Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tapio Puolimatka: Uskonto, tiede ja evoluutio

Tapio Puolimatka

Uskonto, tiede ja evoluutio

Uusi Tie, 648 sivua

 

Meillä on totuttu kunnioittamaan tiedettä ehdottomana ja luotettavana. Tapio Puolimatka murentaa tuota kuvaa osoittamalla, miten varsinkin luonnontieteen alueella tieteen ja ehdottoman totuuden nimissä esitetään myös paljon sellaista, mikä perustuu olettamuksiin ja jopa ristiriitaisiin tutkimustuloksiin.

 

Tiede on määritellyt tieteelliseksi vain materialistisen maailmankuvan. Kaikki muu torjutaan. Poikkeavien tulkintojen ja tutkimustulosten esittäjiä syrjitään ja heidät yritetään vaimentaa. Itsenäisen ajattelun ja epäilemisen vapautta liputtava tiede osoittautuu näin kaikkea muuta kuin vapaaksi.

 

Eräs kirjan monista kiinnostavista näkökulmista käsittelee sitä, miksi Jumalan olemassaolon pois sulkevaan materialistiseen maailmankuvaan on niin helppoa samastua.

 

Ilman Jumalaa, kuoleman jälkeistä elämää ja näkymätöntä maailmaa elävä ihminen on sisimmässään tietoisesti tai tiedostamattaan uljas sankari, joka kestää rohkeasti ja pää pystyssä kaiken elämän tyhjyyden ja tarkoituksettomuuden.

 

Ne muut, Jumalaan uskovat sitä vastoin ovat tämän näkemyksen mukaan ressukoita, jotka kaiken kestääkseen tarvitsevat Jumalan ja häneen liittyvät tarinat henkisiksi kainalosauvoikseen.

 

Näiden kahden maailmankatsomuksen ero ei perustu tietoon vaan tunteeseen, ja siksi niiden on niin vaikea kohdata toisiaan.

 

Kirjan lukeminen antaa valtavan määrän tietoa, rohkeita uusia näkökulmia ja vahvat perusteet arvioida uudelleen evoluutioteorian luotettavuus.

 

Maailmamme ja koko maailmankaikkeus on aivan liian hieno, monimutkainen ja tarkalla kädellä säädelty kokonaisuus ollakseen pelkkää sattuman satoa. Kaiken takana on pakko olla älykkään suunnitelman. Tätä suunnittelijaa ja kaiken luojaa me kristityt kutsumme kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien Jumalaksi.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

8.5.2010 klo 20:56:52
Akatemia kirjoittaa

En ole lukennut Puolimatkan teosta, joten vastaan sen ulkopuolelta omien havaintojeni puolesta. Ensiksi totean, että olen perehtynyt mm. filosofiaan, oikeusjärjestykseen ja kansantalouteen. filopsofian jaan kolmeen haaraan: idealismiin, johon mm. uskonnot sisältyhvät, positivismiin ja materialisimiin. Jonkin verran tiedän myös biologiasta ja sen markkinoimasta evoluutioteoriasta.

Jos vastakkain asetetaan luomis- tai evoluutiokeromus valintani on luomiskertomus, koska kaikki luonnon tapahtumat kertovat tietystä järjestyksestä jonka takana on järjellinen kokonaisuus Jumala. Evoluutioteoria elämän synnystä maassa on taru, joka ei kestä asiallista tarkastelua.30.1.2010 klo 14:57:58
Aab kirjoittaa

Tapio Puolimatkan kirjoituksillahan ei hirveämmin ole tekemistä kristillisyyden kanssa.

Paitsi jos kuuluu niihin ihmishylkiöihin jotka kuvittelevat tietävänsä jumalan teot niin varmasti, että tietävät olevansa kykenemättömiä erehtymään. Tai pitämään omia mielipiteitään jumalan totena.

Tiede ja uskonto ei sulje toisiaan pois. Sen sijaan tiede selittää jumalan toimintatapoja, ja nämä toimintatavat ovat ihmeelliset ja moninaiset. Usko ei poista totuutta. Minä haluaisin uskoa että vääryyttä ei ole, mutta silti se on olemassa.

Tässä kirjassa Puolimatkan tiedot evoluutiosta jäävät vähän "puolitiehen" (heh heh). En tässä käy tarkemmin selittämään mitä tarkalleen ottaen tässä on mätänä, mutta sattumana ei täällä oleminen ole.

Sitä ei ainutkaan evoluutiota käsittelevä teos väitä. Eikä ne myöskään väitä sitä että jumalaa ei olisi. Ajatus evoluutiosta "suurena saatanana" on hölmö ja egoistinen.

God works in mysterious ways.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin