Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ulla Ingman, Sari Ahola: Valittu vainottu kansa

Ulla Ingman, Sari Ahola

Valittu vainottu kansa

Aikamedia, 128 sivua

 

Ulla Ingmanin kirjoittama ja Sari Aholan kuvittama ”Valittu vainottu kansa” on yllätyksellinen teos. Kun kirjan ottaa käteen, odottaa löytävänsä kauniiden maalausten lomaan sijoitettuja lyhyitä tekstejä, kenties psalmien säkeitä tai muita raamatunkohtia.

 

Tällaisin odotuksin kirjaan tarttunut lukija yllätetään. Kyse onkin Raamatun lähtökohdista kirjoitetusta juutalaisuuden ja juutalaisen kansan seikkaperäisestä kronologisesta kuvauksesta.

 

Kirja käy järjestelmällisesti ja mielenkiintoista tietoa tarjoillen läpi juutalaisen kansan historiaa, uskontoa, kulttuuria sekä myös tätä päivää. Moni lukija yllättynee havaitessaan, miten monenlaisiin opillisiin suuntauksiin juutalainenkin uskonto on jakautunut. Myös juutalaiset tavat, juhlat ja kirjallisuus esitellään kuljettaen koko ajan mukana asiaan liittyviä Raamatun tekstejä. Johtuneeko kirjan ”maalauksellisesta ulkonäöstä”, mutta kirja onnistuu todella yllättämään iloisesti perusteellisuudellaan, monipuolisilla tiedoillaan ja vahvalla raamatullisuudellaan. Siis mitä sopivin kirja sekä rutinoidulle Israelin kävijälle että juutalaisten vaiheista ja merkityksestä täysin tietämättömälle.

 

Sari Aholan kuvitus on herkkää ja rauhallista. Se tavoittaa onnistuneesti kirjan tekstin luoman tunnelman. Kyse ei koskaan ole vain tiedosta. Parhaimmatkin tiedot ovat hyödyttömiä, jos sydämen asenne on nurja. Myös tässä asiassa suurin on Paavalin sanoja lainatakseni rakkaus. Vasta silloin, kun sydämessä on saanut syttyä rakkaus Jumalan sanaa ja suunnitelmia kohtaan, tieto alkaa elää ja koko juutalaisten tilanne voi avautua aivan uudella tavalla.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin