoto

Ruut moabilainen

Aikamedia 2009, 131 sivua

 

Oletko koskaan pohtinut, mikä on Raamatun romanttisin kertomus, jota kauneutensa ja muotonsa takia voisi jopa sanoa historialliseksi novelliksi? Se löytynee Vanhan testamentin puolelta Tuomarien kirjan jälkeen. Siellä sijaitse lyhyt mutta monella tavalla suuri Ruutin kirja.

 

Valtter Luodon raamatunselitysteos ”Ruut moabilainen” avaa lukijalle Ruutin kirjan historiallisia taustoja, esittelee Ruutin kirjan yhteyksiä Raamatun muihin teksteihin ja auttaa lukijaa näkemään tutussa tekstissä paljon uusia syvyyksiä, leveyksiä ja pituuksia.

 

Seurakuntaneuvos Valtter Luoto oli mukana raamatunkäännöskomiteassa vuodesta 1974 aina vuoteen 1991 eli komitean koko työskentelyn ajan. Hänen asiantuntemuksensa ja syvällinen Raamattuun perehtymisensä näkyy myös tässä kirjassa. Silti kirja on kuin leppoisan ystävän puhetta, helposti luettavaa ja konstailematonta tekstiä. Näin siitä huolimatta, että kirjassa haetaan tapahtumista lisää tietoa sanojen alkukielisten merkitysten kautta ja esitellään tunnettujen raamatuntutkijoiden Ruutin kirjasta tekemiä löytöjä. Kokeneena puhujana ja opettajana Valtter Luoto on osannut ilmaista asiat selkeästi ja samalla töäsmällisesti.

 

Ruutin kirja on ohut. Siinä on vain neljä lukua. Se mahtuu tavallisessa Raamatussa neljälle sivulle. Luettuaan Valtter Luodon erinomaisen kirjan ”Ruut moabilainen” on helppo uskoa ettei tässäkään asiassa määrä ole tärkeintä vaan laatu. Ruutin kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat todennäköisesti Tuomarien aikaan, sisältää romanttisen kertomuksen lisäksi näkyjä, jotka yltävät uuden liiton aikaan ja meihin  ja pelastukseemme saakka.© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin