Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Valtter Luoto: Joel, Lupaus Pyhästä Hengestä

Valtter Luoto,

Joel, Lupaus Pyhästä Hengestä

Aikamedia, 2012

 

Joelin kirjan kommentaari eli selitysteos on luonteva ja hyvin kirjoitettu lisä seurakuntaneuvos Valtter Luodon ansiokkaalle Vanhan Testamentin selitysteosten sarjaan. Kirjassa on ainoastaan 143 sivua, mikä ei ole selitysteokseksi paljon, mutta toki reilusti enemmän kuin tarkasteltavana olevan lyhyen Joelin kirjan neljä lukua ja hieman alle neljä sivua.

 

Joelin kirjan parhaiten tunnettu kohta lienee lupaus Pyhän Hengen vuodattamisesta, jolloin pojat ja tyttäret profetoivat, nuorukaiset näkevät näkyjä ja vanhukset enneunia (Joel.3:1). Myös vauhdikas ja tämän ajan videopelien maailmaa muistuttava kertomus armeijan lailla vyöryvistä ja kaiken tuhoavista heinäsirkoista (1:1-7) on varmasti jäänyt monien mieleen. Samoin Herran päivän tulemisesta ja tuomiosta varoittavat jakeet (2:1-12). Tuttu on varmasti myös kohta, jossa Jumala kehottaa syntejään katuvaa kansaa repimään rikki sydämensä eikä vaatteitaan (2:13).

 

Värikkäästi ja vahvoin sanoin kuvatut profetiat jäävät meille helposti mieleen. Se ei vielä takaa, että osaisimme sijoittaa ne Raamatun kokonaissanomassa - Uusi Testamentti mukaan lukien - oikeaan kehykseen. Tässä Joelin kirjan kohdalla avuksemme tulee Valtter Luodon lyhyt ja ytimekäs selitysteos. Hänen aiempien kirjojensa tavoin se on kirjoitettu tavallisille raamatunlukijoille.

 

Kirjassa mukana on paljon tieteellisen tutkimuksen löydöistä ammennettua sekä alkukielten merkitysten kautta avautuvaa asiaa. Kaikki kerrotaan silti helposti luettavalla ja omaksuttavalla tavalla. Runsaat alaviitteet, käytettyjen raamatunkohtien tarkat luettelot sekä laaja lähteinä käytettyjen teosten lista kertovat, että helppolukuisenkin tekstin takaa löytyy vankkaa faktaa.

 

Kirjansa alussa Valtter Luoto viittaa aiempiin ja laajempiin Aamoksen ja Hoosean kirjojen selitysteoksiinsa todeten, että tässä teoksessa ei toisteta niissä kerrottuja profeetan asemaan ja tehtävään liittyviä asioita. Noin säästyy tietysti sivuja, mutta siitä huolimatta kirjoittajan olisi ehkä kannattanut olla kautta linjan runsaammin taustoja sanoittava, Valtter Luodon laaja perehtyneisyys Raamattuun yhdessä hänen pitkän ja monipuolisen kokemuksensa kanssa olisi antanut hyvät perustelut hieman paksummankin ja enemmän hänen omia ajatuksiaan eri tulkinnoista valaisevan kommentaarin julkaisemiseen.

 

 -----------------

Seurakuntaneuvos Valtter Luoto on kirjoittanut tähän mennessä viisi kommentaaria ja saman verran muita kirjoja. Hän on osallistunut raamatunkäännöskomitean työskentelyyn 1974-1991, ja vuonna 2007 hänet nimitettiin Aikamedian kunniakirjailijaksi.

 

Valtter Luodon tuotantoa.

Linkkien kautta löydät esittelyt ja arviot KIRJOJEN VALINTAOPPAASSA  olevista teoksista

 

Valter Luoto, , Aikamedia (2010)

 

Valtter Luoto, Aikamedia (2009)

 

Valtter Luoto, , Aikamedia (2006)

 

Valtter Luoto, , Aikamedia (2004)

 

Valtter Luoto, Joosua, Luvatun maan valloittaja, Aikamedia (2011)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin