Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Unto Martikainen: Uskonpuhdistuksen sankareita

Unto Martikainen,

Uskonpuhdistuksen sankareita,

Unto Martikainen 2018,

 

Suomessa julkaistavien omakustanteiden määrää tuskin kukaan tietää. Monet niistä on julkaistu perheiden, sukujen tai pienten yhteisöjen tarpeisiin. Nykytekniikalla kirjan laatiminen ja julkaiseminen onnistuu lähes keneltä hyvänsä. Muutakin tarjontaa on toki saatavissa.

 

Kiinnostavatkin omakustanteet jäävät yleensä suurten kustannustalojen sekä pienempienkin kustannusliikkeiden tuotannon varjoon. Vailla kattavaa jakeluorganisaatiota ja tehokasta markkinointia ne löytävät tiensä vain pienten ryhmien luettavaksi.

 

Omakustanteiden kirjavassa joukossa joensuulaisen Unto Martikaisen kirjat edustavat sekä sisältönsä että ulkoasunsa puolesta kirkkainta mitalisarjaa.

 

Tietokirjailija Unto Martikainen on ahkera ja monitaitoinen kirjoittaja. Hän on julkaissut lukuisia teoksia Karjalan historian eri teemoista. Kalevalaseura on palkinnut hänet kansanihmisen elämää sekä kansanuskon ja kristinuskon vaikutusta Raja- ja Pohjois-Karjalassa käsittelevistä teoksistaan. Näytelmiäkin hän on ehtinyt kirjoittaa jo parikymmentä.

 

Unto Martikaisen kirjoissa ja näytelmissä liikutaan Euroopan unionin itärajalla. Hänen uusin kirjansa ”Uskonpuhdistuksen sankareita” laajentaa reviiriä melkoisesti. Kirjassa liikutaan sujuvasti maantieteellisesti koko Euroopan alueella. Aikajännettäkin on monia vuosisatoja.

 

Kirjassa on kiinnostavia henkilöhistorioita, joita kerrotaan samalla kun piirretään isoa kuvaa tapahtumista.  Lukijalle tulevat selviksi uskonpuhdistuksen lähtökohdat. Paaviuden ja papiston rappio sekä yleinen tapainturmelus saivat sydämen uskon valloittamat nousemaan vastarintaan.

 

Lukijan näkökulmasta kirjan vahvuuksia ovat historian, teologian ja yhteiskunnan muutosten kuljettaminen kertominen limittäin ja osin myös sisäkkäin. Korkeasti oppineilla tohtoreilla ja professoreilla on tapana pysytellä tiiviisti omalla erityisalueellaan, jolloin ”muiden reviirille kuuluvat” tärkeätkin asiat jäävät vähintään katveeseen elleivät sitten tyystin vaille huomiota.

 

Kirjailijan oman tekstin lisäksi mukana on paljon lainauksia sekä kokonaisia lukuja eri historiankirjoista. Tältä osin teos on kuin toimitettu kokoomateos. Oman maamme kehitys herätysliikkeineen ja henkilöineen on laajasti esillä. Kiitosta kirja saa erinomaisen tarkasta ja laajasta sisällysluettelostaan ja lopussa olevasta ”Teoksen rakenne ja lähteet” osiostaan.

 

Kirjan heikkoudet ovat omakustanteille tyypillisiä. Väärät tavutukset, tarpeettomat välit sanojen sisällä, väliotsikoiden livahtaminen leipätekstin sekaan tai rivitysten heittelyt eivät aseta kyseenalaiseksi kirjan sisältöä tai tarpeellisuutta. Lukijaa ne silti häiritsevät. Kun kirjailijalta puuttuu kustannustalojen organisaatioiden kaltainen tuki, missä monet silmäparit tarkistavat tekstin sekä hiovat ja korjaavat sanontoja, omakustanteissa jää yksille harteille varsinkin näin laajan teoksen yhteydessä liian paljon kuormaa.

 

Yhteenveto:

Unto Martikainen, tietokirjailija Euroopan unionin itäreunalta, on kirjoittanut ja koonnut uskonpuhdistuksen syyt, tapahtumat ja tulokset näyttäväksi teokseksi. Tapahtumia seurataan suuressa kuvassa laaja-alaisesti historiallisten tapahtumien, teologisen kehityksen ja yhteiskunnan muutosten kautta. Kirjassa asioita tuodaan henkilökuvien ja kiinnostavien yksityiskohtien avulla lukijalle ymmärrettävämmiksi ja läheisemmiksi.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu  ***

Sisältö, sanoma  ****

 

 

 (732)
 


Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin