Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Teuvo V. Riikonen: Libanonin setripuun varjossa

Teuvo V. Riikonen,

Libanonin setripuun varjossa,

Väyläkirjat, 2016

 

Teuvo V. Riikonen on rauhan turvaamisen veteraani. Savonlinnalainen pastori on palvellut rauhanturvajoukkojen hengellisenä paimenena Golanilla Israelin ja Syyrian välissä, Afganistanissa kriisinhallintajoukoissa ja viimeksi Libanonissa.

 

Mies on melkoinen veteraani myös kirjailijana. Hänen tuorein kirjansa Libanonin setripuun varjossa on hänen 20. kirjansa. Täältä kirjablogistanikin löytyy useita hänen kirjojaan. Linkit niiden arvosteluihin löytyy tekstin lopusta.

 

Libanonin setripuun varjossa kuvaa suomalaisen rauhanturvaajan tunnelmia ja ajatuksia matkalla Libanoniin, perillä arkisten tehtävien keskellä, öisellä vartiopaikalla ja palvelusjakson päätyttyä. Riikosen omien ajatusten lisäksi mukana on useiden muiden rauhanturvaajien kertomuksia kokemuksistaan, ajatuksistaan sekä syistä, jotka saivat heidät lähtemään rauhanturvaajaksi.

 

Kirja on hyvä Libanonin olojen ja jännitteiden kuvaus. Riikonen on sujuva kirjoittaja, joka höystää vakavista ja jopa rankoistakin asioista kertomisen sopivasti huumorilla. Kirja kertoo Libanonin historiasta ja nykyisyydestä, suomalaisen rauhanturvaamisen pitkästä perinteestä, tavallisen kansan elämästä jännitteiden keskellä, naisen asemasta, ruokakulttuurista ja kriisin eri osapuolten arjesta.  Myös kirkollinen työ ja monet suomalaisten rauhanturvaajien kanssa käydyt syvälliset keskustelut ovat luontevasti mukana.

 

Lukijan nojatuolimatkaa Libanoniin helpottavat kirjan runsaat kuvat ja erinomaiset kartat. Jo kansien sisäpuolella oleva kartta Libanonin eri uskontoryhmien alueista yllättänee useimmat lukijat. Perinteisesti Lähi-idän kristittynä valtiona pidetystä Libanonista on erilaisten voimien temmellyksessä tullut parinkymmenen erilaisen uskonnon hajanainen tilkkutäkki.

 

 

Yhteenveto:

Lukijansa keskelle Libanonin rauhanturvaajien toimintaa vievä kirja on hyvä ja ajankohtainen suomalaisen rauhanturvaamisen historian ja nykypäivän kuvaus. Vaikka mukana on asiaa tietokirjaksi asti, Teuvo V. Riikosen sujuva kynä ja herkässä oleva huumori tekevät tästä hieman erilaisesta ”matkakirjasta” kelpo lukuelämyksen.

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ****

Sisältö, sanoma  ****

 

 

Teuvo V. Riikosen kirjoja, joista kerrotaan Kirjablogissani:

,  

,

 

 

 

(667)

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin