Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ulla-Maija Saarilahti: Arkielämää Pyhässä maassa

Ulla-Maija Saarilahti,

Arkielämää Pyhässä maassa

Suomen Lähetysseura, 2013

 

 

Kirjan aneeminen ja vanhahtava kansi ei nostanut ennakko-odotuksia kovin huimiin korkeuksiin. Sitä suurempi ja myönteisempi oli yllätys, kun ryhdyin kirjaa lukemaan. Tämä ei olekaan pelkkää omien tapahtumien päiväkirjamaista muistiin tallentamista! Henkilökohtaiset kokemukset tunteineen ja toiveineen ovat toki kirjassa kaiken aikaa läsnä, mutta lähinnä laukaisualustana, josta on ollut hyvä lähteä laajentamaan ja syventelemään aiheen käsittelyä.

 

Kirja kertoo nimensä mukaan lähetystyöntekijän elämästä Israelissa. Juutalaisten lisäksi lukija kohtaa kirjassa muslimeja ja druuseja. Mukana on erittäin runsaasti mielenkiintoisia elämäntarinoita. Messiaanisten juutalaisten vanhainkodissa on koolla huikea määrä elämänkokemusta Varsovan geton taisteluista, keskitysleirien kauhuihin, Israeliin pääsyn vaikeuksiin ja ortodoksijuutalaisilta saatuun tylyyn kohteluun.

 

Kirja vie lukijansa mukaan myös juutalaisten juhliin, hautajaisiin ja häihin. Messiaanisten seurakuntien synty ja nykyinen tilanne sekä ortodoksijuutalaisten niitä kohtaan tuntema viha ovat myös kirjassa läsnä. Oivallisena kertojana Ulla-Maija Saarilahti osaa viedä lukijansa hyvin lähelle tilanteita ja tapaamiaan ihmisiä.

 

Eletyn ja koetun lisäksi kirjassa on runsaasti tietoa Israelista, juutalaisten vaiheista, messiaanisten seurakuntien monenlaisista kokouksista, juutalaisten maahanmuutosta ja Israelista löytyvästä erilaisten kristillisten tunnustuskuntien valtavasta kirjosta. Näiltä osin kirja laajenee verrattomaksi tietoteokseksi, joka tarjoilee paljon uutta tietoa.

 

Suomen Lähetysseuran tasapainoilu juutalaisten ja muslimien, messiaanisten seurakuntien palavuuden ja vanhojen kirkkokuntien jähmeyden sekä poliittisten paineiden välillä näkyy väistämättä kirjassa. Tästäkin kirjoittaja on selviytynyt kuivin jaloin. Kirjan viimeisissä luvuissa kerrotaan paljon Suomen Lähetysseuran Israelin työstä ja suhteista.

 

Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa 1975 -1976 opiskellut ja Israelissa Suomen Lähetysseuran työntekijänä 1978 - 2000 työskennellyt sekä vuosina 2004 - 2011 Lähetysseuran ulkomaanosastolla Lähi-idän aluekoordinaattorina työskennellyt Ulla-Maija Saarilahti tuntee Israelin ja koko Lähi-idän tilanteen monelta tasolta. Se myös näkyy hänen kirjassaan erittäin selkeästi. Vahvinta ja koskettavinta luettavaa ovat silti ne kohdat, joissa hän ihmisenä kohtaa toisia Pyhässä maassa arkeaan eläviä ihmisiä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin