Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Timo Saarinen: Mooses on Mooses

Timo Saarinen,

Mooses on Mooses

Päivä, 2015

 

Useimpien mielikuva jäyhästä ja voimakkaasta Mooseksesta perustunee Charlton Hestonin hahmoon 1950-luvun elokuvassa Kymmenen käskyä. Timo Saarisen Mooses on paljon monipuolisempi ja uskottavampi. Saarisen Moosekselle ei mikään inhimillinen ole vierasta. Vielä vähemmän turhasta totisuudesta ja jäykästä juhlallisuudesta voi syyttää tätä kirjaa.

 

Tuttu kertomus Mooseksesta ja Israelin kansan vaelluksesta Egyptin orjuudesta luvattuun maahan kerrotaan tuoreilla kielikuvilla ja tämän päivän ilmaisuilla. Timo Saarisen kielellinen notkeus on valtavaa. Hän rakentelee sanonnoilla paikoin sellaisia ilotulituksia, että itse asia meinaa jäädä jalkoihin.

 

Timo Saarinen tarjoaa lukijoilleen muutakin kuin ”vauhtia, jännitystä ja vaarallisia tilanteita”. Kirja muistuttaa jokea, joka kuohuen kiemurtelee monenlaisten kallioiden ja tuntureiden välistä. Ajoittain se tarjoaa vauhdikkaan menon keskelle rauhallisia suvantoja, joissa meloja voi hengähtää ja syventyä maisemia tutkimaan.

 

Kirja tarjoaa sekä viihdyttävän että itsetutkiskeluun haastavan matkan. Timon ja Mooseksen seurassa Egyptistä Siinaille ja luvattuun maahan vaeltaessa syntyy helposti ajatus, että täytyypä lukea Raamatusta Mooseksen kirjat uudemman kerran!

 

Kirjan ehdottomia vahvuuksia on myös Raamatun kertomuksen viestien tuominen arkisen elämämme tasolle. Kirja mm. yllättää erinomaisena johtamisoppaana. Mooseksen johtajakoulutus prinssistä lammaspaimeneksi ja kansanjohtajaksi kuvataan erinomaisella tavalla. Myös oikeanlaisen nöyryyden opettelussa Mooseksen esimerkki on jokaiselle lukijalle tutkimisen arvoinen.

 

Kirjaa on helppo lukea muutoinkin kuin sen sanallisen räiskyvyyden ansiosta. Kirjassa on 169 sivua. Sisältö on onnistuneesti rytmitetty neljäänkymmeneen lyhyeen lukuun. Niiden perässä on vielä ansiokas viitehakemisto. Siellä kerrotaan, mistä esitetyt tiedot, vertaukset ja sukkeluudet ovat peräisin.

 

Kertomus liikkuu enimmäkseen toisen ja neljännen Mooseksen kirjan asioissa, mutta mukana on runsaasti myös yhtymäkohtia Vanhan testamentin muihin kirjoihin ja Uuden testamentin teksteihin. Kaikesta huomaa, että Yhdysvalloissa siirtolaispappina toimineella Timo Saarisella on sana hallussa ja Raamattu tuttu. Nykyisin hän toimii Kanadassa Emmaus-seurakunnan pastorina.

 

Aiemmin Timo Saariselta on ilmestynyt kirja Jaakobin paini, (Päivä 2013)

 

 ------------- 

 

Kirja tarjoaa tuoreella ja hauskalla tavalla uusia näkökulmia ja oivalluksia tuttuihin kertomuksiin. Sanallista ilotulitusta, yllättäviä vertauksia sekä vakavia itsetutkiskelun hetkiä.

 

Sisältö   *****

Rakenne, kieli  ****

 

(632)

 

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin