Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Urpo Karjalainen: Ihmeellinen neuvonantaja

Urpo Karjalainen,

Ihmeellinen neuvonantaja, Jesajan kirjan historia

Herättäjä-Yhdistys, 2016

 

Jesajan kirja on maailmanhistorian tunnetuimpia teoksia. Siksi ei ole ihme, että monet tutkijasukupolvet ovat pyrkineet ratkomaan Jesajan kirjan sisältöä ja taustoja. Urpo Karjalaisen kirja seuloo tätä valtavaa tietomäärää, kokoaa palapelin osia ja tarjoaa lukijalle tuoreimman tutkimuksen näkemyksen tästä myös Uuden testamentin teksteihin paljon vaikuttaneesta raamatunkirjasta.

 

Vuonna 1947 Israelista Kuolleenmeren lähellä olevista Qumranin luolista löydettiin valtava määrä kirjakääröjä. Niiden joukossa Jesajan kirja oli eräs parhaiten säilyneistä. Löytö osoitti meidän käytössämme olevan Raamatun Jesajan kirjan olevan tekstiltään hämmästyttävän tarkasti samanlainen kuin parisataa vuotta ennen Jeesuksen syntymää kirjoitettu käärö. Sekin oli epäilemättä kopion kopion jne. kopio. Kun jotkut kirjoitus- ja kopiointivirheet jätetään pois, tekstin voidaan sanoa säilyneen jo alun kolmatta vuosituhatta täsmälleen samanlaisena.

 

Paitsi että Qumranin kääröt avasivat tukijoille valtavan aarteiston, ne saivat Jesajan kirjan kohdalla aikaan todellisen renessanssin. Jerusalemin Kirjan museosta, missä Jesajan kirjakääröä monin tavoin esitellään, on tullut eräs kaupungin suosituimmista turistikohteista.

 

Tavallinen kristitty lukee Jesajan kirjaa Vanhan testamentin kirjana, jonka on kirjoittanut profeetta Jesaja. Lukiessaan hän rakentuu tekstistä, joka avaa Jumalan pelastussuunnitelmaa, profetoi Jeesuksen syntymän ja kertoo Israelin kansan hairahduksista ja niitä seuranneista rangaistuksista.

 

Urpo Karjalainen lukee Jesajaa muiden tutkijoiden tavoin eri tavalla. Hänellekin Jesaja on samaan aikaan esteettinen, liturginen, teologinen, historiallinen ja runollinen teos. Siihenpä yhtäläisyydet sitten alkavatkin loppua.

 

Kun tavallinen raamatunlukija (ja useimmat raamattutuntien pitäjät) puhuvat profeetta Jesajasta, niin Urpo Karjalainen puhuu kolmesta eri Jesajasta. Ensimmäinen ja Karjalaisen kirjan mukaan todennäköisesti se oikea Jesaja on kirjoittanut luvut 1-39. Toinen henkilö tai kokonainen ryhmä henkilöitä on kirjoittanut luvut 40-55 ja kolmas kirjoittaja tai porukka loput eli luvut 56-66.

 

Urpo Karjalainen kertoo kiinnostavalla ja täsmällisellä tavalla, millaisia tuloksia uusin Jesajan tutkimus on löytänyt.  Lukijalle tarjotaan tietoja Jesajan kirjan kirjoittamisen ajan yhteiskunnasta, elämästä ja taustalla velloneista historiallisista tapahtumista. Kirjassa on mukana Raamattumme tekstien ulkopuolelta löydetty kertomus Jesajan marttyyrikuolemasta ja taivaaseen nousemisesta. Kiinnostava on myös kokonaisuus, jossa kerrotaan Jesajan tekstin vaikutuksesta Uuden testamentin kirjoihin.

 

Vaikka Urpo Karjalainen tuulettaa reippaasti tavallisen seurakuntalaisen käsityksiä Jesajan kirjasta, niin Ihmeellinen neuvonantaja kannattaa ehdottomasti lukea. Tutkija tuo esille vain sen minkä uskoo tietävänsä, tai mikä kulloinkin on kansainvälisen tukijayhteisön käsitys asiasta. Silti olisin odottanut, että kirjassa olisi enemmän rakennettu siltoja tieteen Jesajan ja uskon Jesajan välille. Kirja olisi myös ansainnut hieman epämääräisen ja tekstien osalta hankalasti hahmottuvan kannen sijasta aktiivisemmin lukijaan kontaktia ottavan kannen.

 

Raamattututkimuksen kohdalla käsitykset henkilöistä, tapahtumista ja ajankohdista ovat uusien tutkimusten ja menetelmien myötä muuttuneet moneen kertaan. Samoista syistä ne tulevat varmasti muuttumaan myös tulevaisuudessa. Jesajan sekä muiden Raamatun kirjojen perimmäinen sanoma, Jumalan meille tarkoittama, vuosituhannet muuttumattomana kestänyt viesti ei sitä vastoin ole muuttunut eikä tule muuttumaan.

 

 

Yhteenveto:

Jesajan kirja on maailmanhistorian tunnetuimpia teoksia. Siksi ei ole ihme, että monet tutkijasukupolvet ovat pyrkineet ratkomaan Jesajan kirjan sisältöä ja taustoja. Urpo Karjalaisen kirja Ihmeellinen neuvonantaja seuloo kertyneitä tietoja, kokoaa palapelin osia ja tarjoaa lukijalle tuoreimman tutkimuksen näkemyksen Jesajasta. Vaikka tieteen suhtautuminen Jesajaan poikkeaa paljon tavallisen lukijan käsityksestä, kirjan ei tarvitse antaa järkyttää rahtuakaan uskon näkökulmaa, jossa Jesaja kertoo Jumalan pelastussuunnitelmasta ja mm. profetoi Jeesuksen syntymän.

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ***

Sisältö, sanoma  ***

 

 

(679)

  


   Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin