Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tapio Puolimatka: Usko, tieto ja myytit

Tapio Puolimatka

Usko, tieto ja myytit

Uusi Tie, 376 sivua

 

Monet tuntevat professori Tapio Puolimatkan rohkeana miehenä, joka on kirjoittanut tässäkin ohjelmassa esillä olleet kirjat ”Usko, tiede ja Raamattu” sekä ”Usko, tiede ja evoluutio”. Hänen tässä sarjassa ensimmäisenä julkaistu kirjansa ”Usko, tiede ja myytit” on jäänyt vähemmälle huomiolle. Jo vuonna 2005 Tammen kustantamana julkaistun kirjan aihe ei ehkä ole yhtä tunteita ravisteleva kuin kahden jälkimmäisen. Kaiken lisäksi kirja on ollut loppuun myyty.

 

Nyt sarja on jälleen ehjänä saatavana. Kaksi tuoreinta kirjaa kustantanut Uusi tie on tuonut markkinoille uuden painoksen teoksesta ”Usko, tiede ja myytit”.

 

Kirja on tänään ehkäpä vieläkin ajankohtaisempi kuin ensimmäisen kerran ilmestyessään. Yhä useammat ihmiset eroavat kirkosta ja seurakunnista. He ottavat etäisyyttä uskon asioihin ja päätyvät rakentamaan elämäänsä tiedon, materialismin ja vapaan itsensä toteuttamisen varaan. Huomaamatta vain usein jää, että näin tehtäessä elämästä katoaa mielekkyys ja tarkoitus, ellei mielen sopukoihin tyhjäksi jäänyttä ”Jumalan kokloista” tilaa täytetä jollakin. Niinpä itsensä vapaaksi ja edistykselliseksi kuvitteleva ihminen ajautuu helposti monenlaisten myyttien ja korvikkeiden keskelle. Elävän veden lähteet ovat silloin vaihtuneet ihmistiedon, kehitysoptimismin ja monenlaisten myyttien sameiksi lammikoiksi.

 

”Usko, tiede ja myytit” on älyllisesti haastavaa, sopivasti ravistelevaa ja lukijansa runsaasti palkitsevaa viisasta tekstiä, johon kannattaa tutustua.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin