Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Valtter Luoto: Aamos, Oikeudenmukaisuuden julistaja

Valter Luoto

Aamos, Oikeudenmukaisuuden julistaja

Aikamedia, 186 sivua

 

Yhä useammat tuntuvat löytäneen Raamatun uudella tavalla. Tähän sisältyy yleensä kolme tärkeää oivallusta:

Ensiksi: Raamattu on kokonainen kirjasto, peräti kuudenkymmenenkuuden eri aikoina ja eri kielillä kirjoitetun kirjan kokoelma. Toiseksi: Näiden eri aikoina eläneiden ja moniin kansoihin kuuluneiden ihmisten kyniä on ohjannut sama Jumalan Pyhä Henki. Siksi jokainen kirja, luku, jae ja sana on meille tärkeä. Kolmanneksi: Kun näin on, meidän ei pidä tyytyä vain evankeliumeihin tai edes Uuteen testamenttiin, vaan meidän on syytä lukea koko Raamattua, sekä Vanhaa että Uutta testamenttia.

 

Seurakuntaneuvos Valtter Luoto on jälleen kirjoittanut Vanhan testamentin tekstejä avaavan oivallisen teoksen. Vajaa puoli vuotta sitten Kirja ohjelmassa käsiteltiin hänen kirjansa ”Ruut moabilainen”. Nyt vuorossa on ”Aamos, oikeudenmukaisuuden julistaja”.

 

Edellisen lailla myös tämä kirja on vankkaa ja mielenkiintoisella tavalla asiayhteyksiä kertovaa raamatunselitystä. Silti kirja ei ole kuivaa teoriaa tai vaikeaselkoista tiedetekstiä.  

 

”Ruut moabilainen” tarjosi lukijalle mahdollisuuden kurkistaa Raamatusta löytyvän hienon rakkauskertomuksen taakse. Aamos puolestaan koskettelee lukijaansa aivan toisilla alueilla. Aamos ei ollut profeettana mikään jänishousu ja hän sai myös maksaa kovan hinnan rohkeudestaan. Totuuksia vallanpitäjille päin kasvoja laukovan osa ei ole koskaan ollut helppo.

 

Tämän yhteiskunnallisen tason lisäksi Aamos hätkähdyttää lukijaansa tarjoamalla vahvan ennustuksen tulevasta Messiaan ajasta.  Kaiken tämän Valtter Luoto kertoo mielenkiintoisia taustoja availlen ja Aamoksen kirjan tekstin Raamatun kokonaisuuteen liittäen. Luoto osaa kertoa isotkin asiat hyvin kodikkaalla ja lempeällä tavalla. Hän ei lähesty lukijaansa eksegeetin oppituolin korkeudesta vaan rinnalla kulkien ja löytöjään lukijalleen nöyrästi mutta silti omaa innostustaan peittelemättä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin