Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tom Holmén: Jeesus

Tom Holmén

Jeesus

WSOY (2007), 246 sivua

 

Teologian tohtori ja eksegetiikan dosentti Tom Holmén on kirjoittanut kirjan ”Jeesus”. Jo alkusanoissa hän määrittelee teoksen olevan ”erään tutkimukseen perustuvan kuvan historian Jeesuksesta”.

 

Tom Holmén rajaa tietoisesti kirjansa ulkopuolelle uskonnon Jeesuksen. Samalla hän toteaa, että perusteellisinkin historiallinen tutkimus voi päästä ainoastaan jonkinlaiseen likiarvoon, joka saattaa olla kohtalaisen lähellä pari vuosituhatta sitten elänyttä Jeesusta.

 

Kirjan tarkoituksena ei ole synnyttää uskoa eikä saada lukijaansa valitsemaan Jeesusta Vapahtajakseen. Silti kirja on kaikin tavoin lukemisen arvoinen.

 

Tom Holmenin ”Jeesus” on tiedemiehen tiivistä tekstiä. Kirja palkitsee lukijansa suurella määrällä Jeesuksen ajan elämään, tapoihin, juutalaisuuteen ja valtapolitiikkaan liittyvää historiallista tietoa. Tällainen tieto ja laajempien kokonaisuuksien oivaltaminen elävöittää ja jopa vahvistaa lukijan mielessä olevaa kuvaa todellisesta Jeesuksesta, uskon Jeesuksesta. Samalla kirjan sisältämät ja historiaan peilatut Raamatun kohdat, saavat uudenlaista syvyyttä.

 

Käsitellessään kirjan lopussa Jeesuksen ja opetuslasten viimeistä ateriaa sekä Jeesuksen ristiinnaulitsemista kirja kokoaa langanpäät yhteen.

 

Piirtäessään selkeän eron historiallisen Jeesuksen ja uskon Jeesuksen välille kirja samalla rakentaa näiden kahden välille toimivan ja helposti kuljettavan sillan. Historian Jeesus jää meiltä aina epätäydelliseksi. Uskon Jeesus ei sitä tee. Hänet me saamme Jeesuksen opetuslasten ja helluntaina syntyneen seurakunnan tavoin kohdata sanassa, rukouksessa ja sakramenteissa.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin