Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tiina Koskimies, Maarit Knuuttila: Pappilan puutarhassa

Tiina Koskimies, Maarit Knuuttila

Pappilan puutarhassa

Kustannus Arkki (2007)

 

Joka kesä lehdet järjestävät kilpailuja, joissa etsitään kauneinta, kukoistavinta ja kukkaloistossaan ylivertaisinta puutarhaa. 

Tohtisimmeko sanoa, että jokaisen rakkaudella hoidetun puutarhan esikuvana on Paratiisi. Sehän oli puutarhana täydellinen.  Ainakin voisimme olettaa, että pappiloiden puutarhojen esikuvana on kautta aikojen ollut nimenomaan juuri Paratiisi.

 

Tiina Koskimiehen ja Maarit Knuuttilan kirja ”Pappilan puutarhassa” kartoittaa pappiloiden puutarhojen historiaa luostaripuutarhojen kautta pappiloiden kukoistusvaiheeseen 1800-luvulle ja 1900-luvun alkuun.

 

Varsinkin maaseudulla pappilat olivat hengenviljelyn lisäksi tärkeitä esikuvia ja tiedonjakajia myös muunlaisessa viljelyssä aina emännän yrttimaasta pitempiin viljelysarkoihin saakka. Pappiloiden kautta tieto ja uudet lajikkeet levisivät nopeasti kaiken kansan keskelle.

 

Kaikille viherpeukaloille ja multasormille ”Pappilan puutarhassa” tarjoaa historian ohessa kelpo annoksen tietoa vanhoista koristekasveista, marjoen ja vihannesten lajikkeista sekä viljelytavoista.

 

Kirja sisältää myös reseptejä, katkelmia vanhoista kirjeistä ja viehättäviä vanhoja valokuvia.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin